Hoe naai je een rok met volants met het gratis naaipatroon van @happy_as_a_bee_

3 juni, 2022

Leer hoe je in minder dan een dag tijd een rok met volants kan naaien. Volants worden gemaakt van cirkelvormige stukken stof wat resultaat in een soort waaier. Dankzij onze Twenties Cotton stof naai je een zachte en lichte rok voor de zomer. Je kunt de rok dragen met een bijpassende top om een ​​jurkeffect te creëren of met een leuk truitje.

Hoe naai je een rok met volants met het gratis naaipatroon van @happy_as_a_bee_ - tutorial van Katia Fabrics

Rok met volants naaien

Valentine van Bee Crafty ontwerpt naaipatronen en deelt tutorials online. Dompel jezelf onder in haar kleurrijke en leuke universum om inspiratie op te doen en nieuwe technieken te leren. Op haar blog en Instagram deelt ze veel gratis tutorials onder de naam Happy as a Bee. Je kunt haar ook vinden op YouTube en Pinterest. Als je van haar universum geniet, kun je al haar creatieve kits voor alle niveaus vinden op haar website Bee Crafty. In de kits vind je alle materialen die je nodig hebt om je projecten te maken. Met handige hulpmiddelen zoals video tutorials en de steun van haar community van #bee-crafty bijen.

Vandaag deelt ze een naaipatroon voor het maken van een zomerse rok met volants.

Hoe naai je een rok met volants met het gratis naaipatroon van @happy_as_a_bee_ - tutorial van Katia Fabrics

Materialen

 • 1,5 m Twenties Cotton stof van Katia Fabrics
 • 20 cm Vlieseline
 • Rits
 • Bijpassende draad
 • Kleermakerskrijt of uitwisbare pen
 • Schaar
 • Grote liniaal
 • Spelden
 • Meetlint
 • Naaimachine

Voor het starten:

 1. Was de stof voordat je gaat knippen en naaien.
 2. Begin met het meten van je taille voor de juiste maat rok. 

Maattabel

Maat 

32 

34 

36 

38 

40 

42 

44 

Tailleomtrek

66 

68 

70 

74 

78 

82 

88 

Tailleband radius 

13.8 

14.2 

14.6 

15.4 

16.2 

17.1 

18.3 

Lengte radius

58.8 

59.2 

59.6 

60.4 

61.2 

62.1 

63.3 

Tailleband lengte 

69.5 

71.5 

73.5 

77.5 

81.5 

85.5 

91.5 

Tailleband breedte 

7 

7 

7 

7 

7 

7 

7 

Opmerking: Valentine is 1,65 m lang, dus als je een langere rok wilt, hoef je alleen maar de “lengteradius” aan te passen tot de gewenste lengte. Als je bijvoorbeeld 1,70 m lang bent en maat 38 hebt, raden we aan dat je ´lengteradius´ 65,4 cm is in plaats van 60,4 cm.

Knip de stof

Print beide volantpatronen. Gebruik vervolgens de verschillende afmetingen in de tabel om je eigen cirkelvormige rokpatroon te maken. Dit kan op papier of direct op stof.

Knip de rok uit. Trek over op stof en maak 6 knipjes van 27 cm en 5 knipjes van 38 cm zoals aangegeven in het diagram. Teken en knip het stuk “grote volant” 6 keer en het “kleine volant” 6 keer.

Knip het stuk van de tailleband.

De rok naaien

1. Lock de zijnaad. Naai ook de gebieden waar de volants komen.

2. Lock de randen van volants A en B.

3. Leg de rand van een van de ruches op de rand van de hoofdstof met de goede kanten op elkaar. Naai met een speling van 1 cm. 1 cm voor het einde laat je de naald in de stof staan.

Volants naaien

4. Gebruik de schaar om kleine sneetjes in de hoofdstof te maken tot aan de naald.

5. Met de naald nog steeds in de stof aan het einde van de volant, plaats je de andere kant van de volant naar de andere kant van de rok, met de goede kanten op elkaar. Naai langs de lange kant van de volant met een speling van 1 cm. Herhaal deze stap met alle volants.

Tailleband

6. Je hebt het langste deel voltooid! We gaan nu door met de tailleband. Vouw het stuk tailleband in de lengte doormidden om een ​​vouwplooi te krijgen. Vouw het open.

7. Speld een van de zijkanten van de tailleband langs de taille van de rok en naai deze vast. Strijk en maak een vouw van 1 cm langs de andere rand van de tailleband.

8. Open de rits zoals in het diagram en speld met de goede kanten naar een kant van de rok. Plaats de tandjes van de rits 0,5 cm onder het midden van de tailleband. Naai langs de lange kant van de rits met de ritsvoet.

9. Speld de tweede kant van de rits aan de andere kant van de rok. Plaats de tandjes van de rits 0,5 cm onder het midden van de tailleband. Naai langs de lange kant van de rits met de ritsvoet.

10. Sluit de rits en naai de achternaad. Begin iets boven en onder de vorige naad te naaien. Open de naadtoeslag.

11. Om de tailleband af te werken: maak met het strijkijzer een vouw op 1 cm van de rand langs de hele tailleband.

12. Vouw langs het midden. Naai een steek met de hand of met de naaimachine om de vouw op zijn plaats te houden.

13. Zoom de onderkant van de rok.

Extra detail: maak een gevlochten riem voor een boho vibe. Knip hiervoor 3 lange stroken van 6 cm breed en 150 cm lang. Vouw in de lengte dubbel en naai vast met een speling van 1 cm. Draai ze vervolgens binnenstebuiten, strijk en vlecht ze.

En je rok met volants is klaar voor de zomer! 

boho riempje door rok vlechten

boho riempje door rok