Naai een blouse met de color block trend ✂ Gratis naaipatroon van Katia Fabrics met video tutorial

24 maart, 2023

Op zoek naar een leuke en creatieve manier om je garderobe dit voorjaar op te fleuren? Wil je leren hoe je je eigen blouse met gekleurde blokken kunt naaien? Dit type overhemd is een modetrend die niet meer weg te denken is. Door er zelf een te naaien, kun je een uniek en gepersonaliseerd kledingstuk creëren dat perfect bij jouw stijl past. We raden aan de blouse te naaien met ons rustieke katoen: Rustic Cotton. Kies je favoriete kleuren en creëer een kledingstuk dat je keer op keer graag zult dragen dankzij ons gratis naaipatroon. Daarnaast leren we je met onze stapsgewijze video hoe je deze blouse vanaf nul kunt naaien. Haal je naaimachine tevoorschijn en begin met het naaien van je eigen colourblock-blouse!

Naai een blouse met de color block trend ✂ Gratis naaipatroon van Katia Fabrics met video tutorial

We hebben Ana (@nanitatelier), een liefhebber van naaien, uitgenodigd om ons tot in de detail te laten zien hoe je een blouse kunt naaien. Een project waar je veel technieken en naaitrucs leert, zoals hoe je een knoopsluiting maakt, een kraag naait en knoopsgaten maakt met de naaimachine.

“Hi! ik ben Anna! Het gezicht achter @nanitatelier op Instagram. Ik heb lang geleden leren naaien, maar ben pas in 2020 met kleding begonnen toen ik besloot om mijn eigen complete garderobe te naaien.”

Naai een blouse met de color block trend ✂ Gratis naaipatroon van Katia Fabrics met video tutorial

Hoe naai je een color block blouse

Bekijk de lijst met materialen en gereedschappen hieronder en volg de stappen die we laten zien in de video om een blouse te naaien.

Naai een blouse met de color block trend ✂ Gratis naaipatroon van Katia Fabrics met video tutorial

Materialen

 • Katoenen stof: Rustic Cotton van Katia Fabrics.
  Maat S – 190 cm stof
  maat M – 195 cm
  maat L – 195 cm
  maat XL – 200 cm
  De kleuren die Ana heeft gekozen zijn; Kaki, Sky, Rose, Cayenne en Skydiver.
 • Gratis patroon voor dames (maat S t/m XL).
 • Knopen 12 mm: 6-8 stuks.
 • Dunne thermisch hechtende tussenvoering.

Hulpmiddelen

 • Schaar
 • Spelden
 • Meetlint
 • Markeerstift
 • Draadsnijder
 • Strijkijzer
 • Naaimachine

Patroon printen + knippen + plakken

Het eerste dat je moet doen, is het PDF-patroon downloaden en in elkaar zetten. Lees alle instructies zorgvuldig door.

Vervolgens moet je de papieren patronen uitknippen. Hieronder kan je zien hoe je de patronen kunt overtrekken en knippen. Zodra je je onderdelen hebt geknipt met de bijbehorende inkepingen en markeringen, ga je verder met de uitleg.

🌐 Nederlandse ondertiteling 💬

De video is in het Spaans, dus we raden aan om de YouTube-ondertiteling in te schakelen:

 • Klik op ´Ondertitels´
 • Klik dan op het icoontje ´Instellingen ⚙️´ 
 • Ga ten slotte weer naar Ondertitels en selecteer Automatisch vertalen.

Blouse naaien

 1. Leg de knoopsluiting met de goede kanten op elkaar op het voorpand en naai deze vast met een naadtoeslag van 1 cm.
 2. Strijk vervolgens de knoopsluiting met de goede kant naar buiten en strijk de naadtoeslag aan de andere kant 1 cm.
 3. Stik nu de knopenlijst dicht bij de rand door om hem op het voorpand vast te zetten. Vervolgens herhaal je al deze stappen voor de andere kant. Om te weten welk deel aan welke kant komt, leg je het met de goede kant naar boven op de rechterkant van het voorpand zodat de welving van de hals precies overeenkomt.
 4. Plaats vervolgens de voor- en achterkant van de blouse met de goede kanten op elkaar en naai ze aan elkaar bij de schouders. Werk de randen van de naadtoeslag af met een zigzagsteek.

Zakken

 1. Voordat je de zakken op de voorpanden naait, maakt je ze als volgt. Leg de binnenste markeringen op de buitenste markeringen en speld ze vast, zowel aan de boven- als onderkant van de zak. Strijk de naadtoeslagen ruim 1 cm rondom de randen, vouw aan de bovenrand twee keer om voor de zoom. Naai vervolgens de zoom langs de bovenrand.
 2. Plaats de zak op de onderste horizontale markering op het voorpand en naai vast langs de zijkanten en onderrand.
 3. Maak nu de zakflappen. Leg het patroondeel met het inzetstuk en het patroondeel zonder met de goede kanten op elkaar. Naai ze aan elkaar met 1 cm naadtoeslag, maar laat de bovenrand open. Knip de naadtoeslag bij de hoeken en rondingen af ​​en draai de flap om.
 4. Plaats de klep van de zak op het voorpand zodat de rand van de klep zich 1 cm onder de bovenste horizontale markering bevindt. Naai langs de markering en strijk vast. Stik vervolgens de flap op 1 cm van de bovenrand om de naadtoeslag vast te zetten en te verbergen.

Mouwen

 1. Vouw en strijk de band 4 keer en naai eerst een randje aan de mouwsplit. Vouw de band vervolgens nog 2 keer om zodat deze de mouwspleet omsluit en de naad van tevoren bedekt. Naai ze strak. Plaats vervolgens de bies met de goede kanten op elkaar en naai diagonaal over het bovenste uiteinde aan de linkerkant van de mouw.
 2. Lijn de markeringen voor de vouwen uit en speld ze vast met een naad bij de rand.
 3. Plaats de mouwen met de goede kanten op elkaar op het lijf. Zorg ervoor dat de markeringen elkaar raken. Naai vast met 1 cm naadtoeslag en werk de randen af ​​met een zigzagsteek.

Manchetten

 1. Leg voor de mouwboorden eerst het patroondeel met het inzetstuk en het patroondeel zonder met de goede kanten op elkaar. Strijk de bovenrand van het stuk zonder de tussenvoering 1 cm naar de verkeerde kant.
 2. Naai vervolgens langs de zijkanten en onderrand met een naadtoeslag van 1 cm. Je begint bij de gestreken plek. De rechte bovenrand blijft open.
 3. Knip de naadtoeslag bij de rondingen af ​​en draai de manchet om.
 4. Plaats nu de manchet aan de linkerkant van de mouw en naai deze vast met 1 cm naadtoeslag.
 5. Duw de naadtoeslag in de manchet en naai een strakke doorstiksteek.

Nek

 1. Nu is het tijd voor de halslijn. Leg hiervoor eerst beide patroondelen met de goede kanten op elkaar en naai ze langs de zijkanten en de lange rand aan elkaar met 1 cm naadtoeslag. Knip de naadtoeslag bij de rondingen en hoeken af.
 2. Keer de kraag, strijk goed en stik de randen door.
 3. Plaats nu de kraag tussen de patroondelen voor de nek, met de goede kanten op elkaar en zodat de markeringen elkaar raken.
 4. Vouw een rand van de nek 1 cm naar links. Naai vervolgens de nek en de kraag samen met 1 cm naadtoeslag, beginnend bij de geperste rand. Knip de naadtoeslag bij de rondingen af, draai de nek en strijk deze.
 5. Speld de kraag aan de blouse. Begin middenachter en zorg ervoor dat alle markeringen overeenkomen. Naai vervolgens met 1 cm naadtoeslag.
 6. Vouw vervolgens de naadtoeslag naar binnen en stik dicht langs de rand zodat de vorige naad bedekt is.
 7. Tot slot naai je de zoom aan de onderkant, evenals de knoopsgaten en naai je de knopen aan.

Deel het eindresultaat met ons!

We hopen dat je deze tutorial nuttig vond en aan de slag gaat (of al klaar bent!) met je eigen blouse.  Vergeet ons niet te taggen met hashtag #katiafabrics op social media, want we zien graag alles wat je met onze stoffen maakt.

Naai een blouse met de color block trend ✂ Gratis naaipatroon van Katia Fabrics met video tutorial