Living Crochet leert je hoe je een rond vloerkleed moet haken met de kwaliteit Katia Winter Washi

In deze nieuwe Craft Lovers, leert Living Crochet  je hoe je een rond vloerkleed moet haken met de kwaliteit Katia Winter Washi. Bij Living Crochet ontdekken we Victoria, een architecte met een grote liefde voor decoratie, fotografie en het haakwerk. We zien haar creaties op Instagram en het lijkt ongelooflijk dat zij slechts anderhalf jaar geleden leerde haken ! Bovendien, heeft deze autodidactische Andalusische leren haken dankzij de videohandleidingen op Youtube. Sindsdien, probeert zij alle technieken die ze maar kan vinden. En, wel, ze ontwerpt gehaakte werkstukken die net zo mooi zijn als dit spectaculaire vloerkleed.

Living Crochet

Craft Lovers  Living Crochet

Bij dit haakproject, stelt Living Crochet voor om 4 natuurlijke kleurtonen te combineren: bruin, beige, écru en lichtgrijs. Uiteraard, je kan de kleuren combineren die het beste passen bij de decoratie van je huis. Je hebt slechts 7 bollen van de kwaliteit Katia Winter Washi nodig (lint Katia Washi met mohair) en je haakt hoofdzakelijk met twee haaksteken: kikkererwtensteek en popcornsteek. Deze haaksteken zijn veel eenvoudiger dan je denkt, je zult het zien ! Jij kan ook dit volumineuze en teder aspect verkrijgen met jouw vloerkleed. Wil jij ook je huis decoreren met dit prachtige vloerkleed ? Nou, volg dan het haakpatroon van Living Crochet en vergeet alstublieft niet om de voortgang en de resultaten met ons te delen.

Living Crochet

Haakpatroon door Living Crochet

Afkortingen

 • Losse = L
 • Halve Vaste = HV
 • Vaste = V
 • Popcornsteek = PS
 • Kikkererwtensteek = KS
 • **: Herhaal de steken tussen de asterisken.
 • [ ]: Herhaal alles wat tussen de brackets staat.

Beschrijving van de steken

Magische ring: Zie video.

Vaste: Zie video.

Losse: Zie video.

Stokje: Zie video.

Halve vaste: Zie video.

Kikkererwtensteek

Haak 5 stokjes in eenzelfde steek. Nádat het 5e stokje gehaakt is, de haaknaald uit de lus halen. Vervolgens, de haaknaald insteken in het eerste stokje (van de voorkant naar de achterkant) en steek de haaknaald in de vrije lus ná het vijfde stokje (van de achterkant naar de voorkant). Vervolgens, een draad op de haaknaald zetten en haak een halve Losse voor het sluiten.

Popcornsteek

*Zet een draad op de haaknaald, de haaknaald insteken in de steek, zet een draad op de haaknaald en haal deze door de steek*, herhaal 4 maal en hierbij de haaknaald steeds insteken in dezelfde steek. Vervolgens, een draad op de haaknaald zetten en haal deze draad door alle lussen die op de haaknaald staan. Als laatste, een draad op de haaknaald zetten en haak een halve Losse voor het sluiten.

Benodigd materiaal: Een haaknaald nr. 9 en 7 bollen van de kwaliteit Katia Winter Washi: 1 bol kl. 202, 2 bollen van elk van de kleuren 201, 200 en 205.

Afmeting: een diameter van ongeveer 100-105 cm.

Living Crochet

Uitvoering

Begin – Naald 1: Maak een magische ring en haak *1PS, 1L*, herhaal 5 maal. Sluiten met 1HV in de eerste steek van de naald. Trek het uiteinde van de draad aan om zo de magische ring maximaal aan te trekken. (Totaal: 6PS en 6L).

Naald 2: Haak 1PS in het eerste gaatje van een losse, haak een L. *In het volgende gaatje van een losse, haak 1PS, 1L, 1PS, 1L*, herhaal 4 maal. In het laatste gaatje van een losse, haak 1PS en 1L. Sluiten met 1HV in de eerste steek van deze naald.

Naald 3: *Haak 1PS in het gaatje van een losse, 1L*, herhalen over de gehele naald.

Sluiten met 1HV in de eerste steek van deze naald.

Naald 4: [*Haak 1PS in het gaatje van een losse, 1L*, herhaal over het volgende gaatje; Haak 1PS, 1L, 1PS, 1L in het volgende gaatje] herhaal alles 5 maal. In het laatste gaatje, haak 1PS, 1L. We sluiten de naald met 1HV in de eerste PS.

Wissel de kleur

Naald 5: Beginnen in de laatste steek van de voorafgaande naald. *Haak 2V in het gaatje van een losse tussen 2PS, haak 1V in een PS van de voorafgaande naald*, herhaal over de gehele naald. Eindigen met het haken van 2V in het gaatje van een losse. (Totaal: 72V).

Naald 6: Sla een steek over, haak 1KS, *haak 2L, sla een steek over en haak 1KS*, herhalen over de gehele naald. Sluiten met 1HV in de eerste steek van deze naald. (Totaal: 35 steken en 35 gaatjes van lossen).

Wissel de kleur

Naald 7: Haak 3V in elk gaatje van een losse van de naald. (Totaal: 105 steken).

Naald 8: Haak 1V in elke steek tot de naald beëindigd is. (Totaal: 105 steken).

