Gratis haakpatroon: Winter Rose Wrap door Linda Modderman met Katia Alpaca Gold

Hoi! Ik ben Linda Modderman en ik woon samen met mijn man en onze vier kinderen in Terwolde. Het creatieve zit in mijn genen. Mijn ene oma was altijd aan het breien en leerde me als kind met veel geduld de fijne kneepjes. Mijn andere oma was coupeuse en kon heel goed haken, net als mijn moeder. Een lange tijd heb ik er niks mee gedaan. Toen onze derde dochter op komst was, haakte ik voor haar het eerste mutsje. Sindsdien ben ik eigenlijk niet meer gestopt. Mijn man is fotograaf en legt mijn ideeën en projecten altijd op een mooie sfeervolle manier vast. In mijn vrije tijd besteed ik heel wat uurtjes aan het bedenken, haken en het uitwerken van patronen van gehaakte kleding en accessoires voor zowel volwassenen als kinderen. Mijn patronen kan je vinden op lindamodderman.nl en daarnaast ben ik actief op Facebook en Instagram. Vandaag deel ik mijn Winter Rose Wrap haakpatroon met jullie, een gratis patroon voor beginners gemaakt met Katia Alpaca Gold.

Winter Rose Wrap haakpatroon met Katia Alpaca Gold door Linda Modderman - gratis haakpatroon

Winter Rose Wrap haakpatroon

‘Als een roos in de winter, met de glinsteringen van de vorst op de tere blaadjes zodra het zonlicht erop schijnt …’

Dat was mijn gedachte bij het ontwerpen van deze sjaal. Een sjaal die je op vele manieren kunt dragen. Als stijlvolle accessoire, als stola maar ook als lekker warme sjaal. Het zachte pluizige draadje met het gouden glinstertje geeft deze sjaal een luxe uitstraling en de mooie brede rand met een picot geeft het de tere en romantische uitstraling die ik het mee wilde geven. 

Winter Rose Sjaal met Katia Alpaca Gold door Linda Modderman - gratis patroon

Patroon

Winter Rose Wrap haakpatroon door Linda Modderman

Level. Gemakkelijk

Benodigdheden

 • 6 bollen Katia Alpaca Gold kleurnr: 350 (73%Alpaca – 20%Polyamide +/- 25gr. – +/- 120m.)
 • haaknaald 6 mm
 • stopnaald
 • sluiting (optioneel)

Gebruikte steken en afkortingen

 • l = losse
 • hv = halve vaste
 • v = vaste
 • hst = half stokje
 • st = stokje
 • picot = picot (= 3l, hv in de 1e l)
 • stk = steek
 • keer = keer je werk

Opmerkingen

 • Deze sjaal wordt van boven naar beneden en heen en weer gehaakt.
 • Na elke toer keer je het werk.
 • De beginlossen tellen in dit patroon als 1e steek tenzij anders vermeld.
 • Het patroon bestaat uit drie delen.

Afmetingen

Hoogte: +/- 50cm
Breedte: +/- 170 cm
Zie het plaatje hieronder voor meer info over de vorm van de sjaal.

Winter Rose Wrap vorm

Patroon

Haak 36l met haaknaald 6mm

Bovenste gedeelte

1e toer: st in 4e l vanaf de haaknaald, st in elke v.d. volgende l, keer (34stk)
2e toer: 3l, 2st in dezelfde stk, st in elk v.d. volgende stk tot het eind, 3st om het laatste stk v.d. vorige toer, keer (38stk)
3e t/m 20e toer: herhaal toer 2 (110stk)
Elke toer worden er 4 steken gemeerderd. Na 20 toeren zijn er 110 steken.

