Craft Lovers ♥ Mandala Vloerkleed gehaakt door Susimiu met de kwaliteit Washi

26 juli, 2016

Garen van stof of de XXL linten van katoen zijn ideal voor het vervaardigen van decoratieve projecten zoals zitzakken, kussens, placemats, manden en natuurlijk, vloerkleden ! Essentiële onderdelen voor de decoratie die persoonlijkheid, warmte, harmonie en vrede brengen… zoals dit prachtig Mandala Vloerkleed gehaakt door Susimiu met de kwaliteit Katia Washi. Bij Susimiu ontdekken we Laura, een Craft Lover die gespecialiseerd is in XXL haakwerk en die met haar creaties elk huis vult met magie. Ken haar liefdesverhaal voor het haakwerk, haar fascinatie voor de XXL linten en volg haar handleiding voor het vervaardigen van dit fantastisch gehaakte Mandala Vloerkleed met de kwaliteit Katia Washi. Laat je bevangen door haar enthousiasme voor deze techniek en dit materiaal !

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra

Susimiu

“Mijn naam is Laura, ik ben 26 jaar, woon in Córdoba (Spanje) en ik ben de ontwerpster van www.susimiu.es. Ik studeerde Bedrijfsbeheer en Management, maar ik hou ervan om mijn creativiteit te ontwikkelen door middel van handwerk. Gedurende mijn gehele leven was mijn huis vol met dekens die door mijn oma gemaakt waren, in alle soorten, maten en kleuren. Deze hebben mij altijd gefascineerd, dus op een dag besloot ik om zelf te leren haken. Alhoewel, ik moet erkennen dat dat toen onmogelijk leek !

Geleidelijk aan, door middel van online handleidingen, honderden malen haken en weer uithalen… leerde ik alle steken en trucjes. Enkele maanden later, had ik mijn eerste deken gehaakt. Ik was zó trots op mezelf! Ik wilde met de rest van de wereld alle patronen delen die nodig zijn om dit te haken. En zo werd mijn eerste blog Sweet and Knit geboren, waarin, behalve haakwerk, ook nagerechten en recepten voor beginners gepubliceerd werden.

Vloerkleden

En toen ontdekte ik het garen van stof in een winkel in mijn stad, een nieuw materiaal dat me heel enthousiast maakte. Het was liefde op het eerste gezicht. Alhoewel, in het begin, was het niet gemakkelijk om me aan te passen aan de grootte van de haaknaald en de dikte van het material. Ik ging van het gebruik van een haaknaald nr. 3mm naar een haaknaald van 12mm en zelfs van 15mm ! En zo ben ik begonnen met het vervaardigen van vloerkleden in alle maten, kleuren en vormen… En vandaag de dag is dit mijn materiaal bij uitstek en mijn specialiteit. Op mijn website Susimiu, deel ik al mijn ontwerpen en leg ik deze stap voor stap uit zodat beginners dit kunnen maken. Mijn creaties zijn ook te koop in mijn online winkel. Ik geniet echt wanneer ik een etalage zie waarin een vloerkleed dat door mij gemaakt is, te zien is. Ik nodig je uit om het creatieve proces te ontdekken -geheel handgemaakt- achter elk vloerkleed: vanaf het moment dat het project in mijn hoofd is tot het moment dat dit een realiteit is”.

sobremi1

Vloerkleed Mandala met Washi

Benodigd materiaal: 2 bollen Katia Washi écru (100), 2 bollen Katia Washi turquoise (116), 1 bol Katia Washi beige (102), 1 bol Katia Washi blauw jeans (117), 2 bollen Katia Washi lichtbeige (106), nopjeslint en haakNaald nr. 8mm.

Afmeting: en een diameter van 1 meter.

Afkortingen

  • L: Losse
  • V: Vaste
  • HV: Halve vaste
  • ST: Stokje
  • STV: Stokje voorkant
  • 5ST SAMEN: 5 Stokjes samenhaken. Hazelnootsteek.

susimiu-katia-washi-Mandala-Vloerkleed-NL

Hoe moet het Stokje Aan De Voorkant (STV) gehaakt worden ? Zet een draad op de haakNaald (zoals bij een normaal stokje) en haal de haakNaald achter het stokje van de voorafgaande Naald, haal de draad op en hierna haken alsof dit een normaal stokje is.

