Je gaat hiervan houden ! Botties: hoe maak je gemakkelijk deze comfortabele gehaakte laarsjes met 2 bollen Katia Azteca

25 januari, 2018

Valentijnsdag nadert en onze liefde voor het haakwerk groeit nog meer. Vooral wanneer we stimulerende projecten ontdekken zoals deze Botties. Bereid je voor, want jij zal ook verliefd worden op de gehaakte laarsjes, gemaakt met de kwaliteit Katia Azteca, maar ook met de geschiedenis van dit jonge Duitse merk. Achter de Botties vinden we Isabelle, ontwerpster van Pforzheim en haar moeder Claudine, liefhebster van handwerk. Vanaf haar tijd als design studente, ontwikkelde Isabelle een Project voor schoeisel, dat in 2017 werkelijkheid werd dankzij de liefde voor het haken van haar moeder.

Botties

Nu weet je waarom wij verliefd zijn op deze gehaakte laarsjes, die bovendien een perfect Project zijn voor Valentijnsdag. Daarom delen wij hier hoe je deze originele Botties kan maken met slechts 2 bollen Katia Azteca. Deze comfortabele en mooie gehaakte laarsjes zijn gemakkelijk te maken dankzij de zolen Botties, verkrijgbaar op haar website. Ten slotte, moedigen wij je aan om alle voorstellen van Botties te ontdekken die gemaakt zijn met onze Katia garens op Facebook en Instagram. 

Botties

Hoe maak je deze Botties?

1 bol Katia Azteca = sloffen

2 bollen Katia Azteca = laarsjes

Benodigd materiaal: 2 bollen van de kwaliteit Katia Azteca, een haaknaald nr. 2.5 mm, een haaknaald nr. 6 mm, een paar zolen met binnenzolen en enkele etiketten HÄKELBOTTIES.

Botties

Afkortingen

v. = vaste

mind. = mindering

h.v. = halve vaste

Steekverhouding: 10 x 10 cm = 14 vasten x 16 naalden

Het is erg belangrijk om eerst een proeflapje te maken zodat de Botties niet te strak of te breed zijn. De steken worden strak gehaakt zodat een compact haakwerk verkregen wordt.

BEGIN

Nld 0 – Gebruik de haaknaald nr. 2.5mm. Houd de zool vast met de hiel naar je toe. De haaknaald insteken van binnen naar buiten in het middelste gaatje van de onderste rij. Haal de draad door het gaatje. De haaknaald nu insteken in het gaatje boven het eerste gaatje, van buiten naar binnen; zet een draad op de haaknaald; haal deze draad door het gaatje en eindig met het haken van een vaste.

Botties

Herhaal dit voor de rest van de hiel. Pas op dat je de steken niet te strak haakt zodat later gehaakt kan worden met de haaknaald nr. 6mm. Haak vasten over alle gaatjes buiten de hiel, de naald sluiten met een h.v.

Botties

MINDERING

Verderhaken met de haaknaald nr. 6mm.

Nld 1-4: Haak een vaste (strak haken) in elke steek.

Nld 5: Beginnen met het maken van de minderingen voor de punt van het laarsje. Markeer het midden van de punt (met een steekmarkeerder of een veiligheidsspeld). Tellen vanaf deze markering naar links, markeer de 12e steek. Haak een v. in elke steek tot aangekomen bij de markering. Haak de gemarkeerde steek en de volgende steek samen (mind).

Let op: Voor de mind. de haaknaald alleen insteken in de draad aan de voorkant van elke steek (er staan 2 lussen op de haaknaald). Zet een lus op de haaknaald en haal deze lus door de twee steken. Markeer de v. die je zojuist gehaakt hebt. Haak vervolgens 2 v., mind., 2 v., mind., 2 v. Nu haak de gemarkeerde steek van de punt samen met de volgende steek, bevestig de steekmarkeerder. Haak 2 v., mind., 2 v., mind., 2 v. Ten slotte, haak over de rest van de naald een v. in elke steek.

Nld 6-14: Haak een v. in elke steek tot 4 steken vóór de punt van de Bottie. Haak vervolgens: mind., 2 v., mind. (= punt), 2 v., mind.; haak een v. in elke steek tot aan het einde van de naald.

Nld 5: Haak een v. in elke steek tot aangekomen bij de punt, haak nu een mind., een v. in elke steek tot aan het einde van de naald.

Botties

SCHACHT

Nld 16 en alle volgende naalden: haak een v. in elke steek. Het aantal naalden hangt af van:

Welke lengte wil je voor de schacht van jouw Botties? Als je een langere schacht wilt, haak dan met twee bollen van de kwaliteit Katia Azteca.

Wil je rechte schachten of heb je liever dat deze zich aanpassen aan het been ? Als je liever hebt dat de schacht breder is aan de bovenkant, meerder een steek -in het midden van de hiel – vanaf de Nld 30. Meerder elke 5 naalden een steek en 2 naalden voordat de gewenste lengte wordt bereikt, twee steken minderen.

Botties

AFWERKING

Sluiten in het midden van de hiel met een h.v., de draad afknippen en deze wegwerken. De draad bij het begin van het werk wegwerken door deze door de steken aan de kant te halen. Indien nodig, heb je 4 gaatjes meer bij de hiel om dit vast te maken. Als laatste, naai het etiket HÄKELBOTTIES aan de rand van de schacht.

Botties