Planned pooling topje haken met Katia Magic Diamonds: tips en video tutorial door Wilmade

Hi! Ik ben Wilma, een haakster/ontwerpster uit Twente. Haken begon in de kerstvakantie van 2014 als hobby, maar liep al gauw uit tot meer. In 2015 begon ik mijn website wilmade.com waarop ik gratis haakpatronen deel. Januari 2018 heb ik mijn baan als communicatie & PR adviseur opgezegd om fulltime bezig te kunnen met het ontwerpen. Deze passie deel ik met mijn moeder die ook haakpatronen ontwerpt. Mijn oma en zusje staan vaak model voor mij en mijn vader en man helpen met het maken van foto’s en videos. Het is inmiddels echt een familiebedrijf geworden! Meestal maak ik omslagdoeken, sjaals en mutsen, maar de laatste tijd heb ik het plezier van kledingstukken ook ontdekt. Toen ik Katia Magic Diamonds zag, was ik gelijk enthousiast en besloot ik er een simpel gehaakt topje mee te maken met de planned pooling techniek. Hieronder vind je mijn video tutorial voor een gehaakt topje met Katia Magic Diamonds in maat S t/m 5XL.

Planned tooling topje haken met Katia Magic Diamonds door Wilmade

Planned pooling topje

Dit topje is gemaakt met Katia Magic Diamondseen speciaal garen dat gebruikt kan worden voor planned pooling. Planned pooling is een techniek waarbij je de volgorde van de kleuren op een speciale manier ‘plant’ door aan het eind van de rij een steek minder te haken. Het enige dat je hoeft te doen, is vasten haken. Het garen creëert dan automatisch dit mooie ruiteneffect. Het patroon is heel eenvoudig en daarom ook geschikt voor beginners. Het topje bestaat uit 2 rechte lapjes die aan elkaar genaaid worden aan de zijkanten en boven bij de schouders. De korte mouwtjes kan je maken met Katia Merino Aran. Ze worden aangehecht in de oksel en vervolgens in de rondte gehaakt met vasten. Yep, dit topje is volledig met vasten gemaakt!

Planned tooling top haken met Katia Magic Diamonds door Wilmade

Haakpatroon door Wilmade

Level: Gemiddeld

Maten: S, M, L, XL, 2XL, 3XL, 4XL, 5XL

Materialen:

Haaksteken:
– l: losse
– v: vaste

Steekverhouding:

13 vasten x 16 rijen = 10 x 10 cm

Tips

  • Elke kleur moet precies 9 vasten zijn. Mocht dat niet lukken, gebruik dan een andere haaknaald. Heb je 10 vasten per kleur? Gebruik een grotere haaknaald zoals 7 mm. Krijg je 8 vasten per kleur? Gebruik dan een kleinere haaknaald zoals 5mm.
  • Als je de lengte wil aanpassen, zorg dan dat je met een meervoud van 9 minus 1 werkt (bv 44, 53, 62, 71, 80 steken). 9 steken = 6 cm extra lengte.

Planned pooling video tutorial

Hieronder vind je Wilma’s video tutorial waarin ze je de planned pooling techniek laat zien. Deze techniek kan voor verschillende projecten worden gebruikt, zoals mutsen, sjaals, dekens, kussens, ponchos.. Het geschreven haakpatroon van het topje van Wilma vind je gratis op haar website in maat S t/m 5XL.

Deel je werk!

Als je dit planned pooling topje gaat haken, deel dan zeker even een foto op Instagram met de hashtag #katiayarns, #katiamagicdiamonds en #wilmade en tag ons @katiayarns en@wilmawestenberg. Wij zijn heel benieuwd naar jullie foto’s!

%d bloggers liken dit: