Hoe meet je je voeten op om passende sokken te breien? 🧦

8 februari, 2024

Hallo, beginnende Sokkenliefhebber! Een paar dagen geleden deelden we ons eerste artikel om te leren hoe je passende sokken kan breien en vertelden we je wat de beste garens zijn voor sokken. In dit artikel leggen we uit hoe je je voeten op moet meten om op maat gemaakte sokken te breien. Met tips en illustraties!

📌 Sla dit bericht op in je Favorieten of Bladwijzers zodat je het makkelijk kan terugvinden.

Leer sokken breien! Hoe meet je je voet om passende sokken te breien 🧦

Cable Love Sock Patroon door @woolengarden_ beschikbaar op katia.com

Passende sokken breien – zo meet je je voeten op

Elke voet is uniek, dus om op maat gemaakte sokken te breien in de juiste maat, moet je weten hoe je je voet moet meten. Om te beginnen met het breien van sokken vanaf de teen, hoef je alleen de omtrek van de breedte van de voet te weten.

Meet de omtrek van de breedte van de voet

Gebruik een flexibele meetlint om de omtrek rond de bal van je voet te meten. Als je bunions hebt (het bot van je grote teen steekt uit), moet je je voet inclusief dit gebied meten. Wikkel het meetlint rond zowel de boog als de zool van de voet.

Meet de lengte van de voet (optioneel)

Deze meting gaat van de hiel naar het einde van de langste teen van de voet, zonder schoenen of sokken.

📌 Als de sokken voor jou zijn, kun je ze passen terwijl je bezig bent. Als de sokken voor iemand anders zijn, dan moet je deze meting weten.

Om de lengte van de voet correct te meten:

  1. Leg een vel papier op de grond tegen een muur.
  2. Plaats je voet op het vel papier, met je hiel tegen de muur, en markeer de langste teen met een potlood. Dit kan je grote teen of tweede teen zijn, afhankelijk van de vorm van je voet.
  3. Gebruik een liniaal of meetlint om te meten hoeveel centimeter er zijn tussen de rand van het vel papier en de potloodmarkering.

💡 Wist je dat je onderarm, het deel van je arm dat van je elleboog naar je pols loopt, meestal dezelfde lengte heeft als de zool van je voet? Zo kan je iemand verrassen met sokken zonder hun voeten te meten.

Afmetingen voor lange sokken

Wil je lange sokken, kuitlange sokken of een constructie van boven naar beneden breien? Dan moet je ook je been meten, op de gewenste hoogte, rond de kuit.

Nu weet je hoe je je voet moet meten om op maat gemaakte sokken te breien.

Breigids passende sokken breien

Wil je sokken leren breien, houd dan de volgende artikelen van onze sokkenbreigids in de gaten. Let op onze komende berichten:

Vragen, suggesties en ervaringen over sokken breien kan je delen in de reacties.

Veel breiplezier, Katia Lovers! 🧶