Hoe haak je een jas met het superpatroon en de video van Ahuyama Crochet

Hallo Katia haaksters en hakers ! Ik ben Helena van Ahuyama Crochet en ik wil met je delen hoe haak je een jasIk wilde al lang zo’n jas haken. Ten eerste, omdat ik iets heel anders wilde ontwerpen; en ten tweede, omdat er niets boven een kledingstuk gaat dat met onze eigen handen gemaakt is. Nádat ik dat goed overdacht had -het idee om een jas te haken schrikt toch een beetje af, nietwaar ?-, ben ik aan de slag gegaan. En, het goede nieuws is dat het niet lang duurt om een jas te haken ! Ten dele, dankzij de dikke en heerlijke gebruikte garens: Katia Peru en Katia Azteca Milrayas.

Hoe haak je een jas

Vervolgens, deel ik de geschreven instructies, maar je kan ook de video stap voor stap volgen op mijn YouTube-kanaalhoe haak je een jas.

Hoe haak je een jas

Benodigd materiaal voor de maten S/M/L: 10 bollen van de kwaliteit Katia Peru (kleur 10), 2 bollen van de kwaliteit Katia Azteca Milrayas (kleur 706), haaknaald 6 mm, schaar, wolnaald en meetlint.

Gebruikte steken

Hoe haak je dit patroon ?

  • We beginnen met het rugpand (DEEL 1 op de foto).
  • We haken hierna verder met het deel van de voorkant (DEEL 2).
  • En we nemen deze delen samen voor het vormen van de basis van onze jas.
  • We haken hierna verder met de mouwen (DEEL 3), deze worden in cirkels gehaakt tot wanneer aangekomen bij de manchetten.
  • Uiteindelijk, we haken de rever van onze jas over de gehele rand van het deel van de voorkant en de kraag.

Hier heb je de afbeeldingen met de vorm en de afmetingen van elk deel, aangegeven in de maattabel (in cm).

Hoe haak je een jas Hoe haak je een jas

Voor het rugpand en het deel van de voorkant gebruiken we de volgende steek ( naald voor naald beschreven in de instructies):

Hoe haak je een jas

Rugpand

Begin: Met de kwaliteit Katia Peru. Haak net zoveel l. in even aantal als je nodig hebt voor het bereiken van de afmeting A van je rugpand, 2 extra l.

Nld1: 1 h.st. in de 3e l. vanaf de haaknaald, 1 h.st. in elke beschikbare l.

Nld2: 1 l., keer het werk, 1 h.st. in elke beschikbaare steek.

Nld3: 4 l. (deze tellen als 1 st. + 1 l.), keer het werk; sla de eerste steek over, 2 st.s.a., *1 l., 2 st.s.a.*, herhaal van * tot * tot er slechts 1 steek over is, haak 1 st.

Nld4: 1 l., keer het werk, 1 h.st. in elke beschikbare steek of gaatje (de gaatjes die de l. van de voorafgaande naald vormen).

Nld5 tot Nld x: Herhaal de instructies van Nld2 tot Nld4 tot de afmeting B van je rugpand bereikt is. Eindig met een naald type Nld3 (de naald met de st.s.a.). Ná het laatste st. haak net zoveel l. in een even aantal die je nodig hebt voor het bereiken van de afmeting C van je rugpand, 2 extra l.

Nldx+1: 1 h.st. in de 3e l. vanaf de haaknaald; 1 h.st. in elke beschikbare l. tot aangekomen wat je voorheen gehaakt hebt; 1 h.st. in elke beschikbare steek of gaatje van de voorafgaande naald.

Nldx+2 en hierna: Herhaal de instructies van Nld2 tot Nld4 over de gehele lengte tot de afmeting D van je rugpand bereikt is. Eindig met een naald type Nld4. De draad afknippen.

De helft van het rugpand is nu gehaakt ! Haak nu de andere helft met dezelfde instructies. Met de kwaliteit Katia Azteca Milrayas, in het midden de 2 helften van je rugpand samennemen door middel van v.

Hoe haak je een jas

Deel voorkant

Dezelfde instructies als van het rugpand tot aan Nldx+1, vanaf dit moment als volgt te werk gaan:

Nldx+2: Herhaal de instructies van Nld2.

Nldx+3: Herhaal de instructies van Nld3.

We beginnen met het maken van de minderingen aan de bovenkant voor het vormen van de hals van de jas.

Nldx+4: 1 l., keer het werk, 1 mind. van h.st., haak verder met de instructies van Nld4.

Nldx+5: Herhaal de instructies van Nld2 tot er 2 beschikbare ruimtes over zijn, 1 mind. van h.st.

Nldx+6: 4 l., keer het werk, sla 2 steken over, 3 st. s.a., 1 l., 2 st.s.a., haak verder volgens de instructies van Nld 3.

