Maak een unieke gehaakte muts met slechts 1 bol: planned pooling techniek

18 november, 2019

Hallo, mijn naam is Denise Karg en ik ben een wolverslaafde. Ik denk dat ik meer dan 150 jaar nodig heb om mijn voorraad volledig te gebruiken. In 2014 begon ik mijn blog Fräulein Wollwunder waarop ik al mijn haakprojecten, garens en accessoires publiceer. Daarnaast ben ik actief op Instagram en Facebook. Ik hou van nieuwe ideeën uitproberen en elke dag deel ik mijn ideeën en nieuwe trends. Wat zou het toch handig zijn om meer dan twee handen te hebben, zodat ik al mijn ideeën zou kunnen haken. 😉 Vandaag deel ik mijn tutorial voor de populaire planned pooling techniek met je. Het bevat nuttige tips voor het werken met dit soort garen. Ik laat je zien welke patrooneffecten je nog meer kan maken dan de welbekende diamanten. Kies je favoriete kleuren en maak een unieke gehaakte muts met slechts 1 bol Katia Magic Diamonds Flash.

Unieke gehaakte muts met planned pooling techniek - Katia Magic Diamonds Flash

Gehaakte muts met verschillende figuurtjes en kleurenprintjes

Ik ben groot fan van planned pooling! Daarom wilde ik Katia Magic Diamonds Flash graag uitproberen. Ik ben gefascineerd door het feit dat je een geweldig ruitenprint kan krijgen met slechts 1 bol. Wist je dat je ook hele andere leuke printjes kunt haken als je eenmaal begrijpt hoe de kleurherhaling werkt? Experimenteer met verschillende steken, haaknaalden en kleurenreeksen en creëer de leukste varianten! In deze tutorial laat ik je zien hoe je dit zelf kan doen. In de video hieronder leer je de basis van planned pooling en hoe je een eenvoudige colsjaal haakt. In mijn tutorial hieronder laat ik je zien hoe je een gehaakte muts maakt met een andere unieke kleurencombinatie.

planned pooling techniek - Katia Magic Diamonds Flash

Planned pooling tutorial

Door Denise Karg – FräuleinWollwunder

Materialen

Haaksteken & afkortingen

  • l: losse
  • st: stokje
  • r: rij(en)

Uitleg

Planned pooling werkt doordat elke herhaling precies dezelfde kleurencyclus heeft. Daarom is het belangrijk om tijdens het haken dezelfde steekspanning te behouden, zodat je evenveel steken van elke kleur haakt. Deze muts wordt in rijen heen en weer gehaakt met stokjes. Katia Magic Diamonds Flash bevat 4 kleuren: met elke kleur moet je precies 5 stokjes kunnen haken. Als je 4 stokjes haakt, is je spanning te los en moet je iets strakker gaan haken. Omgekeerd, als je 6 stokjes in een kleur hebt, haak je te strak en moet je juist wat losser haken. In beide gevallen moet je even een stukje loshalen en weer opnieuw haken, zodat je op precies 5 stokjes per kleur uitkomt. 

Opmerking: 1 kleurencyclus = 4 kleuren x 5 stokjes van elke kleur = 20 stokjes

Unieke gehaakte muts met planned pooling techniek - Katia Magic Diamonds Flash

Patroon

Begin met 75 + 2 lossen

Let op: het eerste stokje moet in een nieuwe kleur gehaakt worden. Als je niet precies uitkomt bij een nieuwe kleur, haak dan extra lossen totdat de volgende kleur begint. De lossen die je extra gehaakt hebt, tellen niet mee. In de volgende rij sla je die dan ook over. Haal na een paar rijen het knoopje los van de eerste losse en haal de extra lossen uit. 

R1: 75 stokjes → [4x 5 st (= 1 kleurencyclus) + 4x 5 st + 4x 5 st + 3x 5 st], 2 l, keer je werk

TIP: mocht je los haken, sla dan de 2 keerlossen over en haak meteen een stokje in de eerste steek. Zo krijg je een mooie rand en ´verlies´ je geen garen aan de keerlossen.

R2-R20: 75 st → de blokken van 5 stokjes in de eerste 2 kleuren zullen een diagonale lijn van gekleurde blokjes vormen 

Eindig met een halve vaste. Hecht af en werk de losse eindjes weg. 

Afwerking

Naai de korte zijkanten aan elkaar. De naad zal de achterkant van je muts zijn. Naai de bovenkant vast in de vorm van een ster (zie de foto´s hieronder). Steek je naald in het midden van de ene kant naar de andere kant en trek stevig aan. Schuif steeds een steek op en ga zo door tot de muts helemaal gesloten is. Voeg eventueel een pompom toe (leer hoe je die eenvoudig zelf kan maken) en klaar is je gehaakte muts!

Planned pooling techniek - Katia Magic Diamonds Flash

Unieke gehaakte muts met planned pooling techniek - Katia Magic Diamonds Flash

Unieke gehaakte muts met planned pooling techniek - Katia Magic Diamonds Flash

Video: maak je eigen pom pom met Katia Polar