Hoe kies je de beste sokkenwol om sokken te breien? 🧦

1 februari, 2024

Sokken breien is helemaal in. Er gaat niets boven het onbeschrijfelijke gevoel van je voeten in een zelfgemaakt paar sokken te steken. Elke dag voegen steeds meer Sokkenliefhebbers zich bij de Katia-community, en we hopen er nog veel meer te verwelkomen! Deze blogpost, over hoe je de beste sokkenwol kiest, is de eerste blogpost in een reeks artikelen gewijd aan de kunst van sokken breien. Lees gauw verder en leer de beste sokkenwol te kiezen voor je volgende project.

Hoe kies je de beste sokkenwol om sokken te breien? 🧦

Sokkenwol kiezen

We beginnen met een paar tips hoe je sokken breit (we vertellen je er meer over aan het einde van deze post), met bijzondere aandacht voor de belangrijkste kenmerken van sokkengarens. Hier zijn drie tips voor het kiezen van de juiste materialen.

Hoe kies je de beste sokkenwol om sokken te breien? 🧦

1 | Samenstelling: Vezels en duurzaamheid

Als het gaat om het breien van sokken, is duurzaamheid essentieel. Kies garens die natuurlijke vezels combineren met synthetische vezels om het beste van beide werelden te bereiken. Daarom combineren bijna alle Katia sokkengarens de warmte en zachtheid van merinowol of alpaca met de weerstand van polyamide of nylon. De juiste combinatie, meestal 75%-25% respectievelijk, garandeert dat je handgebreide sokken comfortabel zijn en bestand tegen slijtage, perfect voor dagelijks gebruik!

Hoe kies je de beste sokkenwol om sokken te breien? 🧦

📌 Waarom kiezen voor Superwash Merinowol?

Voornamelijk omdat deze chemische behandeling je in staat stelt om je sokken in de machine te wassen. Maar ook omdat, dankzij Superwash, de garenkleur vele jaren perfect in vorm blijft. Het voegt ook zachtheid toe aan de vezel, ideaal voor gevoelige huid.

2 | Steekverhouding of dikte: Niet te dun en niet te dik!

De dikte van het garen is cruciaal bij het breien van sokken voor dagelijks gebruik. Een te dik garen kan de sokken oncomfortabel en strak maken, terwijl een te dun garen resulteert in kwetsbare sokken. Kies een garen van gemiddeld gewicht dat de juiste steekverhouding biedt en een langdurige structuur. Bij Katia vind je een breed scala aan garens om te gebruiken met breinaalden van 2, 2,5 en 3 mm.

Hoe kies je de beste sokkenwol om sokken te breien? 🧦

📌 Welke naalden moet je gebruiken om sokken (naadloos) in het rond te breien?

Als je twee sokken tegelijkertijd wilt breien met de magische lus methode, raden we aan:

  • 2,5 mm vaste rondbreinaalden met een kabel van 80 cm. Omdat deze naalden te dun zijn voor verwisselbare schroeven, zijn deze naalden vast aan de kabel bevestigd.
  • Afhankelijk van het patroon, ontwerp en/of steekverhouding, kun je 3 mm verwisselbare rondbreinaalden (en hoger) en 80 of 100 cm koorden gebruiken om comfortabel met de magische lus te werken.
  • Als je de voorkeur geeft aan de sokken één voor één te breien, kun je rondbreinaalden gebruiken (met een 80 cm kabel om met de magische lus te werken) of sokkenbreinaalden met dubbele punten. Op katia.com vind je sets van 5 houten en metalen sokkenbreinaalden met dubbele punten. Ontdek, oefen en vind je favoriete breinaalden om mee te werken!

3 | Kleur en patroon: Ontdek je creativiteit!

Sokken zijn een geweldige manier om te spelen met kleuren en patronen. Bij Katia hebben we een breed scala aan levendige effen kleuren en leuke veelkleurige effecten zodat je je sokken kunt aanpassen. Laat je creativiteit de vrije loop! Durf kleuren en prints te combineren, samen of apart, om sokken te breien die je persoonlijkheid weerspiegelen.

Hoe kies je de beste sokkenwol om sokken te breien? 🧦

Vergelijkingsgrafiek: sokkenwol van Katia

Kortom, sokkenwol kiezen bestaat uit een combinatie van de gewenste vezels, steekverhouding en kleurschakering. Bij Katia vind je een breed scala aan hoogwaardige garens zoals Premium Socks & More van Concept by Katia. Bekijk deze vergelijkingsgrafiek voor een overzicht van al ons sokkengaren! Kies je favoriete kleuren en begin met vertrouwen en stijl aan je volgende paar sokken.

Sokkenwol  

Samenstelling  

Breinaald

Aantal kleuren

Kleurschakering

AAMU SOCKS

55% Superwash Merino 

25% Polyamide 

20% Zijde  

3-4 mm / FINE 2  

 

Delavé-effectprint op een 6-draads basis

ALPAQUINA

75% Superfine Alpaca 

25% Polyamide 

  

2-2.5 mm 

/ SUPERFINE 1  

13  

Effen kleuren

KAISLA SOCKS

65% Superwash Merino 

25% Polyamide 

10% Alpaca 

  

2.5-3 mm / SUPERFINE 1  

 

Print met gedempte secties in contrastkleur op een beige gemêleerde basis

 

ONNI SOCKS

2.5-3 mm / SUPERFINE 1 

 

6 

Gestreepte print met lichte penseelstreken van kleur op een subtiel gradienteffect

ILTA SOCKS

75% Superwash Merino 

25% Polyamide  

2.5-3 mm / SUPERFINE 1  

 

Print met kleureffect op een 4-draadse basis

KALEVI SOCKS

2.5-3 mm / SUPERFINE 1  

 

Print met kleureffect en strepen

 

KANERVA SOCKS

3-4 mm / FINE 2  

 

Multikleur neon gestreepte print

LUMI SOCKS

2.5-3 mm / SUPERFINE 1  

 

Subtiele en harmonieuze print

MISKA SOCKS

3-4 mm / FINE 2  

 

Multikleur spray-effectprint op 6-draadse garen

TAIKA SOCKS

3-4 mm / FINE 2  

 

Gedempte getinte print met spray-effect

UNITED SOCKS

75% Superwash wool 

25% Polyamide  

2.5-3 mm / SUPERFINE 1  

31  

Effen kleuren  

Socks & More

Breigids passende sokken breien

Wil je sokken leren breien, houd dan de volgende artikelen van onze sokkenbreigids in de gaten. Let op onze komende berichten:

Vragen, suggesties en ervaringen over sokken breien kan je delen in de reacties.

Veel breiplezier, Katia Lovers! 🧶