Gratis naaipatroon en video tutorial voor een jurk met strikband

Vandaag hebben we een nieuw naaipatroon inclusief video tutorial voor een mooie mid-season jurk met strikband. Een project op beginnersniveau waarin je veel naaitechnieken leert: hoe je stretchstoffen naait, hoe je een dubbele naald gebruikt en hoe je de halslijnen afwerkt. Het gratis naaipatroon is beschikbaar in maat 32 t/m 46. Dit veelzijdige patroon kan je elk seizoen gebruiken. De jurk kan gemaakt worden met stretchstoffen zoals zomersweat, onze klassieke jerseys en onze nieuwe fijne badstoffen. In deze tutorial hebben we één van onze nieuwe zomerse sweatstoffen uit de FLY zomer/lente collectie gebruikt. Lees gauw verder voor de video gemaakt door een getalenteerde naaiblogger die ons in detail laat zien hoe je deze jurk met strikband kan naaien.

Geknoopte jurk met Katia Fabrics - gratis naaipatroon en video tutorial

Over DIY Miscellany

Mijn naam is Jenifer, de maker achter DIY Miscellany. In 2015 heb ik mijn blog gemaakt om mijn eerste stiksels te delen, en zonder het te beseffen heb ik sindsdien niet meer kunnen stoppen met naaien en patronen maken.

Hoe naai je een jurk met strikband

De benodigdheden voor deze deze jurk met strikband zijn:

 • Patroon in maat 32 t/m 46 (gratis)
 • PDF met instructies. Hier vind je alle benodigde informatie over het printen van het patroon, de maatkeuze en benodigdheden.
 • De gebruikelijke gereedschappen zoals papier, schaar, plakband, enz.)
 • Zomersweatstof (2 m – 2,5m afhankelijk van de maat die je gaat maken) 
 • Gebruikelijke naaigereedschappen (draad, spelden, schaar, meetlint, enz.)
 • Naaimachine
 • Verder raden we aan:
  • 80/12 of 90/14 jerseynaald
  • Dubbel stikken of met tweelingnaald (van 3/90 of 4.0/75)

Geknoopte jurk met Katia Fabrics - gratis naaipatroon en video tutorial

Aanbevelingen

Voordat we beginnen, geven we een aantal aanbevelingen:

 • Bij het werken met elastische stoffen is het raadzaam om een steek te gebruiken die de elasticiteit van de stof mogelijk maakt. In deze video gebruiken we de zigzagsteek.
 • Bij gebreide stoffen, in dit geval een badstof, is het altijd beter om een speciale naald voor dit type stof te gebruiken (bal- of jerseypunt). We raden aan om een 80/12 of 90/14 tricotnaald te gebruiken.
 • Als je de onderkant van de mouwen en jurk dubbel wil naaien, kan je de naad/rand één keer voetje breed en daarna met een enkel stiksel doorstikken. Of met een speciale tweelingnaald, de video laat zien hoe je deze type naald gebruikt.

Geknoopte jurk met Katia Fabrics - gratis naaipatroon en video tutorial

Knippen en naaien

Bekijk de gratis video die Jenifer voor ons heeft gemaakt en volg elke stap zorgvuldig voor een mooi resultaat.

 1. Begin met het uitknippen van alle onderdelen met 1 cm naadtoeslag (mouwzoom en onderrand 2cm). Je hebt het volgende nodig: 1 voorpand, 1 achterpand, 1 strikband en 2 mouwen. Vergeet de knipjes op de aangegeven plekken van het patroon niet te knippen.
 2. Vouw de hals/ schouderlijn van het voorpand richting onderrand rok met de goede kanten op elkaar, zodat de strikband dubbelgevouwen is. Speld de strikbandranden en taille delen en stik beide aan één stuk op 1 cm van de rand vast met een zigzagsteek. Knip voorzichtig het hoekje in en knip het puntje van de strikband kort af zoals in de video. Werk de naadjes af met de zigzag of locksteek.
 3. Keer de strikband naar buiten en duw het puntje voorzichtig uit met de punt van je schaar.
 4. Vouw de naad van de strikband naar achteren en strijk de strikband en strijk de taillenaad.
 5. Leg het achterpand op een vlakke ondergrond en speld de strikband aan de linkerkant in de taille op de aangegeven plek. Beide met de goede kant naar boven. Naai de strikband vast.
 6. Leg de panden met de goede kanten op elkaar, speld de schoudernaden en naai ze vast. Werk de naadjes af met de zigzag of locksteek.

Mouwen

7. Klap de jurk open met de goede kanten naar boven en leg de mouwkop (bovenrand) op de schouderrand. De mouw ligt hierbij met de goede kant naar binnen over dwars op de jurk. Zie video. Zorg dat alle knipjes overeenkomen en speld de mouw. Naai vast en werk de naadjes af met de zigzag of locksteek.

8. Klap de jurk dicht met de goede kanten op elkaar. Leg de strikbanden goed naar binnen en zorg dat je ze niet per ongeluk mee naait. Speld de zijnaad van de mouw en de jurk en naai ze vast. Werk de naad af met de zigzag of locksteek. Nu is de andere mouw en zijnaad aan de beurt.

9. Meet de gehele halslijn en knip van dezelfde lengte + 2 cm een schuine strook van 3,5 cm breed. (+2 cm = de naadtoeslag voor beide uiteindes). Leg de uiteindes van de strook met de goede kanten op elkaar en naai de uiteindes vast. Dit is het halsbeleg.

10. Leg het halsbeleg vervolgens om de halslijn met de goede kanten op elkaar en het naadje naar een schoudernaad. Speld vast en naai ze vast langs de halslijn met de zigzag steek. Knip de naad iets smaller.

11. Vouw het beleg dubbel (naar binnen) en vervolgens nog een keer naar binnen en stik het vast met een zigzagsteek.

12. Werk de randen van de mouwen en onderkant jurk af met de zigzag of locksteek. Vouw de randen (zoom) naar binnen, 1,5 cm en speld ze vast. Stik de zoom van de mouwen en de zoom van de jurk op 1 cm van de rand vast met een tweelingnaald.

Geknoopte jurk met Katia Fabrics - gratis naaipatroon en video tutorial

Deel een foto!

En klaar is je jurk met strikband! We hopen dat je deze tutorial leuk vond en dat je wordt aangemoedigd om verschillende technieken en elastische stoffen te proberen, zoals deze jurk met strikband. Deel een foto op Instagram met #madewithkatia en #katiafabrics! 

%d bloggers liken dit: