Breien op rondbreinaalden: voordelen, tips en patronen waarmee je aan de slag kan!

28 december, 2019

Heb jij moeite met rechte breinaalden en heb je een voorkeur voor kledingstukken waarbij je onderdelen niet aan elkaar hoeft te naaien? Als je deze vragen met ja beantwoord hebt, raden we je aan te breien op rondbreinaalden. Deze breinaalden zijn met een kabel verbonden en bieden veel voordelen. Steeds meer fans zweren erbij! Hier een paar voordelen op een rij:

 1. Je hoeft je werk niet te keren aan het eind van een rij.
 2. Rondbreinaalden zorgen voor een gezondere houding en meer ontspannen armen omdat de naalden korter zijn.
 3. Het gewicht van de gebreide kleding wordt verdeeld over de verbindingskabel, waardoor de polsen worden ontlast.
 4. Dankzij de grootte en flexibiliteit van de kabel zijn ze gemakkelijk op te bergen. Ze passen gemakkelijk in elke zak, zodat je in de bus, trein of vliegtuig kunt breien. 
 5. En zonder twijfel het grootste voordeel: je kan projecten breien zonder naden!

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder, want in deze blogpost delen we tips voor het breien op rondbreinaalden. Daarnaast hebben we ook handige video´s waarin we je laten zien hoe je naadloze mutsen en colsjaals kan breien.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien op rondbreinaalden: de basis

Er zijn twee soorten rondbreinaalden beschikbaar: vast en verwisselbaar. Bij de vaste optie zijn de naaldgrootte en kabellengte al bepaald en kunnen niet worden gewijzigd. Bij de verwisselbare naalden kan je de naaldgrootte en kabellengte aanpassen naar de vereisten van het patroon. In de volgende video laten we je zien hoe je de verwisselbare naalden en bijbehorende kabels kan instellen. Daarna is het tijd om de steken op te zetten. Er zijn een aantal manieren om dit te doen voor zowel rechte als rondbreinaalden. In deze video laten we je de langedraadopzet zien.

Afkanten in de rondte

Nu je weet hoe je de steken op kunt zetten, gaan we beginnen met het breien in de rondte. Eerst moet je de cirkel sluiten met de eerste steek, zodat je in continue rondes kunt werken. Hoe je dit doet, zie je in de video. Het is raadzaam een steekmarkeerder te gebruiken aan het begin van de rij. Aan het eind van elke rij hoef je dan alleen maar de markeerder van de ene naald naar de andere te schuiven om de volgende ronde te beginnen.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Basissteken in de rondte

Als je al met rechte naalden breit, weet je dat de steken in rijen heen en weer worden gemaakt. Of oneven en even, of goede en verkeerde kant. Hetzelfde kan je doen op rondbreinaalden. Daarnaast kan je in continue rondes, spiralen of cirkels breien. De basissteken zoals tricotsteek, ribbelsteek en 2 × 2 boordsteek brei je dan als volgt:

Tricotsteek

 • Rondbreinaalden: Brei alle toeren en steken recht.
 • Rechte naalden: Brei een rij recht en een rij averecht. Herhaal deze twee rijen.

Ribbelsteek

 • Rondbreinaalden: Brei de 1e toer recht. Brei de 2e toer averecht. Herhaal deze 2 rondes.
 • Rechte naalden: Brei alle toeren en steken recht.

2 × 2 boordsteek

 • Rondbreinaalden: * 2 recht, 2 averecht *, herhaal van * tot * op alle toeren.
 • Rechte naalden: Rij 1: * 2 recht, 2 averecht * herhaal van * tot * tot het einde van de rij.
  Brei in de tweede en alle volgende rijen de steken zoals ze verschijnen.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Brei een muts op rondbreinaalden

Klaar om je eerste muts op rondbreinaalden te breien? Neem alle tijd die je nodig hebt en volg onze stap voor stap video. Het patroon vind je tevens in ons tijdschrift Katia Easy Knits 8. Je hebt slechts 1 bol Katia Ingenious Big, 12 mm rondbreinaalden en een kabel van 40 cm nodig. 

Eenvoudige patronen voor rondbreinaalden

In het tijdschrift Katia Easy Knits 8 vind je een reeks eenvoudige patronen voor het hele gezin. Als je klaar bent met je eerste muts, maak dan je set compleet met een bijpassende sjaal met de ribbelsteek – geheel zonder naden. Een eenvoudig en snel project! Liever een nekwarmer? Brei dan een colsjaal met neonstrepen voor beginners.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Oefen een paar leuke breisteken op de rondbreinaalden met deze mutsen voor kinderen en volwassenen. We raden aan twee verschillende kleuren van Maxi Merino te combineren bij het maken van deze eenvoudige kindersjaal.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien met XXL-garen

Breien met dik XXL-garens maakt het leren breien makkelijker. Daarom raden we Katia Nube aan om een colsjaal te maken. Meer opties zien? Bekijk dan ook deze colsjaal.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Eenvoudige en fluffy accessoires breien

Deze zachte muts gemaakt met fluffy (of namaakbont) garen is een van de meest populaire projecten dit winterseizoen. Het is gemaakt met slechts 1 bol Katia Polar. Download het gratis patroon of volg de video om je eigen pompommuts te breien.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Deel je tips!

Voel je je aangemoedigd om met rondbreinaalden aan de slag te gaan? Laat het ons weten in de reacties. We horen graag wat jouw ervaringen zijn met het breien op rondbreinaalden. Heb je tips die je met andere Katia-breisterren wil delen? Deel ze gerust!

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

43 comentarios sobre Breien op rondbreinaalden: voordelen, tips en patronen waarmee je aan de slag kan!

 • Hanneke

  Kun je rondbreinaalden ook gebruiken als hele lange gewone naalden? M.a.w.: ik heb heel veel steken die gewoon niet op een normale breinaald passen. Ik zou ze willen gebruiken en dan gewoon heen en weer breien.

  • Katia

   Jazeker! Rondbreinaalden kunnen ook zonder problemen op deze manier gebruikt worden (en ze zijn een stuk comfortabeler in dit soort situaties).

 • Bea

  Ik brei een buff op 80 cm rondbreinaald, maar het lijkt of het breiwerk rond de naalden is gedraaid als een spiraal. Is dat normaal? Of ben ik verkeerd begonnen?

  • Katia

   Hoi Bea, je moet inderdaad even goed opletten dat je werk niet gaat draaien!

 • Liset

  Hoe bepaal je de lengte die je nodig hebt bij bijvoorbeeld het breien van een trui?

  • Katia

   Hoi Liset, wat je kan doen, is 1 van je favoriete truien opmeten en deze lengte gebruiken. ♥️

 • Els Reyniers

  Hey Bea,
  Ik wil ook graag een sjaal breien op rondbreinaald van 80 cm. Is dit een goede lengte geworden? Ik ben bang dat hij te klein is om 2x rond de nek te draaien en te groot voor 1x…
  Groetejs,
  Els

 • Swen Hartman

  Ik wil een muts gaan breien met een omtrek van 60 cm. Hoe lang moet dan mijn kabel zijn?
  Er moeten, als ik het goed berekend heb, 88 steken op.

 • Karen

  Ik moet na de boord verder breien met een dikkere naald. Maar hoe gaat dat bij rondbreien? Gewoon zoals bij rechte naalden? Ik heb geen wisselbare rondbreinaalden.

  • Katia

   Hoi Karen, dat doe je net als bij rechte breinaalden inderdaad. Aan het begin van de nieuwe ronde neem je de grotere naald in de rechterhand, kleinere naald met alle steken links. Brei vervolgens de steken en breng ze een voor een over op de grotere naald.

 • Wendy

  Ik ben bezig met het breien van een trui op rondbreinaalden. Boordsteek en tricotsteek. Ik moet meerderen door een omslag en in de rij die er op volgt achterin de steek breien, maar ik blijf grote gaten houden. En moet ik de goede of de verkeerde kant van het breiwerk naar me toe hebben?

  • Katia

   Hoi Wendy, met welk patroon ben je precies bezig?

 • Ellen Koevoet

  Ik wil graag een trui breien in halve patentsteek in de rondte. Mijn halve patentsteek komt aan de binnenkant. Hoe kan ik dit oplossen op mijn rondbreinaalden?

  • Katia

   Hoi Ellen, wij hebben veel patronen. Over welk patroon gaat dit precies? ❤️

 • Sonja

  Ik moet een hals/voorpanden boord breien langs een vest, vanaf welke kant neem ik steken op en hoe brei je dit met de rondbreinaalden?
  Help??!

  • Katia

   Hoi Sonja, met welk Katia patroon ben je precies bezig? Dan kijken we even voor je.

 • Myriam Roman

  Ik ben een soort cape aan het breien met rondbreinaald lengte kabel is 80cm. Door een groot aantal minderingen zou ik nu moeten overschakelen op een kabel van 40cm. Hoe kan ik dit het gemakkelijkst doen?

 • Tineke Haans

  Zijn er patronen voor rondbreinaalden en je dan van boven naar beneden gaat breien

 • Carien van den Tweel

  Ik wil een “gewoon” patroon aanpassen naar breien met een rondbreinaald. Moet ik dan minder steken opzetten?
  Het gaat om vest nr. 11 uit patronenboek Concept n° 8 met Cotton-Merino Craft.

  • Katia

   Hoi Carien, nee hoor, dat hoeft niet. Het vestje wordt plat gebreid, dus het maakt niet uit of je op rechte of rondbreinaalden werkt. Het aantal steken is alleen relevant wanneer je in de rondte zou werken.

 • Ilse De Bolle

  Hey,
  Ik wil een grote driehoekssjaal breien met rondbreinaalden. De sjaal is volledig in ribbelsteek behalve de ruggengraat. Nu ben ik in de war waar mijn draad moet liggen om te breien. Ik heb de indruk dat ik averecht aan het breien ben. Kan je mij een woordje uitleg geven of is er een video van.

 • MT

  Of je breit rond op twéé rondbreinaalden! Werkt ook voor sokken, als je wilt zelfs twee tegelijk….

  • PhB

   Ik moet een kabel vervangen voor een langere tijdens het breien. Maar hoe doe ik dat? Het breiwerk zit op de kortere kabel.

   • Katia

    Hi Phily, om welk patroon gaat het precies?

 • Carla

  Ik ben bezig met een trui op rondbreinaalden
  Maar van onder naar boven kan dat, maar hoe zit het dan met de mouwen

  • Katia

   Hoi Carla, met welk patroon ben je precies bezig? Mouwen kunnen namelijk plat gebreid worden en later vastgenaaid worden, of vanuit de oksel verder gehaakt worden in de rondte.

 • Ankie graaff

  Ik brei een vest op rondbrei aalden, maar brei heen en weer.
  Als ik een averechte toer gebreid heb, staan bij de volgende rechte toer mijn steken verkeerd om. Ik moet dan in de achterlus steken om een mooi v-tje te krijgen.
  Is dat normaal of doe ik iets fout?

  • Katia

   Hoi Ankie, zou je een foto via Instagram of Facebook kunnen sturen?

 • Karin

  Is het mogelijk dat rondbreien iets vaster is dan recht? Ik heb een proeflapje gemaakt op rechte naalden. Nu op rondbreinaalden een boord gebreid 2r 2av en nu begonnen met het tricot deel. Het lijkt wel vaster dan mijn proeflap.

  • Katia

   Hi Karin, dat klopt zeker. De steekspanning/steekverhouding verschilt bij het breien op rondbreinaalden en rechte naalden.

 • Tamara

  Ik ben bezig met een trui met rondbreinaalden,ben nu bezig met de eerste mouw ,de mouwen moet ik daarna aan mijn trui zetten,maar waarom moet ik 7steken aan weerzijde van mijn trui apart zetten op een stekenhouder of draad en 8 steken van elke mouw,daarna zeggen ze hecht de draad af en naai de onderkant aaneen

  • Katia

   Hallo Tamara, om welk patroon gaat het precies? Zou je de link naar ons patroon kunnen plaatsen, of kunnen aangeven om welk patroon in welk tijdschrift het gaat?

 • Christel

  Hallo Katia,
  Ik ben een polswarmer op rondbreinaald te breien nu wil ik slechts I gat voor mijn duim die normaal in de zijnaad zou zitten. Hoe doe ik dat?

  • Katia

   Hoi hoi Christel, welk Katia patroon ben je precies aan het maken?

 • Jenny

  Ik heb voor het 1rst geprobeerd een proeflapjete breien met rondbreinaalden maar dat gaagt bijna niet ik ben altijd gewoon om met gewone naalden te breien maar die ronde zijn heel interessant omdat je geen naaden meer hebt kan je mij enkele tips geven grtjs jenny

  • Katia

   Hoi Jenny, misschien kan je een keer een workshop volgen in een lokale wolwinkel of op KreaDoe bijvoorbeeld. ❤️

 • Jolanda Schönbenrger

  Bij het top down breien met een fantasiepatroon verspringt het patroon, is daar een oplossing voor om het patroon niet te laten verspringen?

  • Katia

   Hallo Jolanda, om welk Katia-patroon gaat het precies? Liefs!

Geef een reactie