Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

Autor: Katia Garens
11 juli, 2023

Maak deze prachtige gehaakte zomertop Vento d´Estate Top ontworpen door Nancy Miscioscia @polveredicolor. Houd deze zomer het hoofd koel met dit gehaakte topje met bandjes en enkele bollen Dama van Concept by Katia. Of het nu gaat om een informeel dagje uit of een elegant feestje, Vento d’Estate is geschikt voor iedere stijl aan en benadrukt je creatieve persoonlijkheid.

Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

Gehaakte zomertop met bandjes

Maak je eigen Vento d’Estate gehaakte zomertop van @polveredicolor! Nancy laat zien hoe je deze coole top naadloos, van links naar rechts, met een horizontale constructie kan maken. Dit haakpatroon met bandjes valt op dankzij de verticale lijnen die worden gecreëerd door briochesteek en spijkersteek te combineren. Kies je favoriete kleur van Dama van Concept by Katia en volg je deze gedetailleerde tutorial met grafiek en video van de gehaakte zomertop.

Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

Vento d´Estate Top door @polveredicolore

Ik ben Nancy Miscioscia, ook wel bekend als @polveredicolor, en ben in het dagelijks leven een architect die gepassioneerd is door haken. Als kind bewonderde ik mijn oma voor haar gehaakte filet met delicate witte draden. Ik zocht naar de warmte bij deze herinneringen en leerde mezelf haken.

Voor mij is haken meer dan een techniek, het is een mantra die me helpt te ontspannen en me een goed gevoel geeft. Ik ben altijd in ontwikkeling, ontdek nieuwe technieken en steken en ik speel graag met verschillende garens. Waar ik het meeste plezier aan beleef, is mijn ideeën vorm geven door de magie van haken. Nu deel ik mijn passie via mijn patronen, zoals deze Vento d´Estate Top, die elegant, cool en lichtgewicht is.

Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

 

Niveau. Gemiddeld.
Maten of afmetingen. Vrouw: M/L

 • Breedte: 48cm
 • Lengte: 46cm

Stekenverhouding: met haaknaald 4 mm volgens schema 1: 14st x 10rs = 10 x 10 cm

Materialen

Haaksteken en technieken

 • Lossen
 • Spike steek 1
  *Steek de haaknaald in de achterste lus van de steek, sla de draad om en haal door de steek, 1l, span de draad op en houd de losse op de naald*, herhaal ** totdat je alle spike 1 steken van de rij hebt gehaakt, laat alle lussen van de naald vallen . Er is nu 1 lus per steek. In de volgende rij worden deze lussen als steken gehaakt.
 • Spike steek 2
  Steek de haaknaald in de achterste lus van de steek, sla de draad om en haal door de steek, 1l, span de draad op, 1l, verleng die lus 1cm en laat op de haaknaald staan. Als je veel lussen op de haaknaald hebt, laat je ze vallen, steek je de haaknaald in de laatste 2 lussen die je hebt gehaakt en ga je verder met de spide 2 steken aangegeven in de rij op deze manier. Er is nu 1 lange lus per steek. In de volgende rij worden deze lussen als steken gehaakt.
 • Briochesteek of halve vaste door de achterste lus
  Haak 1 halve vaste en steek de haaknaald in de achterste lus van de steek.

Halve stokjes

 • Half stokje in de achterste lus
  Sla de draad om, steek de naald in de achterste lus van de steek, sla de draad om en haal door de steek en alle lussen op de naald. Wanneer je in de spike-steken werkt, steek je de naald in de enige lus van de steek.
 • Halve vaste om korte rijen te sluiten
  Steek de haaknaald in de keerlossen van de rij aangegeven in schema 1 en de achterste lus van de steek eronder, sla de draad om en haal door 3 lussen op de haaknaald.
 • Halve vaste verbinding
  Plaats beide zijden die moeten worden samengevoegd tegenover elkaar. * Steek de haaknaald door de lus van de steek aan een van de zijkanten, steek de haaknaald door de lus van de steek aan de andere kant, sla de draad om en haal door beide lussen van beide steken*, herhaal ** tot het einde van de rij.

Hoe haak je een naadloze top

Deze top wordt naadloos en plat gehaakt, met behulp van de korte rijentechniek om de bovenkant van het kledingstuk te vormen. Begin aan een kant van het lichaam en werk horizontaal tot het einde. Verbind ten slotte de bandjes en de zijkant.

Afkortingen

 • a.l. – alleen in de achterste lus
 • l – losse
 • R en r(s) – rij(en)
 • herh – herhalen
 • hv – halve vaste
 • st – steken

Opmerkingen

 • Om een mooi resultaat te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je de steken in elke rij telt.
 • De losse aan het einde van elke rij telt niet als een steek. Werk de lossen heel losjes om de korte rijen eenvoudig te sluiten; werk de rest strakker.
 • Lees de grafiek van rechts naar links op oneven rijen en van links naar rechts op even rijen, van beneden naar boven. Oneven rijen komen overeen met de goede kant van het werk.
 • Wanneer je de keerlossen aan het einde van de rij haakt, keer je het werk tegen de klok in, het garen moet altijd aan de achterkant van het werk liggen.

Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

Patroon

Beginlossen

Gebruik haaknaald 4 mm en Dama by Concept by Katia kleur 87 (khaki) en haak 70 + 1 lossen.

R1-70: werk volgens schema 1.

Volg deze video om geen enkele steek te missen.

R71-138: herhaal R3-70 van schema 1.

Afhechten en losse eindjes wegwerken. 

Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

Afwerking

Naai de zijkant aan elkaar met halve vasten vanaf de onderkant van de top tot aan het armsgat. Naai de bandjes aan elkaar.

Bekijk deze video om te zien hoe je dit doet.

Werk ten slotte de losse eindjes weg.

Wassen en opspannen/blocken van het topje

Dit type kledingstuk heeft een goede opspanbeurt nodig om de steken mooier te maken en het open ontwerp te definiëren. Dus was je topje met een mild wasmiddel, knijp het voorzichtig uit, leg het op een handdoek en rol het op om het overtollige water te verwijderen. Leg de bovenkant plat neer, speld de vorm vast en laat drogen.

Gehaakte zomertop Vento d’Estate ☀️ Gratis haakpatroon door @polveredicolor

Als je opmerkingen, vragen of problemen met het patroon hebt, stuur dan een berichtje naar @polveredicolor. Nancy helpt je graag verder!

Auteursrechten. © 2023 @Nancy Miscioscia. Alle rechten voorbehouden. Dit ontwerp is het intellectuele eigendom van Nancy Miscioscia.