Middelste gedeelte

21e toer: 3l, 2st in dezelfde st, *2l, 2stk overslaan, 3st in de volgende st, herhaal vanaf * eindig de laatste herhaling met 3st om het laatste stk v.d. vorige toer, keer (183 l en st)
22e toer: 3l, 2st in dezelfde st, 2l, *3st in de 2l ruimte, 2l, herhaal vanaf * eindig met 3st om het laatste stk v.d. vorige toer, keer (188 l en st)
23e t/m 30e toer: herhaal toer 22 (228 l en st)

Laatste gedeelte

31e toer: 3l, 2 st in dezelfde st, 1l, 3st in dezelfde st, *3l, 1v in de 2l ruimte v.d. vorige toer, 3l, (3st, 1l, 3st) in de volgende 2l ruimte v.d. vorige toer, herhaal vanaf * eindig met (3st, 1l, 3st) om het laatste stk v.d. vorige toer, keer
32e toer: 3l, 1 st in volgende 2 st, (1st, 2l, 1st) in de l ruimte, 1 st in volgende 3 st, *2l, 1v op de volgende v, 2l, 1 st in volgende 3 st, (1st, 2l, 1st) in de l ruimte, 1 st in volgende 3 st, herhaal vanaf *, keer
33e toer: 3l, 1 st in volgende 3 st, (1st, 3l, 1st) in de l ruimte, 1 st in volgende 4 st, *1l, 1v op de volgende v, 1l, 1 st in volgende 4 st, (1st, 3l, 1st) in de l ruimte, 1 st in volgende 4 st, herhaal vanaf *, keer
34e toer: 3l, 1 st in volgende 4 st, (1st, 4l, 1st) in de l ruimte, 1 st in volgende 5 st, *1v op de volgende v, 1 st in volgende 5 st, (1st, 4l, 1st) in de l ruimte, 1 st in volgende 5 st, herhaal vanaf *, keer

Picot rand

35e toer: 1picot (= 3l, hv in de 1e l), 1v in de volgende 2 st, 1picot, 1v in de volgende st, 1v in de volgende st, 1picot, in de 4l ruimte haak je (1v, 1hst, 1st, 1picot, 1st, 1hst, 1v); dit geeft een punt, daarna **1v in de volgende st, *1picot, 2v, herhaal vanaf *nog 5x daarna haak je weer een punt in de 4l ruimte (1v, 1hst, 1st, 1picot, 1st, 1hst, 1v). Er worden dus telkens 6 picots gehaakt en daarna 1 punt in de 4l ruimte van de vorige toer. Herhaal van ** eindig met 3 picots en 1v om de 3l v.d. vorige toer.

Hecht na toer 35 niet af maar haak nog een rand met picots langs de bovenkant v.d. sjaal.
Begin met *1picot, 2v, herhaal vanaf * tot het eind. Hecht af. Let op! Haak de 2v tussen de picots telkens om een stk of om de 3l heen. Haak daarbij 1v om elk stk en 1v om elke 3l. En haak deze toer niet te strak! Als het werk toch gaat trekken neem dan voor deze rand een haaknaald groter.

Winter Rose omslagdoek met Katia Alpaca Gold door Linda Modderman - gratis patroon

Gehaakte rozen

Grote roos

1e toer: 50l, stk in de 4e l vanaf de haaknaald, stk in elk v.d. volgende l, keer.
2e toer: 3l, 6stk in dezelfde st, *1v in de volgende st, 7stk in de volgende st, 1v in de volgende st, herhaal vanaf * tot het eind.
Hecht af.

Middel grote roos

1e toer: 40l, stk in de 4e l vanaf de haaknaald, stk in elk v.d. volgende l, keer.
2e toer: 3l, 6stk in dezelfde st, *1v in de volgende st, 7stk in de volgende st, 1v in de volgende st, herhaal vanaf * tot het eind.
Hecht af.

Kleine roos

1e toer: 30l, stk in de 4e l vanaf de haaknaald, stk in elk v.d. volgende l, keer.
2e toer: 3l, 6stk in dezelfde st, *1v in de volgende st, 7stk in de volgende st, 1v in de volgende st, herhaal vanaf * tot het eind.
Hecht af.

Afwerking

Zet de rozen met een draadje vast op de sjaal. Je kan ook kleine speldjes gebruiken om ze vast te zetten. Zet eventueel een mooie sluiting middenvoor aan de sjaal. Werk tot slot alle draadjes netjes weg. Heel veel plezier met het maken en het dragen van de “Winter Rose Wrap”!

Winter Rose Wrap met Katia Alpaca Gold door Linda Modderman - gratis haakpatroon