Gratis breipatroon door Knit and Pepper: brei een plooirokje op rondbreinaalden

2 augustus, 2019

Mijn naam is Laura en ik ben het gezicht achter Knit and Pepper. Ik woon al een aantal jaar in Madrid Sierra. Hier organiseer ik haak- en breilessen en ontwerp ik mijn patronen. Mijn voorkeur gaat stiekem uit naar breien, maar ik moet bekennen dat afhankelijk van het project, je met haken soms tot betere resultaten kan komen. Ik blijf continu leren en word uitgedaagd door het combineren van nieuwe kleuren, leren van nieuwe steken en het maken van nieuwe projecten zoals kleding. Vandaag deel ik mijn breipatroon Coco met jullie: een kort gebreid plooirokje gemaakt op rondbreinaalden met Katia Fair Cotton. Ik wens je veel plezier bij het maken dit rokje met mijn gratis breipatroon! 

Kort gebreid rokje - gratis breipatroon door Knit and Pepper3

Gebreid plooirokje

#CocoSkirt breipatroon door @Knitandpepper

Kort gebreid rokje - gratis breipatroon door Knit and Pepper

Level:
Gemiddeld

Maten:
S/M/L

Coco skirt maten

Materialen:
– 7/8/9 bollen Katia Fair Cotton kleur. 6
– 3.25mm rondbreinaalden met 60-80cm kabel
veiligheidsspeld
tapestry naald
– 3cm elastiek

Steekverhouding:
– met naald 3.25mm: 30 steken & 35 rijen = 10x 10 cm

Steken

  • r: recht
  • Opzet voor 1-1 boordsteek met holte

Uitleg

Onderrand: gebruik een stekenmarkeerder om de eerste steken van rij 1 op te pakken en plaats het achter de steken.  Brei 1 steek op de kabelnaald samen met een steek op de breinaald. Herhaal tot het eind.

Plooi naar links breien: zet 12 steken op een hulpnaald en legt deze steken dubbel voor het werk zodat de hulpnaald en breinaald tegen elkaar aan komen te liggen. Brei de eerste steek op de kabelnaald samen met de eerste steek op de breinaald en herhaal dit tot je alle steken gehad hebt.

Opzet met een boordsteek: een 1-1 boordsteek wordt gebreid door om en om 1 steek recht en 1 steek averecht te breien. Met deze opzet kan je elastiek door een holte halen. 

Opmerkingen

– Werk van beneden naar boven
– werk in rondes

Kort gebreid rokje - gratis breipatroon door Knit and Pepper

Patroon

Met naald 3.25mm en Katia Fair Cotton, zet 576/600/624 steken op. Sluit je werk in het rond. Zorg ervoor dat je werk niet verdraaid wordt. Plaats een stekenmarkeerder aan het begin van de ronde.

Ronde 1-8: recht

Ronde 9: maak de onderrand (zie instructies hierboven)

Ronde 10 – 109/121/137: recht

Ronde 110/122/138: maak de plooien naar links (zie uitleg hierboven). Totaal aantal steken: 288/300/312

Ronde 111-112/123-124/139-140: recht

Ronde 113-142/125-154/141-170: boordsteek (zie uitleg hierboven)

Kort gebreid rokje - gratis breipatroon door Knit and Pepper

Afronding

Gebruik een veiligheidsspeld om elastiek door de boord te halen. Zorg dat je elastiek niet draait. Naai de uiteindes van het elastiek aan elkaar. 

Tot slot, block je gebreide rokje. Na het persen, droog horizontaal en gebruik spelden om de plooien vorm te geven. Speld de plooien in groepjes van 12 steken. 

Kort gebreid rokje - gratis breipatroon door Knit and Pepper