Katia Academy | Leer 6 verschillende manieren om steken op te zetten met onze video´s

22 december, 2021

Bij breien begin je met de steken opzetten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen voor zowel rechte breinaalden als rondbreinaalden. Hieronder leer je 6 verschillende manieren om steken op te zetten met onze video´s: de long tail cast on, simpele opzet, opzetten in buissteek, Duitse opzet, knitted cast on, Turkse opzet en Judy´s magische opzet. Houd bij de keuze van deze methode´s rekening met het project dat je wil gaan maken. 

Leer 6 verschillende manieren om steken op te zetten met onze video´s

Breisteken opzetten: 6 verschillende manieren

1. De long tail cast on

In deze video tonen we je de meest gebruikte techniek: de long tail in continentale breistijl. Met een beetje oefening wordt de Long Tail Cast je favoriete methode om snel steken op te zetten.
 
💡 Tip: deze methode kan je voor bijna alle projecten gebruiken en zorgt voor een stevige, maar elastische opzet.
 

Simpele opzet

In deze video laten we zien hoe je de simpele opzet in Engelse stijl breit. Dit is de meest gebruikelijke manier om op te zetten met rechte breinaalden.

2. Opzetten in buissteek

Bij deze methode heb je restjes garen nodig en begin je met het opzetten van de helft van de steken die je eigenlijk nodig hebt. Deze opzetmethode werkt voor zowel rondbreinaalden als rechte naalden. Gebruik deze techniek om een ​​”oneindig” en rekbare opzet te maken, waarbij het begin van het werk een ronde vorm heeft zonder begin of einde. In de volgende video leren we je hoe je de opzet in buissteek maakt met rechte naalden in Engelse stijl.

💡 Tip: handig om te gebruiken voor de boord, mouwen en halslijn.

In de volgende video tonen we je hoe je de buissteek breit, inclusief de opzet die we hierboven besproken hebben, op rondbreinaalden en de continentale stijl.

💡 Tip: Bij deze methode krijg je een dubbele laag, ofwel een holle buis/tunnel, wat kan worden gebruikt als boord voor de mouwen, hals, of als tunnel om veters en elastiek te verbergen. 

3. Duitse opzet

Bij de Twisted German Cast On zetten we de steken op door de steken te draaien. Op deze manier kan de rand worden uitgerekt en teruggebracht naar de oorspronkelijke positie. Gebruik de Duitse opzet wanneer je een flexibele, elastische opzet nodig hebt.

💡 Tip: handig om de ribsteken op te zetten in de taille, halslijn, manchetten of de ribben van je sokken.

4. Knitted cast on

De knitted cast on is een snelle en eenvoudige manier om steken op te zetten. Bij deze techniek is er geen tweede draad nodig zoals bij de Long Tail Cast On. Daarom hoef je ook niet de hoeveelheid garen te berekenen.

💡 Tip: dit is het type meerdering of opzet dat wordt gebruikt om extra steken toe te voegen aan de uiteinden, zoals de mouwen, armsgaten of halslijnen.

5. Turkse opzet

 Houd voor de Turkse opzet je twee naalden bij elkaar en wikkel het garen zo vaak als aangegeven in het patroon, maar gedeeld door 2. Dat wil zeggen, als het patroon zegt dat je 20 steken moet opzetten, wikkel dan 10 keer, aangezien elke lus rond de naalden telt als twee steken. Brei dan de steken van de eerste naald en dan die van de tweede. Dit hele proces hoort bij het opzetten, de gebreide steken zijn niet de eerste rij.

💡 Tip: Gebruik deze techniek om sokken te starten vanaf de teen. 

6. Judy´s Magic Cast On

Net als de Turkse opzet is Judy´s Magic Cast On een onzichtbare opzettechniek. Daarom is het perfect om sokken te breien.

💡 Tip: de methodes om sokken vanaf de teen te breien zijn perfect om ze tussentijds te passen, de hele bol tot het einde te gebruiken of de lengte van de sok eenvoudig te kunnen bepalen.

Katia Academy

Vertel ons, wat zou je willen leren in 2022? Als je wil leren breien, haken, naaien of macramé, duik dan in de wereld van Katia Academy en geniet van honderden video´s en gratis patronen. Verander Katia garens en stoffen van Katia Fabrics in unieke, leuke projecten.

Leer 6 verschillende manieren om steken op te zetten met onze video´s