Gebreid truitje met pofmouwen: gratis breipatroon door Knitting Sheep

Mijn naam is Carolina Damonte en ik ben een journalist en handwerkliefhebber uit Buenos Aires. Toen ik 23 jaar oud was, verhuisde ik naar Valencia, waar ik nu nog steeds met mijn gezin woon. Ik ben opgegroeid met vrouwen om mij heen die breien, haken, borduren.. en een vader die mij leerde handgemaakt dingen te waarderen. In 2012 lanceerde ik een eigen lijn met vintage kleding voor moeders en baby’s. Daarna begon ik haak- en breilessen te geven op YouTube. Een jaar geleden ontdekte ik de prachtige kunst van het ontwerpen. Het maakt mij enorm gelukkig wanneer mensen zeggen dat ze verliefd zijn op mijn ontwerpen. Ik creëer duidelijke en eenvoudige patronen die iedereen met enige basiskennis kan volgen. Ik nodig je uit een gebreid truitje met pofmouwen op rondbreinaalden te maken met het gratis patroon hieronder op de blog!

Gebreid truitje met pofmouwen - topje breipatroon Knitting Sheep

Over Knitting Sheep

Het moederschap heeft mij dichter bij deze creatieve levensstijl gebracht. Ik zou nooit iets ontwerpen dat ikzelf of mijn dochters niet zouden gebruiken. De materiaalkeuze is zeer belangrijk, want met de juiste garens, kan je een eenvoudige creatie alsnog laten stralen. Deze ontwerpfase is ongetwijfeld de gelukkigste periode in mijn leven. Moeilijke tijden kunnen je een nieuwe kans bieden; je hoeft alleen maar dapper te zijn en jezelf opnieuw uit te vinden. Als je meer over mij wilt weten, volg mij dan op FacebookInstagramYoutube en Etsy.

Gebreid truitje met pofmouwen - topje breipatroon Knitting Sheep

Leer nieuwe technieken

Bereid je voor op het leren van nieuwe technieken bij het maken van een gebreid truitje met pofmouwen: het wordt van boven naar beneden gewerkt op rondbreinaalden. Daarnaast leer je raglanmouwen maken en een kledingstuk te blocken. Voor dit truitje heb je 5 (7, 10) bollen Katia Panama nodig. Geniet van het breien en draag het resultaat met trots!

Gebreid truitje met pofmouwen - topje breipatroon Knitting Sheep

Gebreid truitje met pofmouwen door Carolina Damonte van Knitting Sheep

Materialen

 • Katia Panama kl. koraalrood 47: 5 (7, 10) bollen,
 • Rondbreinaald nr. 4mm met kabel van 80 cm
 • Rondbreinaald nr. 5mm met kabel van 80 cm
 • Stopnaald
 • Steekmarkeerders
 • 2 veiligheidsspelden/steekhouder

Maten

S (M, L)

Maten breipatroon

Steken en afkortingen

 • 2stsr = 2 steken samen rechts breien
 • Meerd. = Enkele meerdering: Omhoog halen, draaien en zet de steek van de voorafgaande naald op de linker breinaald en deze steek breien.
 • r = Steek rechts
 • STMO = Steekmarkeerder over laten glijden
 • STM = Steekmarkeerder
 • st = steek (steken)
 • BSTM = Bevestig steekmarkeerder
 • av = Steek averechts
 • herh = herhalen
 • nld (n) = naald (naalden)
 • * Herhalen vanaf
 • [ ] Aantal steken

Stekenverhouding

Met rondbreinaalden nr. 5 mm in tricôtsteek en ná het blocken:

10x10cm = 16 st x 22 nldn

Opmerkingen

 • Rond breien met dubbele draad van boven naar beneden, behalve de mouwen. Deze worden heen en weer gebreid. De mouwen hebben een pof-effect dankzij de meerderingen.
 • Het katoen, omdat dit een natuurlijke vezel is, zal gewoonlijk iets rekken; om deze reden is het eindresultaat iets kleiner.
 • Brei de boorden met rondbreinaald nr. 4 mm en het brei het lijf met rondbreinaald nr. 5 mm.
 • Niveau: Gemiddeld

Gebreid truitje met pofmouwen - topje breipatroon Knitting Sheep

Patroon

R1: Met rondbreinaald nr. 4mm en de kwaliteit Katia Panama kl. 47, m 100(106,106) st. opzetten. BSTM bij het begin v.d. nld.

R2: Samennemen voor het rondbreien, voorzichtig zijn dat het werk niet gaat draaien; STMO, r. gedurende de gehele nld.

Kraag

R3 – 6: STMO,*1 r, 1 av, herh. vanaf *.

Raglan

R7: Wisselen voor rondbreinaald nr. 5 mm. STMO, 30(32,32) r, BSTM, 2 r, BSTM, 16(17,17) r, BSTM, 2 r, BSTM, 30(32,32) r, BSTM, 2 r, BSTM, 16(17,17) r, BSTM, 2 r. [100(106,106) st]

R8: STMO,* r tot aan STM, meerd., STMO, 2 r, STMO, meerd., herh. vanaf * 2 maal meer, r tot aan STM, meerd., STMO, 2 r. [108,(114,114) st]

R9: STMO, r.

Herhaal R 8-9, vijf maal meer [148(154,154) st]

Pofmouw

Volg de beschrijvingen afhankelijk van de maat.

R met meerderingen: STMO,*r tot aan STM, meerd., STMO, 2 r, STMO, meerd. in elke st. tot aan de STM, STMO, 2 r, STMO, meerd., herh. vanaf * 1 maal meer, STMO, 2 r.

Maat S

Brei 1 ronde met meerderingen.

Maat M

Herh. r 8-9, één maal meer.

Brei 1 ronde met meerderingen.

Maat L

Herh. r 8-9, twee maal meer.

Brei 1 ronde met meerderingen.

BOVENSTUK

Maat S en M: Herh. r 8-9, 14 maal meer.

Maat L: Herh. r 8-9, 16 maal meer.

Lichaam

Laat de mouwen wachten op de steekhouder. Verwijder de steekmarkeerders, behalve de steekmarkeerder bij het begin van de naald. Brei het voorpand en rugpand tegelijkertijd in tricôtsteek tot het kledingstuk 20(25,29)cm lang is, meten vanaf de mouwinzet. Wissel voor rondbreinaald nr. 4mm.

Boord: brei 10 nldn * 1 r., 1 av., herh. vanaf *.

De steken losjes afkanten.

Mouwen

Met rondbreinaald nr. 5mm, de twee mouwen tegelijkertijd breien in tricôtsteek in heen-en teruggaande rijen (1 rij r., 1 rij av.).

Verder breien tot de mouwen een lengte hebben van 23(26,29)c m.

Laatste r: 2d r, *2 stsr, herh. tot er 2 st. over zijn, 2 r.

De steken losjes afkanten, laat een draad over van 50 cm lengte, voor het vastnaaien van elke mouw tot aan de mouwinzet.

Afwerken

Alle draden wegwerken met een stopnaald en de mouwen vastnaaien. Blocken: Het kledingstuk onderdompelen in koud water met zeep voor delicate kleding. Spoelen. Verwijder overtollig water met een schone handdoek. Geef de trui vorm met de afmetingen die aangegeven zijn op het schema, vastspelden met knopspelden op een panel en horizontaal laten drogen, bij voorkeur buiten.

Gebreid topje door Knitting Sheep