10 basissteken voor de naaimachine

21 juli, 2023

Ontdek 10 basissteken voor de naaimachine voor beginners en leer nog beter naaien met een naaimachine. Hier vind je belangrijke steken om je naaimachine onder de knie te krijgen en zowel accessoires als kleding te maken. Hoewel naaimachines een breed scala aan steken bieden, zijn dit de belangrijkste steken die je moet kennen. Begin met naaien met deze 10 basissteken!

10 basissteken voor de naaimachine

10 basissteken voor de naaimachine

1.Rechte steek

De rechte steek is de basissteek die je het meest zult gebruiken om allerlei soorten naden of zomen te maken. Op je machine kan je de steeklengte wijzigen, afhankelijk van het soort stof dat je gebruikt:

  • Gebruik een kortere steek voor lichtgewicht stoffen zoals viscose.
  • Een middellange steek kan je gebruiken voor normale stoffen zoals popeline.
  • Een langere steek is beter voor dikkere stoffen zoals canvas.

2. Versterkte steek

Deze drievoudige rechte steek is vergelijkbaar met de gewone rechte steek, maar zorgt voor een versterkte naad. Het bestaat uit twee voorwaartse steken en een achterwaartse steek, waardoor een scheurvaste naad ontstaat.

Deze drievoudige rechte steek heeft twee hoofdtoepassingen:

  • Ten eerste is het ideaal om kledingstukken te verstevigen die worden blootgesteld aan slijtage, zoals het kruis.
  • Bovendien kan het ook worden gebruikt als decoratieve steek, zoals zomen.

3. Stiksteek

Deze steek wordt aan het begin en einde gebruikt om de draden extra te verstevigen, zodat de naad niet losraakt. 2 of 3 steken aan het begin en einde van elke naad zouden voldoende moeten zijn. Als jouw naaimachine deze optie niet heeft, dan hoef je alleen maar de draden aan de uiteinden van de naad vast te maken met een paar kleine knoopjes.

4. Rijgsteek

De rijgsteek wordt gebruikt om project aan te passen, samen te voegen, te rimpelen of te markeren en vervolgens te verwijderen. Om deze naad te maken, stel je de steeklengte zo lang mogelijk in, zonder stiksteken aan het begin of einde van de naad.

5. Zigzagsteek

De zigzagsteek is perfect voor het naaien van elastische stoffen, omdat deze niet breekt als je de stof uitrekt. Je kunt de steek ook gebruiken om randen van stof af te werken als je geen overlockmachine hebt. Maar dat is niet alles! De zigzagsteek is ook een decoratieve steek waarmee je applicaties en knopen kunt naaien (zet de steeklengte op 0).

6. Overhandse steek

Deze afwerksteek dient om de rand van de stof af te werken zodat deze niet gaat rafelen. Dit resulteert in schonere naden en maakt het kledingstuk beter bestand tegen wassen. De perfecte steek als je geen overlockmachine hebt.

7. Verzamelsteek

De rimpelsteek is als de rijgsteek. Stel de steeklengte in op het maximum. Maak een rijgsteeknaad op 0,5 cm van de rand van de stof en nog een rijgsteeknaad parallel aan de eerste 0,5 cm verderop. Laat lange uiteinden aan beide kanten van het werk. Trek vervolgens beide uiteinden van de draden aan de rechterkant van de stof. Dit rimpelt de stof totdat het de lengte is die nodig is.

8. Knoopsgat

Afhankelijk van je naaimachine heb je een 4-staps of automatische knoopsgatfunctie. Leer hoe je de knoopsgatpersvoet gebruikt en maak veel verschillende patronen met knopen.

9. Blinde zoomsteek

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze steek gebruikt om een blindzoom te maken. Gebruik een draad die past bij de gebruikte stof voor het beste resultaat.

10. Decoratieve steken

Naaimachines bieden een breed scala aan decoratieve steken die je creaties in unieke projecten kunnen veranderen. Deze steken voegen prachtige details en fascinerende patronen toe aan kleding, woonaccessoires en handwerk.

10 basissteken voor de naaimachine

Ontdek de vele basissteken voor de naaimachine en talloze andere decoratieve steekopties die een naaimachine biedt. Pas je steeklengte en -breedte aan om het gewenste effect te bereiken. Onthoud: oefening baart kunst!

Als je meer wilt weten over naaien, bent je wellicht ook geïnteresseerd in: