Breien op rondbreinaalden: voordelen, tips en patronen waarmee je aan de slag kan!

Heb jij moeite met rechte breinaalden en heb je een voorkeur voor kledingstukken waarbij je onderdelen niet aan elkaar hoeft te naaien? Als je deze vragen met ja beantwoord hebt, raden we je aan te breien op rondbreinaalden. Deze breinaalden zijn met een kabel verbonden en bieden veel voordelen. Steeds meer fans zweren erbij! Hier een paar voordelen op een rij:

 1. Je hoeft je werk niet te keren aan het eind van een rij.
 2. Rondbreinaalden zorgen voor een gezondere houding en meer ontspannen armen omdat de naalden korter zijn.
 3. Het gewicht van de gebreide kleding wordt verdeeld over de verbindingskabel, waardoor de polsen worden ontlast.
 4. Dankzij de grootte en flexibiliteit van de kabel zijn ze gemakkelijk op te bergen. Ze passen gemakkelijk in elke zak, zodat je in de bus, trein of vliegtuig kunt breien. 
 5. En zonder twijfel het grootste voordeel: je kan projecten breien zonder naden!

Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan verder, want in deze blogpost delen we tips voor het breien op rondbreinaalden. Daarnaast hebben we ook handige video’s waarin we je laten zien hoe je naadloze mutsen en colsjaals kan breien.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien op rondbreinaalden: de basis

Er zijn twee soorten rondbreinaalden beschikbaar: vast en verwisselbaar. Bij de vaste optie zijn de naaldgrootte en kabellengte al bepaald en kunnen niet worden gewijzigd. Bij de verwisselbare naalden kan je de naaldgrootte en kabellengte aanpassen naar de vereisten van het patroon. In de volgende video laten we je zien hoe je de verwisselbare naalden en bijbehorende kabels kan instellen. Daarna is het tijd om de steken op te zetten. Er zijn een aantal manieren om dit te doen voor zowel rechte als rondbreinaalden. In deze video laten we je de langedraadopzet zien.

Afkanten in de rondte

Nu je weet hoe je de steken op kunt zetten, gaan we beginnen met het breien in de rondte. Eerst moet je de cirkel sluiten met de eerste steek, zodat je in continue rondes kunt werken. Hoe je dit doet, zie je in de video. Het is raadzaam een steekmarkeerder te gebruiken aan het begin van de rij. Aan het eind van elke rij hoef je dan alleen maar de markeerder van de ene naald naar de andere te schuiven om de volgende ronde te beginnen.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Basissteken in de rondte

Als je al met rechte naalden breit, weet je dat de steken in rijen heen en weer worden gemaakt. Of oneven en even, of goede en verkeerde kant. Hetzelfde kan je doen op rondbreinaalden. Daarnaast kan je in continue rondes, spiralen of cirkels breien. De basissteken zoals tricotsteek, ribbelsteek en 2 × 2 boordsteek brei je dan als volgt:

Tricotsteek

 • Rondbreinaalden: Brei alle toeren en steken recht.
 • Rechte naalden: Brei een rij recht en een rij averecht. Herhaal deze twee rijen.

Ribbelsteek

 • Rondbreinaalden: Brei de 1e toer recht. Brei de 2e toer averecht. Herhaal deze 2 rondes.
 • Rechte naalden: Brei alle toeren en steken recht.

2 × 2 boordsteek

 • Rondbreinaalden: * 2 recht, 2 averecht *, herhaal van * tot * op alle toeren.
 • Rechte naalden: Rij 1: * 2 recht, 2 averecht * herhaal van * tot * tot het einde van de rij.
  Brei in de tweede en alle volgende rijen de steken zoals ze verschijnen.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Brei een muts op rondbreinaalden

Klaar om je eerste muts op rondbreinaalden te breien? Neem alle tijd die je nodig hebt en volg onze stap voor stap video. Het patroon vind je tevens in ons tijdschrift Katia Easy Knits 8. Je hebt slechts 1 bol Katia Ingenious Big, 12 mm rondbreinaalden en een kabel van 40 cm nodig. 

Eenvoudige patronen voor rondbreinaalden

In het tijdschrift Katia Easy Knits 8 vind je een reeks eenvoudige patronen voor het hele gezin. Als je klaar bent met je eerste muts, maak dan je set compleet met een bijpassende sjaal met de ribbelsteek – geheel zonder naden. Een eenvoudig en snel project! Liever een nekwarmer? Brei dan een colsjaal met neonstrepen voor beginners.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Oefen een paar leuke breisteken op de rondbreinaalden met deze mutsen voor kinderen en volwassenen. We raden aan twee verschillende kleuren van Maxi Merino te combineren bij het maken van deze eenvoudige kindersjaal.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien met XXL-garen

Breien met dik XXL-garens maakt het leren breien makkelijker. Daarom raden we Katia Nube aan om een colsjaal te maken. Meer opties zien? Bekijk dan ook deze colsjaal.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Eenvoudige en fluffy accessoires breien

Deze zachte muts gemaakt met fluffy (of namaakbont) garen is een van de meest populaire projecten dit winterseizoen. Het is gemaakt met slechts 1 bol Katia Polar. Download het gratis patroon of volg de video om je eigen pompommuts te breien.

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks

Deel je tips!

Voel je je aangemoedigd om met rondbreinaalden aan de slag te gaan? Laat het ons weten in de reacties. We horen graag wat jouw ervaringen zijn met het breien op rondbreinaalden. Heb je tips die je met andere Katia-breisterren wil delen? Deel ze gerust!

Breien op rondbreinaalden - tips en tricks