Leer een weekendtas naaien 👜 Tutorial met gratis naaipatroon

9 juni, 2023

Je bent waarschijnlijk al je zomerplannen aan het voorbereiden, nietwaar? Dat is dit de perfecte gelegenheid om iets praktisch te naaien om mee te nemen op die onvergetelijke avonturen. Wil jij leren hoe je eenvoudig zelf een weekendtas kunt naaien? In deze tutorial laat Gabry @gabry_creations je stap voor stap zien hoe je een weekendtas naait die “op maat gemaakt” is. Zodat deze nieuwe tas je individuele stijl weerspiegelt en zich ook perfect aanpast aan jouw behoeften.

Leer een weekendtas naaien

Weekendtas naaien

Materialen

Voordat je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

 • 1.20 meter canvas. Kies een robuuste en duurzame stof zoals onze canvasstoffen. Wil je dat je tas nog meer rechtop komt te staan, gebruik dan een extra tussenvoering die je op de achterkant van de stof strijkt.
 • 3 meter band, 30 mm breed. Beide hengsels zijn 124 cm lang.
 • 1 rits van 44 cm lang
 • Stofffenschaar: een scherpe schaar die je alleen gebruikt om stof te knippen.
 • Naaibenodigdheden zoals meetlint, spelden, naaimachine, etc.

Leer een weekendtas naaien

Patroondelen knippen voor de tas

 • 2 rechthoeken buitenstof: 64 x 50 cm
 • 2 rechthoeken voeringstof: 64 x 50 cm
 • 3 rechthoeken van 20 x 21 cm voor de zakken: 2 buitenzakken en 1 binnenzak.

Tips 

 • Was en strijk de stof voordat je gaat naaien. Zo voorkom je dat je tas later krimpt of zelfs vervormt.
 • Leg de stof op een groot plat oppervlak om het gemakkelijker te maken om te knippen.
 • Werk alle patroondelen netjes af met een zigzagsteek om te voorkomen dat de stof gaat rafelen.
 • Strijk de naden goed.

Leer een weekendtas naaien

Stap voor stap een weekendtas naaien

Naai de buitenzakken en binnenzak vast

 1. Strijk eerst de randen van de rechthoeken van 20 x 21 cm. Vouw ze hiervoor ca. 1 cm naar de achterkant van de stof en strijk ze goed. Deze rechthoeken worden later je 2 buitenzakken en 1 binnenzak.
 2. Naai vervolgens de twee buitenste zakken op de twee rechthoeken van 64 x 50 cm van buitenstof. Plaats ze gecentreerd op de patroondelen, de afstand tot de onderkant is 14 cm. Naai 2 zakken aan de buitenkant en 1 zak op een voeringpatroon.

Leer een weekendtas naaien

Bevestig hengsels

 1. Leg je band voor de hengsels op de buitenstof zoals op de foto. De webbing heeft ook de functie om de tas te ondersteunen en naden te verbergen.
 2. Leg vervolgens de twee buitenste delen met de goede kanten op elkaar en naai ze langs de onderkant aan elkaar. Herhaal dit voor de voeringstukken.
  Leer een weekendtas naaien

 3. Maak een mal van 10 x 10 cm en knip een vierkant uit de buitenstof en de binnenstof aan de onderkant, zoals op de foto.
  Leer een weekendtas naaien

Naai de rits vast

 1. Plaats de rits met de goede kant naar boven op een van de stukken voeringstof. Leg vervolgens om de beurt de buitenstof met de goede kanten op elkaar. Hierdoor ontstaat er een “sandwich” met de rits tussen twee lagen stof. Speld alles stevig op zijn plaats en gebruik vervolgens de ritsvoet om de lagen aan elkaar te naaien. Voor extra uitleg kan je dit bericht lezen over het innaaien van een rits. Vouw de stof open en herhaal met de andere kant van de rits.
 2. Stik vervolgens de rits aan de goede kant van de buitenstof door.
  Leer een weekendtas naaien

Naai de tas aan elkaar

 1. Leg tot slot beide tasdelen op elkaar zodat de buitenstof met de goede kanten op elkaar op de buitenstof ligt en de voering op de voering, goede kanten op elkaar. Naai de zijkanten en dan de onderkant aan elkaar zoals we je lieten zien in deze strandtas-tutorial. Laat echter een opening in de voering om te keren.
 2. Werk de randen mooi af zodat het niet gaat rafelen.
 3. Keer tot slot de tas binnenstebuiten en sluit de keeropening.
  Leer een weekendtas naaien

Om ervoor te zorgen dat je reistas alles aankan, verstevig je de naden nog eens op de plekken die veel belasting dragen. Bijvoorbeeld bij de handgrepen. Je kunt extra parallelle naden toevoegen of meerdere keren over dezelfde naad naaien. En dan is je weekendtas klaar om gevuld te worden met vele mooie herinneringen.

Leer een weekendtas naaien