punto-alto-frontal

Hazelnootsteek

  1. Om te beginnen haken we 1 stokje zonder dit af te haken. Dat wil zeggen, de laatste stap niet haken van het stokje.
  2. We haken hierna 5 stokjes meer op dezelfde plaats, maar zonder deze af te haken.
  3. Hier kunnen we zien hoe de 5 niet afgehaakte stokjes eruit zien.
  4. Om te beëindigen, de 5 vooraf niet afgehaakte stokjes in eenzelfde steek samen afhaken.

susimiu-katia-washi-mandala-punto-avellana

Kreeftesteek

Dit is een steek voor de sier of voor de afwerking. Wordt op dezelfde manier gehaakt als een vaste, maar nu van links naar rechts haken. De haakNaald insteken van boven naar beneden in de basissteek, zet een draad op de haakNaald en haal deze draad door de 1e lus die op de haakNaald staat, zet een draad op de haakNaald en haal deze draad door de 2 lussen die op de haakNaald staan.

punto-cangrejo-backwards-crochet

Patroon Vloerkleed Mandala

Centrale Ring: Met kleur écru : 3L, sluiten met een HV voor het vormen van de Centrale Ring.

Naald 1: Met kleur écru, 2L (tellen als het eerste ST), 15ST haken in de Centrale Ring. Sluiten met HV. (16 st.)

N2: Met kleur écru, 2L (tellen als het eerste ST), (5ST SAMEN [Hazelnootsteek] in de volgende steek, 1L, 1ST in de volgende steek) * herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (24 st.)

N3: Met kleur lichtbeige, 2L,(1ST in de volgende steek, 2ST samen in de volgende steek) * herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met HV. (36 st.)

N4: Met kleur lichtbeige, 2L (tellen als het eerste ST), (5ST SAMEN [Hazelnootsteek] in de volgende steek, 1L, 1ST in de volgende steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (54 st.)

N5: Met kleur donkerbeige, 2L (tellen als het eerste ST), 1ST in de volgende steek, 1STV in de volgende steek, (2ST in de volgende twee steken, 1STV in de volgende steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met HV. De draad afknippen en wegwerken. (54 st.)

* In deze Naald zullen alle STV overeenkomen met het ST dat zich bevindt tussen elk groepje van 5ST samen [Hazelnootsteek] van de voorafgaande Naald.

N6: Met kleur turquoise, 2L,(1ST in elk v.d. volgende 3ST v.d. voorafgaande Naald, 2ST samen in de volgende steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (67 st.)

N7: Met kleur blauw jeans, 2L, (sla twee steken v.d. voorafgaande Naald over, 1ST in de volgende steek, 2L, 1ST in dezelfde steek=* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (92 st.)

N8: Met kleur écru, De volgende kleur samennemen in het eerste gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald, 1V in dit gaatje, (4ST in het volgende gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald; 2L, 4ST in hetzelfde gaatje, 1V in het volgende gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (121 st.)

N9: Met kleur blauw jeans, De volgende kleur samennemen in het eerste gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald, (8L, 1V in het volgende gaate van twee lossen van de voorafgaande Naald)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1 HV. (8L = 99 st. of 10L = 121 st.)

*Als het vloerkleed de neiging heeft om te “krimpen”, haak in deze Naald 9L of 10L in plaats van 8L.

*Deze Naald is niet te zien op de foto’s. Deze Naald valt onder Naald 10.

N10: Met kleur blauw jeans, 2L in het eerste gaatje van 8 lossen van de voorafgaande Naald (tellen als het eerste ST), 4ST in hetzelfde gaatje, hierna haken we 1ST in hetzelfde gaatje maar dit uit laten komen tot het gaatje van twee lossen van de Naald 7, haak 5ST in hetzelfde gaatje van de lossen, (5ST in het volgende gaatje van 8 lossen van devoorafgaande Naald; hierna haken we 1ST in hetzelfde gaatje maar dit uit laten komen tot het gaatje van twee lossen van Naald 7, 5ST in hetzelfde gaatje van de lossen)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (121 st.)

Detailweergave van de Naalden 8, 9 en 10:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-vta-8-9-10

Het vloerkleed tot Naald 11:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-vta-11

N11: Met kleur turquoise, 2L (tellen als het eerste ST), 4ST in de volgende 4 steken, 1STV in de volgende steek. (10ST in de volgende 10 steken, 1STV in de volgende steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (121 st.)

* In deze Naald zullen alle STV overeenkomen met het ST van de voorafgaande Naald.

N12: Met kleur écru, 2L (tellen als het eerste ST), 1ST in de volgende steek, (5ST SAMEN [Hazelnootsteek] in de volgende steek, 2ST in de volgende twee steken) * herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (121 st.)

Detailweergave van Naald 12:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-vta-12

N13: Met kleur lichtbeige, 1HV tot aan de volgende steek, 2L (tellen als het eerste ST), 1STV rondom de volgende steek van Naald 11, 2L, 1STV in dezelfde steek, (1 ST in de volgende steek, 1STV rondom de volgende steek van Naald 11, 2L, 1STV in dezelfde steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (203 st.)

Detailweergave van Naald 13:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-vta-13

N14: Met kleur beige, 2L (tellen als het eerste ST), 1ST over elke ST en elke STV van de voorafgaande Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (121 st.)

N15: Met kleur blauw jeans, 2L, (sla twee steken van de voorafgaande Naald over, 1ST in de volgende steek, 2L, 1 ST in dezelfde steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (160 st.)

N16: Met kleur turquoise, de volgende kleur uit laten komen in het eerste gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald, 1V in dit gaatje, (4ST in het volgende gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald; 2L, 4ST in hetzelfde gaatje, 1V in het volgende gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (220 st.)

Het vloerkleed tot NAALD 16:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-vta-16

N17: Met kleur blauw jeans, De volgende kleur uit laten komen in het eerste gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald, (8L, 1V in het volgende gaatje van twee lossen van de voorafgaande Naald)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1 HV. (8L = 180 st. of 10L = 220 st.)

*Deze Naald is niet te zien op de foto’s. Deze Naald valt onder Naald 18.

N18: Met kleur blauw jeans, 2L in het eerste gaatje van 8 lossen van de voorafgaande Naald (telllen als het eerste ST), 4ST in hetzelfde gaatje.

We haken hierna 1ST in hetzelfde gaatje, maar dit uit laten komen tot het gaatje van 2 lossen van Naald 16 (zie foto), 5ST in hetzelfde gaatje van lossen, (5ST in het volgende gaatje van 8 lossen van de voorafgaande Naald, hierna haken we 1ST in hetzelfde gaatje, maar dit uit laten komen tot het gaatje van 2 lossen van Naald 16, 5ST in hetzelfde gaajte van lossen)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1 HV. De draad afknippen en wegwerken. (220 st.)

N19: Met kleur lichtbeige, Haak 1 HV tot aan de volgende steek, 2L (tellen als het eerste ST), (1ST over de eerste 10ST van de voorafgaande Naald, haak STV in de volgende steek) * herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (220 st.)

N20: Met kleur turquoise, 2L, (sla twee steken van de voorafgaande Naald over, 1 ST in de volgende steek, 2L, 1ST in dezelfde steek) * herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (292 st.)

N21: Met kleur écru, De volgende kleur uit laten komen in het eerste gaatje van 2 lossen van de voorafgaande Naald, (5ST SAMEN [Hazelnootsteek] in het gaatje van 2 lossen, 1ST in de volgende steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1 HV. De draad afknippen en wegwerken.

N22: Met kleur turquoise, 2L over 1ST van de voorafgaande Naald, (sla 1 Hazelnootsteek van de voorafgaande Naald over, 1ST in de volgende steek, 2L, 1ST in dezelfde steek) * herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (219 st.)

N23: Kleur beige, De volgende kleur uit laten komen in het eerste gaatje van 2 lossen van de voorafgaande Naald, (2ST in het eerste gaatje van 2 lossen van de voorafgaande Naald, 1 ST in de volgende steek)* herhalen tot het beëindigen van de Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (230 st.)

N24: Met kleur lichtbeige, 2L (tellen als het eerste ST), 1ST over elke steek van de voorafgaande Naald, maak een meerdering ) 2ST in eenzelfde steek) elke 20ST van de voorafgaande Naald, sluiten met 1HV. De draad afknippen en wegwerken. (230 st.)

N25: Met kleur blauw jeans, 1L (telt als de eerste steek van de Naald), haak de afwerking van het vloerkleed met 1 Kreeftesteek over elke steek van de voorafgaande Naald en sluiten. De draad afknippen en wegwerken. (230 st.)

Detailweergave van de laatste Naalden:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-ultima-vta

Detailweergave Naald 25:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-vta-25

Nopjes in verschillende Naalden:

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-madronos

susimiu-katia-washi-mandala-alfombra-00