Naald 9: *Haak 2PS samengenomen door een steek (zie OPMERKING), 2L*, herhalen tot de naald beëindigd is. Sluiten met 1HV. (Totaal: 35 steken en 35 gaatjes van lossen).

OPMERKING: Haak 1PS zonder af te haken (er staan 4 lussen op de haaknaald) in eenzelfde steek, sla een steek over en haak 1PS zonder af te haken (er staan in totaal 8 lussen op de haaknaald), zet een draad op de haaknaald en haal deze draad door de 8 lussen, zet opnieuw een draad op de haaknaald en sluiten met een HV.

Wissel de kleur

Naald 10: *Haak 2V in elk gaatje van de voorafgaande naald,V in elke PS *, herhalen over de gehele naald. (Totaal: 105 steken).

Wissel de kleur

Naald 11: *Haak 1PS in een steek, 2L, 1PS in dezelfde steek als de voorafgaande PS, sla 2 steken over*, herhalen over de gehele naald. Sluiten met 1 HV. (Totaal: 35 gaatjes en 70PS).

Naalden 12 en 13: haken zoals de 11e naald. Haak de eerste PS in dezelfde steek waar de naald gesloten is met 1HV. Haak elke PS in de gaatjes in V-vorm van de voorafgaande naald. (Totaal: 70PS en 35 gaatjes).

Wissel de kleur

Naald 14: [Haak 2KS in een gaatje in V-vorm, *sla een steek over, haak 1V in een gaatje, 1L, sla een steek over, haak 1KS, 1L*, herhaal 3 maal] herhaal alles 6 maal. Sluiten met 1HV. (Totaal: 40KS, 70V, 70 L).

Wissel de kleur

Naald 15: *Haak 3V in de meerdering van de KS van de voorafgaande naald op de volgende manier: 1 steek in de eerste KS, 1 steek in de steek tussen beide steken en 1 steek in de tweede KS; Hierna, haak 1V in de volgende L, 1V in de volgende steek, 1V in de volgende L, 1V in de KS*, herhalen over de gehele naald. Sluiten met 1HV.

Naald 16: Haak 1V in elke steek van de voorafgaande naald.

Wissel de kleur

Naald 17: *Haak 1PS, 1L, sla een steek over*, herhalen over de gehele naald. Sluiten met 1HV. (Totaal: 77PS en 77L).

Naald 18: *Haak 1PS (in het gaatje van de losse van de voorafgaande naald), 1L, sla een steek over*, herhalen over de gehele naald.

Naald 19: Haken zoals de 18e naald. (Totaal: 77PS en 77L).

Wissel de kleur

Naald 20: Haak 1KS (in het gaatje tussen de steken), *2L, 1KS (in het gaatje tussen de steken)*, herhalen tot het beëindigen van de naald. Sluiten met 1HV. (Totaal: 7KS).

Wissel de kleur

Naald 21: Haken zoals de 20e naald.

Wissel de kleur

Naald 22: Haak 4L in het gaatje tussen twee KS,  haak 4V in het volgende gaate tussen twee lossen*, herhalen tot het beëindigen van de naald. Sluiten met 1HV.

Living Crochet

7 reacties op Living Crochet leert je hoe je een rond vloerkleed moet haken met de kwaliteit Katia Winter Washi

 • Jeanne

  Heel mooi kleed, echter lijkt hetbdat het patroon niet klopt, in de beschrijving staat voor de 3 e naald in elke losse een popcornsteek gehaakt moet worden… echter in de eerste foto van het kleed zie ik een popcornsteek een losse en dan in de volgende losse een pc, losse, popcorn losse, en volgende weer 1pc losse eigenlijk zoals de 4 e naald ook is….
  Wat is nou de juiste werkwijze, zoals de foto of zoals in het patroon? Ik heb volgens het patroon gedaan en het kleed wordt er opbollend van… alsof er teweinig ruimte is om het vlak te houden

  • Jeanne

   En de 4e rij zie ik ze op de foto 1 pc 1 losse 1pc in volgende steek 1 losse, 1 pc 1 losse 1 pc 1 losse in de volgende steek, en daarna weer 1 pc 1 losse in volgende steek, 1 pc 1 losse in volgende steek, en daarna weer een dubbele ( 1 pc, 1 losse, 1 pc 1 losse in Een losse steek…..

 • Jolanda

  Ik ben ook begonnen aan dit vloerkleed. Kom het zelfde tegen als Jeanne aangeeft en als ik het patroon verder lees, lees ik bij naald 8, dat je maar 4 lussen op je naald hebt bij een popcornsteek, ik heb er meer als ik 4x de draad op mijn naald moet zetten en dan door de steek moet halen. Ik haak hem nu vanaf de foto’s en gedeelte van de beschrijving, vindt deze verwarrend, omdat ik een popcornsteek als, zoals hier een kikkererwtensteek heb geleerd.

 • MaR

  Mooi kleed. Maar er klopt echt geen sikkepit van t patroon! Gelukkig ben ik een doorgewinterde haakster en kom ik er met de close up foto’s gelukkig wel uit

  • Katia

   Hoi Marianne, wat vervelend om te horen dat het niet klopt. Maar heel knap dat het je toch gelukt is! Mocht je feedback hebben, laat het gerust weten, dan passen we het aan. Groetjes, Katia

 • Els van der Voet

  Jammer dat de fouten niet aangepast zijn. Zelfs na 3 jaar dus nog niet.
  Foto en geschreven patroon combineren niet.

  • Katia

   Hoi Els, zou je wat meer kunnen vertellen over de fout die je tegen kwam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *