Hoe knip je een naaipatroon? Leer de drie verschillende draadrichtingen van stof: recht van draad, dwars van draad en schuin van draad

Het is weer back to school time en daarom delen wij een speciale serie artikelen over de basistechnieken van naaien en het volgen van naaipatronen. Deze kennis is erg belangrijk voor beginnende naaisters en iedereen die wil leren naaien. Net als bij de meeste hobby’s zul je bij naaien veel nieuwe termen tegenkomen die je waarschijnlijk niet kent. Weet je bijvoorbeeld wat zelfkant, draadrichting of recht van draad is? Het is belangrijk deze woorden te kennen voordat je begint, anders wordt het volgen van een patroon vrij lastig.

Hoe knip je een naaipatroon - Leer alles over de draadrichting van stof

Vandaag leggen we uit wat een draadrichting van stoffen is. Er zijn verschillende draadrichtingen waar rekening mee gehouden moet worden wanneer je onderdelen gaat uitknippen.

Draadrichting van stof

Alle stoffen hebben een vaste breedte. In ons geval zijn de stoffen 150cm breed. Wanneer je stof gaat kopen voor een project, geef je de benodigde lengte aan. In onze online shop kan je zien dat de minimale lengte van de stoffen 50cm is en daarna kan je de lengte uitbreiden per 10 cm.

Hoe knip je een naaipatroon - Leer alles over de draadrichting van stof

Zelfkanten zijn de zijkanten van stof. Elke zelfkant is anders, afhankelijk van de stof: gerafeld, verschillende kleuren, met tekst enz. Onze stoffen hebben altijd een klein herkenbaar logootje op een van de zelfkanten gedrukt. Voor het knippen is het belangrijk te weten wat de zelfkant is, want hieraan kan je herkennen welke richting de stof heeft.

Hoe knip je een naaipatroon - Leer alles over de draadrichting van stof

Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk dat je weet wat de juiste richting is bij het uitknippen van onderdelen. Onze patronen geven altijd met twee pijltjes aan in welke richting je het onderdeel moet knippen: de pijltjes moeten evenwijdig met de zelfkanten lopen, tenzij anders aangegeven. Maar waarom is de draadrichting eigenlijk zo belangrijk?

Stoffen hebben drie verschillende draadrichtingen: verticaal (recht van draad), horizontaal (dwars van draad) en diagonaal (schuin van draad).

Hoe knip je een naaipatroon - Leer alles over de draadrichting van stof

Recht van draad

De rechte draadrichting is de richting waarin de draad geweven is en loopt parallel aan de zelfkant. De meeste onderdelen worden in deze richting geknipt, omdat de stof niet in deze richting uitrekt, wat ervoor zorgt dat de kleding goed uit zal vallen. Je zult merken dat wanneer je twee punten van deze richting naast elkaar legt de stof niet zal rekken en in de juiste vorm blijft. Dit is natuurlijk met uitzondering van jersey en elastische stoffen.

Tip: als de stof een bijzondere oppervlak heeft zoals fluweel of synthetisch bont, knip dan altijd van boven naar beneden in dezelfde richting als de haartjes. Als je met je hand over de haartjes gaat en ze blijven plat, dan is dat de juiste richting.

Dwars van draad

Een dwarse draadrichting is de richting waarin de draad horizontaal van de ene zelfkant naar de andere loopt. Er zit iets meer rek in dan bij een rechte draadrichting. Sommige onderdelen worden dwars van draad geknipt om een print mooi door te laten lopen of om vervorming te voorkomen.

Schuin van draad

De diagonale richting die zich in een hoek van 45º met de zelfkant bevindt, wordt ook wel de ‘bias’ genoemd. Knippen op de bias zorgt voor veel rek en elasticiteit en geeft een spectaculaire drapering aan kleding. Zoals bijvoorbeeld de typische uitlopende rokken uit de jaren vijftig. Dankzij de elasticiteit is deze manier perfect voor het knippen van stroken stof, die je kan gebruiken voor het afwerken van halslijnen en armsgaten.

TIP: Het is heel belangrijk om de draadrichting van stof te herkennen, omdat deze zal bepalen hoe je de onderdelen juist op de stof positioneert

Hoe knip je een naaipatroon - Leer alles over de draadrichting van stof