Leer een lumberjack overhemd naaien met onze stap voor stap video tutorial

Het geruite overhemd, in de volksmond ‘lumberjack’ genoemd, is een van de trends dit najaar. Mode is cyclisch en als het om trends gaat, komt alles terug. De shirts die al in de jaren 90 werden gedragen, hebben een comeback gemaakt. Een comfortabel en eenvoudig te dragen kledingstuk voor het middenseizoen met spijkerbroek of leggings. Zet je naaimachine klaar en bekijk de video tutorial die Marian van Nairamkitty voor ons heeft voorbereid want samen gaan we een Lumberjack overhemd naaien!

Lumberjack overhemd naaien met Katia Fabrics en Marian van Nairamkitty

Marian heeft ervoor gekozen om dit project een van de stoffen uit onze herfst- en wintercollectie te gebruiken: vichy mousseline in de kleur Aqua & Choco. Een dubbelaagse gaasstof of mousseline met vichy-ruiten. De goede kant van de stof vormt de ruiten en de verkeerde kant is effen. Deze zachte, donsachtige stof is vanwege zijn dikte geschikt voor alle soorten kleding, met name blouses en overhemden die op dit moment zo in de mode zijn. Het patroon van dit prachtige model is opgenomen in het miniME naaitijdschrift en het is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL. Een project waar je veel naaitechnieken en trucs leert zoals hoe je een sluiting, een overhemdkraag, manchetten, een golfzoom, en een paar leuke zakken naait.

Video tutorial

Noteer de lijst met materialen en gereedschappen en volg de stap voor stap video. ChambrayBambula en Recycled Scott Double Face Chambray kunnen ook heel goed gebruikt worden voor dit patroon.

Materialen (maat S-M-L-XL)

  • Mousseline Vichy: 190-195-195-200 cm

  • 12 knopen van 12 mm

  • dunne thermo-adhesieve tussenvoering voor de kraag, sluitingen en manchetten: 50 cm met breedte 90 cm

Lumberjack overhemd naaien met Katia Fabrics en Marian van Nairamkitty

Lumberjack overhemd naaien met Katia Fabrics en Marian van Nairamkitty

Lumberjack overhemd naaien

1. De sluitingen van het midden van het voorpand tussenvoeren, de sluitingen worden overlappend aan de voorpanden vastgenaaid. Leg de goede kant van de sluitingen tegenover de verkeerde kant van de voorpanden en vastnaaien. Vervolgens, de sluiting naar de buitenkant keren, strijk 1 cm van het einde en naai een zichtbare stiksteek voor het vastzetten van de sluiting. Markeer en naai de knoopsgaten en knopen op de aangegeven plaats op het patroon

​Zakken

2. Vervaardig de zakjes van de voorpanden. Het zakje dubbevouwen, verkeerde kant tegenover verkeerde kant, naai een stiksteek zoals aangegeven op het schema. Het zakje ontvouwen, strijken in het midden voor het maken van de plooi, zodanig dat de merktekens overeenkomen. Maak het zoompje aan de bovenkant van het zakje, strijk de naden en naaien aan de voorpanden met een stiksteek over de rand van het zakje.

3. Plak de tussenvoering aan de verkeerde kant van de sluitingen van het zakje. Leg de delen tegenover elkaar, goede kant aan goede kant. Geheel rondom naaien behalve over het gedeelte aan de bovenkant. In de hoeken de naadtoeslagen inknippen, keer de sluitingen naar de goede kant, strijk over de naadtoeslag van de naad aan de bovenkant en vastzetten met een stiksteek aan de voorpanden. Maak de knoopsgaten en naai de knopen aan het zakje.

Mouwen

4. Sluit de plooien van de mouw en hierbij de merktekens overeen laten komen. Strijk het bieslint van de mouw in vier delen voor het gemakkelijker bevestigen. Naai het bieslint aan de opening van de mouw, het bieslint dubbelvouwen naar de binnenkant aan de kant van de plooien.

5. Leg de voorkanten van het shirt tegenover de achterkant, goede kant aan goede kant van de stof, naai het gedeelte van de schouders. Monteer de mouwen en hierbij de merktekens van het patroon overeen laten komen (goede kant aan goede kant), vastspelden met knopspelden en naaien. Sluit de zijkanten van de mouwen en het lijf, tegenover elkaar aan de goede kant van de stof.

Lumberjack overhemd naaien met Katia Fabrics en Marian van Nairamkitty

Manchetten

6. Strijk de tussenvoering aan de delen van de manchet van het shirt. Dubbelvouwen en strijk 1 cm van de naadtoeslag aan de bovenkant van de manchet. Leg hier tegenover het andere deel van de manchet, goede kant tegen goede kant, geheel rondom de omtrek naaien, behalve bij het gedeelte aan de bovenkant.

7. Keer de manchet naar de goede kant en naai het gedeelte van de binnenkant van de manchet aan de mouw, keer de naad naar de binnenkant van de manchet en eindig met het naaien van het deel aan de buitenkant van de manchet met een zichtbare stiksteek over de rand van het deel. Vervaardig de knoopsgaten en naai de knopen vast.

​Kraag

8. Plak de tussenvoering aan de verkeerde kant aan één van de staanders en de voet van de kraag.Leg de staanders van de kraag tegenover elkaar, goede kant aan goede kant, vastspelden met knopspelden. Geheel rondom naaien, behalve het gedeelte aan de onderkant. In de hoeken de naadtoeslagen inknippen, keer de kraag naar de goede kant, naai een stksteek dichtbij de rand aan de buitenkant.

9. Dubbelvouwen naar de verkeerde kant en naai 1 cm van het gedeelte aan de onderkant van de voet van de kraag. Leg het gedeelte van de bovenkant van de kraag tussen de twee lagen van de voet van de kraag, goede kant tegen goede kant en naaien.

10. Bevestig het deel van de buitenkant van de voet van de kraag rondom de hals, goede kant tegen goede kant en naaien.

11. Naai het deel aan de binnenkant van de voet van de kraag met een zichtbare stiksteek dichtbij de rand rondom de gehele omtrek van de voet van de kraag. Vervaardig het knoopsgat van de kraag en naai de knoop vast.

Lumberjack overhemd naaien met Katia Fabrics en Marian van Nairamkitty

%d bloggers liken dit: