Proeflapje in de rondte breien ➕ Steektechniek om sokken te breien 🧦

13 februari, 2024

Ben je klaar om verder te leren, sokkenliefhebber? Je weet al welke garens je moet kiezen en hoe je je voeten moet opmeten. Deze keer delen we een video waarin we laten zien hoe je een proeflapje in de rondte kunt breien en hoe je deze kunt knippen met een speciale ´steek´ techniek. Op deze manier kun je het proeflapje plat maken om de steken en rondes nauwkeurig te tellen in een vierkant van 10×10 centimeter.

📌 Sla dit bericht op in je Favorieten of Bladwijzers zodat je het makkelijk kan terugvinden.

Proeflapje in de rondte breien ➕ Steektechniek om sokken te breien 🧦

Proeflapje breien in de rondte

Om een goede pasvorm en maat te garanderen, is het essentieel om een proeflapje in de rondte te breien. Dit is de enige manier waarop je kunt weten hoeveel steken en rondes je breit in 10×10 centimeter. Hieronder vind je onze aanbevelingen voordat je sokken gaat breien.

Proeflapje in de rondte breien ➕ Steektechniek om sokken te breien 🧦

Garen, rondbreinaalden en steken

Gebruik dezelfde rondbreinaalden en het garen waarmee je van plan bent je sokken te breien. Brei een stekenproef in het steekpatroon dat je wil gebruiken voor de sokken, of het steekpatroon dat wordt aangegeven in het patroon.

📌 Als je sokken met kant wil breien, raden we aan om zowel het proeflapje als de sokken op te spannen nadat je ze hebt gebreid.

Gotiek kanten sokkenpatroon van @apella.knits verkrijgbaar op katia.com

Hoe maak je een proeflapje in de rondte

Aangezien je van plan bent om sokken in de rondte te breien, zou je idealiter ook het proeflapje in de rondte moeten breien. Waarom? Omdat je spanning bij het breien in de rondte anders kan zijn dan wanneer je plat breit.

📌 Zet genoeg steken op om een proeflapje te maken die iets groter is dan 10 cm. Op deze manier kun je je steken en rondes gemakkelijker en nauwkeuriger tellen. Je kunt het aantal steken en rondes op het 10×10 icoon op de verpakking van het garen als referentie gebruiken.

Technieken om een proeflapje in de rondte te breien

Proeflapjes breien is waarschijnlijk niet je favoriete onderdeel, maar je weet hoe belangrijk het is. Om je aan te moedigen, delen we leuke technieken om proeflapje in de rondte te breien. Met video´s erbij! Dus, je hebt geen excuses meer 😉

Proeflapje met Magic Loop

Als je de Magic Loop techniek kent, pas deze dan toe om je proeflapje in de rondte te breien. En als je niet veel ervaring hebt, is het breien van proeflapjes de beste manier om te oefenen.

Steektechniek om gebreide stof te knippen

Zodra je je proeflapje hebt voltooid, raden we aan om deze met de steektechniek te knippen om de steken en rondes comfortabel te kunnen tellen.

Steeking bestaat uit het verticaal knippen van gebreide stof met een schaar. Op deze manier kun je de steken en rondes gemakkelijk tellen door de stof uit te spreiden.

⚠️ Voordat je knipt: we laten je in deze video zien hoe je kan steeken zonder je spanning te veranderen of het proeflapje los te maken. Je hebt alleen een haaknaald nodig om je gebreide stof vast te maken voordat je gaat knippen.

Proeflapje in de rondte met losse draden aan de achterkant

Met deze methode kun je in de rondte breien met een lange draad tussen de laatste en de eerste steek van elke ronde.

Dankzij deze lange draden kun je je proeflapje in de rondte plat maken, het knippen vermijden en gemakkelijk je 10×10 centimeter tellen. In de volgende video laten we je zien hoe je een stekenproef in de rondte kunt breien met losse draden aan de achterkant.

Hoe tel je steken in proeflapjes

Nu ben je klaar om te tellen hoeveel rondes en steken er zijn in een vierkant van 10×10 centimeter. Bekijk de volgende video om te leren hoe je steken en rondes telt.

Met het resultaat van je proeflapje van 10×10 cm en de afmetingen van de voet hopen we je te zien in ons volgende bericht, met een rekenmachine in je hand. Februari is de maand van de sokkenliefde op de Katia Blog!

Breigids passende sokken breien

Wil je sokken leren breien, houd dan de volgende artikelen van onze sokkenbreigids in de gaten. Let op onze komende berichten:

Vragen, suggesties en ervaringen over sokken breien kan je delen in de reacties.

Veel breiplezier, Katia Lovers! 🧶