Gebreid Berber-kussen: voeg een etnisch tintje toe aan je interieur met dit breipatroon van Mauricette C

Hallo allemaal, mijn naam is Caroline en ik woon in Lille, noord Frankrijk. Ik brei sinds mijn vijfde dankzij mijn oma Mauricette. Ze leerde mij sjaals breien van restjes garen.. stel je maar eens voor hoe dat eruit moet hebben gezien! Sinds 2017 ontwerp ik mijn eigen haak- en breipatronen onder de naam Mauricette CDit is tevens mijn tweede naam en ik voel mede daardoor een speciale band met mijn oma. Ik heb verschillende collecties ontworpen in samenwerking met Katia en heb nieuwe projecten in de maak waarover ik nog even niks kan zeggen. Maar goed nieuws: vandaag deel ik een gebreid Berber-kussen gemaakt met 6 bollen Winter Washi. Het breipatroon vind je gratis op deze blog!

Gebreid Berber-kussen door Mauricette C

Berber inspiratie

De Berberse gemeenschap heeft een rijke geschiedenis van vakmanschap. Deze ambachtelijke stijl is vaak te zien in de vorm van tapijten, kussens, Ottomanen, poefs en manden. De belangrijkste kenmerken van deze ontwerpen zijn het gebruik van symbolen met speciale betekenissen. Mijn gebreide Berber-kussen kussen heeft twee symbolen: de olijf en het oog. In de Berberse cultuur roept de olijf kalme en verbindende energie op, terwijl het oog bescherming vertegenwoordigt.

Gebreid Berber-kussen door Mauricette C

Gebreid Berber-kussen

Afmetingen: 50cm x 70cm

Materialen: 

  • 5x Winter Washi kleur 200
  • 1x Winter Washi kleur 212
  • Breinaald 6mm
  • Haaknaald 5,5mm
  • Tapestry naald
  • Schaar
  • 2 kussenvullingen

Steken en afkortingen:

r: recht
av: averechts
trst: tricotsteek
st: steken
kr.st: kreeftesteek

Stekenverhouding:
Met breinaald 6mm en tricotsteek: 15 steken x 20 rijen = 10×10 cm

Instructies:
Lees alles aandachtig door voordat je begint met breien. Lees de grafiek van rechts naar links voor de goede kant van het werk, en van links naar rechts voor de foute kant van het werk.

Grafiek:
□  Wit: gebruik je basiskleur: aan de goede kant van je werk brei je recht, en op de terugweg (foute kan van je werk) averecht. 

■ Zwart: gebruik je tweede kleur: brei recht aan de goede kant van je werk, averecht op de terugweg (foute kant van je werk).

Blauw: reliëfsteken. Laat 2 st. zonder te breien av. overglijden op de rechternaald, insteken alsof deze st. av. gebreid worden en met de draad aan de voorkant v.h. werk;

Gebreid Berber-kussen door Mauricette C

Achterkant van het kussen

Met breinaald 6mm en Katia Winter Washi kleur 200, zet 80 steken op.

Werk in de tricotsteek tot de achterkant 70cm lang is. Hecht af.

Voorkant van het kussen

Met breinaald 6mm en Katia Winter Washi kleur 200, zet 80 steken op.

Werk in de tricotsteek en wissel van kleur volgens de grafiek. In de video hieronder laten we je zien hoe het moet.

Gehaakte rand

Leg de voor- en achterkant met de verkeerde kant op elkaar. Gebruik 2 draden (1 van beide kleuren) tegelijkertijd en haak in kreeftesteek langs de randen. Wanneer drie van de vier randen aan elkaar gehaakt zijn, begin dan met het vullen van het kussen. Haak vervolgens kreeftesteek langs de laatste rand en hecht af.

Gebreid kussen door Mauricette C

Deel een foto!

En klaar is je gebreide Berber-kussen! Mocht je er één maken, deel dan een foto met ons met hashtag #madewithkatia, #mauricettec en #coussinberbio. Mocht je meer over Mauricette willen weten, bekijk dan haar Instagram & Facebook.

Tekst, foto’s en illustraties © Mauricette C. 2019 – Alle rechten voorbehouden, strict voor persoonlijk gebruik. www.mauricettec.com