In 5 stappen bankhoezen naaien voor de caravan

23 juni, 2023

Een tutorial voor caravan- en handwerkliefhebbers! Vandaag laat Patri van @la_asilvestradazien hoe je bankhoezen voor je caravan kunt naaien. Zo kan je je huis op wielen personaliseren en nieuw leven inblazen. Bescherm je bank tegen mogelijke ongelukken en vlekken. Als je met kleintjes reist, weet je dat dit kan gebeuren. Lees verder voor de stap-voor-stap instructies en leer je eigen bankhoezen naaien.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Ook heeft Patri een paar weken geleden een blog gedeeld over hoe je gordijnen voor je caravan of camper kunt naaien met stoffen van Katia Fabrics. Met deze twee naaiprojecten kun je op een eenvoudige en creatieve manier het uiterlijk van je huis op wielen vernieuwen.

Gordijnen naaien voor je caravan of camper met Katia Fabrics

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Met deze tutorial naai je eenvoudig in slechts 5 stappen mooie hoezen voor de caravan. Het maakt niet uit of je een beginner bent of al ervaring hebt, deze stapsgewijze instructies zullen je door het hele proces leiden. Maak je klaar om je camper een nieuwe look te geven met nieuwe bankhoezen!

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Over het algemeen bestaan ​​caravanbanken uit losse matrassen, dus daar maken we aparte hoezen voor. We gebruiken ook elastiek voor de hoeken, zodat ze eenvoudig aan en uit te trekken zijn.

Materialen

Zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt. Vergeet niet dat de stofkeuze essentieel is om het gewenste resultaat te bereiken. We raden onze gerecyclede canvasstoffen aan om duurzame hoezen te maken.

Stap 1: afmetingen

Het eerste dat je doet, is je matras opmeten om te zien hoeveel stof je nodig hebt voor elke bank. Je moet de breedte, lengte en hoogte meten. Zodra je deze afmetingen hebt, moet je de breedte en lengte van de stof berekenen.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Hier is de formule die je nodig hebt om dit te berekenen:

Breedte berekenen: breedte + hoogte x 2 + 20 cm extra

Bereken lengte: lengte + hoogte x 2 + 20 cm extra

Stap 2: Knip de stof

Als je eenmaal hebt berekend hoeveel stof je nodig hebt, knip je de stof volgens de afmetingen die je zojuist hebt berekend.

De volgende stap is om alle hoeken af ​​te knippen om de hoes vorm te geven en ervoor te zorgen dat de zijkanten goed op de matras passen. Knip hiervoor een vierkant door de hoogtemaat van de matras te berekenen + 10 cm extra voor de onderkant van de matras.

Mijn matras is bijvoorbeeld 13 cm hoog + 10 cm extra = 23 cm. Dus ik moet een vierkant van 23 x 23 uit alle hoeken knippen.

Zorg ervoor dat wanneer je de vier hoeken knipt, ze dezelfde vorm hebben als de afbeelding.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Stap 3: Naai de hoeken

Werk de randen af (met de zigzagsteek of overlock), zodat het er van binnen netter uitziet en niet gaat rafelen.

Leg de hoeken met de verkeerde kanten naar elkaar toe. Speld vast en naai op een halve centimeter van de rand.

Keer de stof binnenstebuiten en naai nu, met de goede kanten op elkaar, 1 cm vanaf de rand. Je hoes is klaar.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Stap 4: Plaats elastiek

Als je alle hoeken hebt genaaid, kun je de hoes om je matras passen.

De volgende stap is het toevoegen van elastiek aan elke hoek. Om de hoeveelheid elastiek te berekenen moet je de hoogte van de matras weten, dit is de hoeveelheid elastiek die je nodig hebt voor elke hoek. In dit geval meet het elastiek 13 cm, wat de hoogte van mijn matras is.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Markeer de hoogte van de matras op de stof aan beide zijden van de naad. Het elastiek wordt vastgemaakt aan beide markeringen die je zojuist hebt gemaakt. Het is belangrijk om ook het midden van het elastiek te markeren, omdat je eraan moet trekken om het op zijn plaats te naaien en het moet passen bij de hoeknaad, zodat het gelijkmatig plooit.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Zodra je deze markeringen hebt gemaakt, naai je een van de uiteinden van het elastiek vast, ter hoogte van de eerste markering om het stevig aan de stof te bevestigen. Eenmaal vastgemaakt, naai je het elastiek aan de stof met een zigzagsteek, waarbij je ervoor zorgt dat het midden van het elastiek overeenkomt met de hoeknaad, totdat je de andere markering bereikt met het uiteinde van het elastiek. Herhaal vervolgens hetzelfde proces bij de andere hoeken.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Stap 5: zoom de hoes

Zoom tenslotte langs de rand om de hoes af te werken. Gebruik een zigzagsteek wanneer je het elastische gedeelte naait, zodat het flexibel blijft. Naai de rest van de zoom met een rechte steek.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Zo, de elastische hoes voor je caravanbanken of matras is klaar. Zo kun je ze gemakkelijk verwijderen en wassen.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

We hopen dat je genoten hebt van deze tutorial en je je eigen bankhoezen gaat naaien voor je caravan.  Vergeet niet je creaties met ons te delen, je kunt ons taggen op sociale media met de hashtag #katiafabrics. We zien graag alles wat je met onze stoffen maakt.

In 5 stappen bankhoezen voor de caravan naaien

Als je je caravan een update wil geven, ben je wellicht ook geïnteresseerd in: