Leren truien haken? Lees onze tips over garens, haaknaalden, maten, proeflapjes en meer!

Wanneer we aan handgemaakte truien denken, denken we meestal meteen aan een trui die gebreid is op twee naalden. Daarom is het onderwerp van vandaag: hoe haak je een trui, vest en jasje? Voor veel haaksters is de zomer het seizoen waarin gehaakte topjes gemaakt worden en de herfst/winter het seizoen voor warmere kledingstukken zoals truien haken. Bij Katia hebben we projecten waar je het gehele jaar aan kan werken, ongeacht hoe warm of koud het buiten is. Hieronder vind je een selectie van onze truien, vesten en jasjes.

Let goed op, want we delen ook een hele boel tips over garens, haaknaalden, maten, proeflapjes en alles dat je moet weten voor het leren van truien haken.

Vesten en truien haken - tips en tricks

Garens en haaknaalden

Om te beginnen, selecteer je je gewenste Katia garens en bijbehorende haaknaald. Welk garen je kiest hangt af van de gewenste uitstraling. Soms zien je haaksteken er heel strak uit waardoor het ook niet soepel valt. In dat geval is het beter om een grotere haaknaald te gebruiken dan wat aangegeven staat op de label. De combinatie van de juiste garens en maat van de haaknaald bepalen hoe soepel het kledingstuk zal zijn.

Voorbeeld: voor dit vestje raden we aan om een 5mm haaknaald te gebruiken in plaats van 4mm of 4.5mm wat op de label van Katia Merino 100% staat.

Vesten en truien haken - tips en tricks

Kleuren en verfbladnummers

Wanneer je kleuren uit gaat zoeken voor je trui, let dan goed op hoeveel bollen je nodig hebt. We raden je aan voor de zekerheid wat extra bollen te halen. Want als je net niet genoeg hebt en later bij moet halen, is er een kans dat het verfbladnummer afwijkt. Een ander verfbladnummer betekent dat de kleur net iets anders is. Wanneer je bollen overhoudt, kan je die altijd weer terugbrengen naar de winkel. Op onze website kan je per maat zien hoeveel bollen je nodig hebt door op M, L, XL of XXL te klikken. Zie het voorbeeld hieronder.

Vesten en truien haken - tips en tricks

Maten en proeflapjes

Heb je vragen over het haken van de juiste maat? Voordat je begint, neem dan eerst de maten op van je borst, taille, lengte en armen. In al onze patronen vind je een overzicht van de afmetingen van dat specifieke patroon. Aan de hand daarvan kan je kijken of je nog iets wil veranderen voordat je begint.

Vesten en truien haken - tips en tricks

Daarna is het tijd om een proeflapje te haken van 10×10 cm. Gebruik de steek die je nodig hebt voor het patroon. Iedereen haakt anders; los of juist heel strak. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel steken en rijen jij nodig hebt om een vierkant van 10×10 cm te haken. Ook kan je zo bepalen of je wellicht toch een kleinere of grotere haaknaald nodig hebt. Met behulp van het proeflapje kan je het patroon naar je eigen maat omrekenen.

Onthoud: de steekverhoudingen staan altijd aangegeven in al onze magazines en patronen. Sla deze stap niet over!

Vesten en truien haken - tips en tricks

Afronding en blocken

Tot slot kijk je of het nodig is om je project te blocken. Blocken zorgt ervoor dat je eindresultaat de perfecte vorm krijgt. Over het algemeen wordt dit gedaan bij projecten met losse en open steken, zoals sjaals en vestjes. Je kan de onderdelen van een vest blocken voordat je het in elkaar zet, of juist op het eind wanneer het allemaal aan elkaar genaaid is. Zie ook de video hieronder.

Vesten en truien haken

Nu je de basis van truien haken begrijpt, raden we je aan een kijkje te nemen op onze website. Hier vind je veel gehaakte truien en vesten voor vrouwen. Mocht je er een gehaakt hebben, deel het dan met ons op Facebook en Instagram met hashtag #katiayarns. Heb jij nog tips om te delen met ons? Laat het weten hieronder in de reacties!