Nldx+7: Herhaal de instructies van Nld4 tot er 2 beschikbare ruimtes over zijn, 1 mind. van h.st.

Nldx+8: 1 l., keer het werk, 1 mind. van h.st., verderhaken volgens de instructies van Nld2.

Nldx+9: Herhaal de instructies van Nld3 tot er 5 beschikbare ruimtes over zijn, 3 st.s.a., sla 1 steek over, 1 st.

Nldx+10 en hierna: Herhaal steeds de instructies van Nldx+4 tot Nldx+9, tot het verkrijgen van de afmeting D van het deel van de voorkant. De minderingen op het uiteinde aan de bovenkant vormen de hals van de jas, de diepte van de hals is niet belangrijk.

We nemen deze 2 delen samen aan het rugpand door middel van het haken van halve vasten over de zijkanten en de schouders, zoals te zien is op de volgende afbeelding. De basis van de jas is nu gevormd.

Hoe haak je een jas

Mouwen

De mouwen worden in 4 fasen gehaakt. We haken in cirkels vanaf de schouder tot aan de manchet.

FASE 1

De draad van de kwaliteit Katia Azteca Milrayas samennemen aan elke willekeurige steek van de basis van de schouder.

Nld1: 1 l. (deze telt niet als een steek), 1 v. in elke beschikbare steek, de naald sluiten met hv.

Nld2: 1 l. (deze telt niet als een steek), 1 h.st. in de boog aan de achterkant van elke beschikbare steek, de naald sluiten met hv.

Nld3 en hierna: Herhaal de instructies van Nld2 tot de afmeting E bereikt is.

FASE 2

Wissel de kwaliteit voor Katia Peru.

Nld1: 1 l. (deze telt niet als een steek), 1 h.st. in de boog aan de achterkant van elke beschikbare steek, de naald sluiten met hv.

Nld2: Volg dezelfde instructies als van Nld1, maar maak een mind. van h.st. over de 2 tegenover elkaar liggende uiteinden van het werk.

Nld3 en hierna: Herhaal de instructies van Nld1 tot Nld2. De minderingen zorgen ervoor dat de mouw beetje bij beetje gesloten wordt. Verderhaken tot de afmeting F bereikt is. Probeer om te eindigen met een naald waarin een even aantal steken voorkomt.

FASE 3

Wissel de kwaliteit voor Katia Azteca Milrayas. Herhaal de instructies van Nld1.

FASE 4 (manchet)

Wissel de kwaliteit voor Katia Peru.

Nld1: 1 l. (deze telt niet als een steek), 1 h.st. in elke beschikbare steek. De naald sluiten met hv.

Nld2: 2 l. (deze tellen niet als een steek), *1 st. in reliëf aan de voorkant, 1 st. in reliëf aan de achterkant*, herhaal van *tot* tot het beëindigen van naald.

Nld3 en hierna: Herhaal de instructies van Nld2 tot de gehele mouw in zijn geheel de afmeting G bereikt heeft of groter indien je een oversize stijl wil hebben. De draad afknippen.

Je hebt nu een mouw ! Haak vervolgens de tweede mouw met dezelfde instructies. 🙂

Hoe haak je een jas

Rever

Haken met de kwaliteit Katia Peru. Om de gehele kantlijn van de jas te homogeniseren, haak h.st. over de gehele rand van de hals en kraag. Haak over de ruimtes die beschikbaar zijn. De draad afknippen.

Met de kwaliteit Katia Azteca Milrayas, op ongeveer 8-10 cm vanaf de rand aan de onderkant van het voorpand. De draad samennemen in de boog aan de achterkant van deze steek en haak:

Nld1: 2 l., 1 h.st. in de boog aan de achterkant van elke beschikbare steek. Herhalen tot wanneer aangekomen aan de andere kant van de jas, bij de steek symmetrisch aan de steek waar je begonnen bent.

Nld2: 2 l., keer het werk, 1 h.st. in de boog aan de voorkant van elke beschikbare steek. Haak het laatste h.st. in de 2e l. van de voorafgaande naald.

Nld3: 2 l., keer het werk, 1 h.st. in de boog aan de achterkant van elke beschikbare steek. Haak het laatste h.st. in de 2e l. van de voorafgaande naald.

Nld4 en hierna: Herhaal Nld2 en Nld3 tot een breedte bereikt is gelijk aan de afmeting E, of tot waar jij wilt dat de rever uitkomt.

Klaar! Je hebt je jas klaar en gereed om deze te dragen. Ik kan me voorstellen, dat je, net als ik, staat te springen van vreugde. Vergeet niet om de foto’s van het proces en het resultaat te delen op de sociale netwerken van Katia en Ahuyama Crochet met de hashtag #AhuyamaCrochetKatia. We kijken ernaar uit om je jas te zien!

Een dikke knuffel en goed haakwerk !

Helena