Twee sokken opzetten op rondbreinaalden 🧦 

13 maart, 2024

Tijd om te oefenen, beginnende Sokkenliefhebber! In deze nieuwe blogpost van onze reeks artikelen om te leren hoe je sokken breit, leren we verschillende methoden om sokken van teen naar boven en van boord naar beneden op te zetten met naadloze tenen. We vertellen je ook hoe je tegelijkertijd twee sokken op rondbreinaalden moet opzetten. Allemaal met video’s, tips en trucs, en een eenvoudigere alternatief voor de magische lus. 

Steken opzetten voor sokken van ’teen-naar-boven’ 

We raden aan om te beginnen met teen-naar-boven sokken op rondbreinaalden om 3 redenen: 

1. Deze constructie is ideaal om het VOLLEDIGE garen te gebruiken. Je kunt je sokken zo lang breien als je garen toelaat. 

📌 Als je hoge sokken breit, houd dan rekening met de diameter van je kuiten. Voeg wat meer steken toe voor de perfecte pasvorm. 

2. Dankzij het snoer van de rondbreinaalden kun je comfortabel je sokken passen terwijl je bezig bent. Het passen van je sokken terwijl je bezig bent, geeft een extra dosis vertrouwen en motivatie. 

3. Door je teen-naar-boven sokken te beginnen met Judy’s magische opzet of de Turkse opzet, krijg je naadloze tenen. 

How to cast on two-at-a-time socks

Steken opzetten voor sokken van ’teen-naar-boven’ 

Als je wilt oefenen met 2 zeer populaire methoden om steken op te zetten voor teen-naar-boven sokken, let dan op de volgende video’s. 

Het Gelus sokpatroon van @zaneteknits heeft naadloze tenen dankzij Judy’s magische opzet. 

Judy’s Magische Opzet 🧦 

Creëer een naadloze overgang bij de teen met Judy’s magische opzet. Begin met oefenen en voel je een PRO! 

Turkse Opzet 🧦 

De Turkse Opzet creëert een elastische en naadloze basis voor de teen. Een ander voordeel is dat je direct met het werkende garen omwikkelt, dus je hoeft geen lange beginlus achter te laten om steken op te zetten. 

Het Pequeños Corazones sokkenpatroon van @Sionaland begint met een Turkse opzet. 

Steken opzetten boord-naar-beneden sokken 

Als je de voorkeur geeft aan het starten van je sokken bij de boord, bekijk dan onze video’s om te leren hoe je steken moet opzetten met enkele van de meest voorkomende methoden. 

Duitse Torsie Opzet 🧦 

De Duitse Torsie Opzet is een methode om steken op te zetten die een solide maar flexibele opzetrand creëert. 

De Leo sokken van @pimpamteje beginnen met een Duitse Torsie Opzet. 

Lange Staart Opzet 🧦 

De lange staart opzet is een van de meest populaire en veelzijdige methoden om een breiproject te starten. Uiteraard ook voor sokken! 

Je kunt beginnen met de Vichy sokken van @north.knitter met de lange staart opzet. 

Verbinden 🧦 

Als je boord-naar-beneden sokken breit, is verbinden de meest gebruikte techniek om de teen te sluiten (voorheen de Kitchener-steek genoemd).

De tenen van de Convergence sokken van @marie_tricote worden afgewerkt met verbinden. 

Leer hoe je deze onzichtbare naadloze afkanting maakt door de stapsgewijze video te volgen. Je hoeft alleen je garen in een borduurnaald te rijgen! 

Hoe zet je twee sokken tegelijkertijd op 

We raden aan om sokken tegelijkertijd te breien om een mooi resultaat te bereiken en, bovenal, om Tweede Socksyndroom te vermijden. Hiervoor kun je twee bollen gebruiken; één bol uit elkaar halen om twee kleinere te maken (één per sok); of één van de sokken van binnen uit de cake en de andere van buitenaf te breien. 

Met het Mismatched Medley patroon van @kroopa.knits zijn we er zeker van dat je geen last zult hebben van het Tweede Socksyndroom. 

📌 Tweede Socksyndroom (TSS) is een humoristische term die wordt gebruikt door sokkenbreiers om het afmaken van de tweede sok uit te stellen. Achter het Tweede Socksyndroom ligt een gebrek aan nieuwheid, motivatie of interesse, evenals de verleiding om andere projecten op te zetten. 

Teen-naar-boven 🧦 Steken opzetten om twee sokken tegelijkertijd te breien 

Het opzetten van twee sokken tegelijkertijd, teen-naar-boven op rondbreinaalden, kan in het begin een beetje ingewikkeld lijken, maar met een beetje oefening en geduld is het vrij eenvoudig. Hier is een video om te leren hoe je twee sokken tegelijkertijd opzet en breit met behulp van de magische lus-techniek. 

Boord-naar-beneden 🧦 Steken opzetten om twee sokken tegelijkertijd te breien 

Je kunt deze video volgen om zowel twee sokken als mouwen, wanten, beenwarmers, enz. op te zetten en te breien. 

💡 PRO TIP | Alternatief voor magische lus 

Als je de magische lus-methode nog niet durft te proberen, kun je in het rond breien met behulp van twee sets rondbreinaalden van dezelfde maat. 

Verdeel eenvoudig je steken over de twee kabels en brei de helft van de steken met de bijbehorende naalden. Oefen dit alternatief voor de magische lus door deze stapsgewijze video te volgen. 

📌 Zorg er altijd voor dat je kleurrijke steekmarkeerders bij de hand hebt om het begin of einde van de ronde te markeren. 

Breigids passende sokken breien 

Wil je sokken leren breien, houd dan de volgende artikelen van onze sokkenbreigids in de gaten. Let op onze komende berichten: 

Vragen, suggesties en ervaringen over sokken breien kan je delen in de reacties. 

📌 Bewaar deze post in je favorieten zodat je ‘m eenvoudig terug kan vinden voor je toekomstige sokprojecten.

Gebruik hashtag #KatiaSockLovers

🤳 Deel je voortgang met #KatiaSockLovers en vergeet niet om @katiayarns te vermelden op Instagram en @katiacrafts op TikTok.