Leer een omkeerbare kimono naaien met dit gratis naaipatroon + video tutorial

2 juni, 2023

Naai deze zomer een kimono met onze stoffen van linnen en katoen. Andrea, van @andreacondes_design, laat je zien hoe je een omkeerbare kimono naait in haar stapsgewijze video tutorial. Je hebt alleen de door jou gekozen stof nodig en het gratis naaipatroon dat we hieronder delen. We raden aan om Linen-Cotton van Katia Fabrics te gebruiken in effen kleuren, en voor de andere kant een van de stoffen uit ons brede assortiment bedrukte Popelines.

Leer een omkeerbare kimono naaien met dit gratis naaipatroon + video tutorial

Omkeerbare kimono

“Hallo, ik ben Andrea. Ik heb altijd al een passie voor mode gehad. Ik begon met naaien van jurken voor mijn poppen. Toen mijn kleine zusje Celia werd geboren, werd ze mijn officiële model (je kunt haar regelmatig zien op mijn social media). Ik leerde mijzelf naaien en hoewel ik altijd dacht modevormgeving te gaan studeren, koos ik uiteindelijk voor de opleiding Industrieel Ontwerpen.

Toen ik begon met werken, besefte ik dat ik mijn passie niet achter me kon laten en schreef ik me in voor industriële patroon- en naailessen. Het waren 4 prachtige jaren waarin ik de essentiële basisbegrippen heb geleerd. Hoewel ik nu niet meer naar de lessen ga, blijf ik elke dag leren en verbeteren.

Een paar maanden geleden raapte ik eindelijk de moed bij elkaar en waagde ik de sprong om mijn eigen website te openen. Het is een plek waar je digitale naaipatronen kunt vinden die met veel liefde en zorg door mij zijn ontworpen, zodat je kleding kunt maken die nooit uit de mode raakt.”

Leer een omkeerbare kimono naaien met dit gratis naaipatroon + video tutorial

Benodigde materialen:

Maten:

Het patroon is verkrijgbaar in de maten S, M, L, XL.

Hoe naai je een omkeerbare kimono:

 1. Download en print het patroon. Zorg ervoor dat het patroon op ware grootte is om de juiste afmetingen te verkrijgen.
 2. Plak de patroondelen aan elkaar volgens de montage-instructies in het patroon.
 3. Vouw de stof dubbel, met de goede kanten naar elkaar toe, en leg de patroondelen erop. Speld de patroondelen op de stof.
 4. Knip de stof volgens de instructies. De naadtoeslagen van 1 cm zijn al toegevoegd aan de patroondelen.
 5. Als je alle onderdelen hebt uitgeknipt, verwijder je de spelden, vouw je de stof open en markeer je de goede kant van de stof zodat je niet de verkeerde kanten naait.

Het vest naaien

 1. Naai om te beginnen het achterpand en de twee voorpanden bij de schouders aan elkaar, met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Herhaal dezelfde stap met de andere stof.
 2. Om de mouwen aan te naaien: vouw het lichaam open en pas de patrooninkeping in het midden van een mouwkop aan op een schoudernaad, met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Herhaal dezelfde stap met de andere mouw en vervolgens met de andere twee mouwen in de binnenstof.
 3. Sluit na het monteren van de mouwen de zijkanten van het kledingstuk: naai de onderarmnaden en de zijnaden, met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Herhaal dezelfde stap met het binnenstuk van de kimono.

Leer een omkeerbare kimono naaien met dit gratis naaipatroon + video tutorial

Buiten- en binnenkant samenvoegen

 1. Draai nu het buitenste deel van de kimono met de goede kant naar buiten en stop de mouwen van het binnenste deel in de mouwen van de buitenste stof. Beide delen moeten nu in elkaar passen alsof ze worden genaaid.
 2. Met het ene stuk in het andere gestopt, naai je de mouwzoom. Naai beide mouwen (buitenstof en voering) aan elkaar met een naadtoeslag van 1 cm aan de binnenkant. Gebruik de nog open halslijn om de goede kanten van de stoffen op elkaar te leggen. Herhaal voor de andere mouw.
 3. Keer het vest naar de goede kant. Je kunt nu alleen de rechterkant van het buitenste en binnenste deel zien. Strijk de naden goed.
 4. Je kan de mouwzoom doorstikken om te voorkomen dat de stof wegglijdt.
 5. Doe hetzelfde voor de onderkant van het vestje als voor de mouwen. Vouw de randen van beide stoffen (buiten en binnen) 1 cm naar binnen. Gebruik de halslijn die nog open is, zodat de buiten- en binnenstof met de goede kanten op elkaar liggen.
 6. Draai alles om en strijk de naad aan de onderkant.

Leer een omkeerbare kimono naaien met dit gratis naaipatroon + video tutorial

Kraag

 1. Om de kraag te naaien, leg je beide delen op elkaar. Naai ze aan elkaar langs de brede uiteinde van de kraag.
 2. Vouw de delen open en leg de buiten- en binnenstof met de goede kanten op elkaar. Zorg ervoor dat de naden precies op elkaar liggen. Daarna naai je ze aan elkaar langs de schuine lange kant en langs de korte kanten.
 3. Keer de halsband met de goede kant naar buiten. Strijk het goed.
 4. Vervolgens naai je de kraag aan het vest. Om dit te doen, open je het opnieuw en naai je alleen de binnenstof langs de rand aan de binnen- en buitenstof van het vest.
 5. Vouw tenslotte de nog openstaande rand van de kraag 1 cm om en plaats de kraag op het vest. Stik het rondom vast en bevestig het aan de kimono.

Leer een omkeerbare kimono naaien met dit gratis naaipatroon + video tutorial

Deel je eindresultaat!

En klaar is je nieuwe omkeerbare kimono! Je kunt het personaliseren met de stofcombinatie van jouw keuze, door banden en linten, knopen of andere gewenste details toe te voegen. Veel plezier met het dragen van je nieuwe kledingstuk en vergeet niet je eindresultaten te delen op Instagram en Facebook met hashtag #katiafabrics en #sewwithkatiafabrics.