Emma Wrap door @Crochetroad, een romantische sjaal met kwastjes voor elk seizoen

Hallo iedereen! Mijn naam is Joy Clements en ik ben de maker achter @Crochetroad. Ik ben ongeveer 6 jaar geleden begonnen met haken en sindsdien is het mijn grootste passie geworden. Ik speel graag met kleuren en structuren en ik hou er vooral van om nieuwe technieken en steken te leren. Ik ben eigenlijk altijd bezig en voel me heel gelukkig als ik haak. Ik woon in Gold Coast (Australië) met mijn twee dochters die vaak mijn inspiratie zijn. En natuurlijk mijn man, wiens geduld lijkt te groeien met mijn wolvoorraad. Ik ontwerp voor tijdschriften, boeken en garenfabrikanten. Je kan mij volgen  op InstagramRavelryFacebook en Youtube. Ik ben achter de schermen ook druk bezig met mijn nieuwe blog crochetroad.com. Vandaag deel ik een nieuw gratis patroon: de Emma Wrap, een romantische sjaal met kwastjes gemaakt van Katia Cotton-Cashmere. Veel haakplezier! 

Romantische sjaal met kwastjes

Deze sjaal of stola met vintage touch bestaat in feite uit veel granny squares ofwel vierkantjes. De kwastjes geven de sjaal een romantische en zeer vrouwelijke uitstraling. Mijn Emma Wrap is gehaakt met Katia Cotton-Cashmere, een – zoals de naam al doet vermoeden – superzachte mix van katoen en cashmere die het hele jaar door gedragen kan worden. Draag deze prachtige gehaakte sjaal met kwastjes op frisse zomeravonden, in de middagen van de overgangsperiode of op zonnige winterdagen. Deel je foto’s van deze romantische sjaal met kwastjes op social media en gebruik de hashtags #emmawrap, #crochetroad en #katiayarns.

Emma Wrap video tutorial

 

Emma Wrap door Joy Clements @crochetroad

Materialen

Afmetingen: ná het blocken (zonder de flosjes) 38cm breedte x 165cm lengte.

De sjaal bestaat uit 4 vierkantjes in de breedte en 15 vierkantjes in de lengte.

Afkortingen

 • l: losse
 • v: vaste
 • st: stokje
 • dst: dubbel stokje
 • hv: halve vaste
 • pic: picôt: 4l, hv in de vierde l vanaf de haaknaald (zie afbeelding 1)
 • groep 2st: haak 2st in eenzelfde steek en deze samen afhaken
 • groep 2dst: haak 2dst in eenzelfde steek en deze samen afhaken
 • samenvoegen met lus en hv: verwijder de haaknaald uit de lus, bevestig de haaknaald onder de ruimte van de l van het volgende deel, neem de lus op en haal deze onder de ruimte van de l, hv
 • herh: herhalen
 • T: toer(en)

Steekverhouding

Een vierkant is 9cm x 9cm voor het blocken

Opmerkingen

De sjaal bestaat uit meerdere vierkantjes die al hakend aan elkaar gemaakt worden. Zie voor meer info de video hierboven.

T1: 4l, hv in de eerste l voor het vormen van een ring. 2l, st (telt als de eerste groep 2st), 2l, *groep 2st, pic, groep 2st, 2l*, herh ** 2 maal meer, groep 2st, pic, hv in het eerste st (zie afbeelding 2). <8 x groep 2st, 4 pic, 4l-2 ruimtes>

T2: (hv, 2l, st, 3l, groep 2st) in de volgende l, 7l, *(groep 2st, 3l, groep 2st) in de volgende l, 7l* herh ** rondom, hv in het eerste st (zie afbeelding 3). <8 x groep 2st, 4l-3 ruimtes, 4l-7 ruimtes>

T3: (hv, 2l, st, 2l, groep 2dst, 2l, groep 2st, 8l) in de volgende l, *(groep 2st, 2l, groep 2dst, 2l, groep 2st, 8l), in de volgende l, herh ** rondom, hv in het eerste st (zie afbeelding 4). <8 x groep 2st, 4 x groep 2dst, 12l-2 ruimtes, 4l-8 ruimtes>

Voor het eerste vierkantje volg de instructies t/m toer 4. Alle andere vierkantjes haak je tot aan het punt waar je ze aan elkaar gaat haken en volg je vervolgens de instructies hieronder (zie uitleg na toer 4) voor het samenvoegen van de vierkantjes.

T4: (hv, 2l, st, 2l) in de volgende l, *(groep 2dst, 4l, groep 2dst, 2l) in de groep 2dst van de voorafgaande T, groep 2dst in de volgende l, 7l, v hierbij de haaknaald insteken in het midden van de l van de 2 voorafgaande T, 7l*, {groep 2st in de volgende l, 2l} herh ** 3 maal meer, eindig de laatste herhaling bij het beëindigen van {}, hv in het eerste st, afhechten (zie afbeelding 5). <8 x groep 2st, 8 x groep 2dst, 4v, 8l-2 ruimtes, 4l -4 ruimtes, 8l-7 ruimtes>

romantische sjaal met kwastjes door @crochetroad met Katia Cotton-Cashmere

Samenvoegen van de vierkantjes

Alle delen worden samengevoegd met de goede kant naar boven (als met de rechterhand gehaakt wordt). De eerste rij van de delen samenvoegen van links naar rechts: leg het tweede vierkantje (voltooid deel) aan de rechterkant van het eerste vierkantje (deel dat nog voltooid moet worden) en samenvoegen op de volgende manier: de delen samenvoegen vanaf een hoek die gevormd is door de groep van 4l, naar de andere hoek gevormd door de groep van 4l. Voeg 15 vierkantjes op deze manier samen voordat je verder gaat met de volgende rij.

Hoe voeg je samen in de hoeken (afbeeldingen 6, 7 en 8)

Begin te haken met T4 en eindig bij de {} van T4, vóór de hoek die gevormd is door de groep van 4l van de voorafgaande T. Haak in plaats daarvan: (2l, samenvoegen met lus en hv, 1l) (zie afbeelding 6).

Voltooi daarna de hoek met (groep 2dst, 2l) in de groep 2dst van de voorafgaande T, groep 2st in de volgende l, en ga verder met samenvoegen tot de volgende hoek.

romantische sjaal met kwastjes door @crochetroad met Katia Cotton-Cashmere

Hoe voeg je samen aan de zijkanten (afbeeldingen 9, 10, 11 en 12)

Vervang de 7l met: 3l, samenvoegen met lus en hv over de lengte van de zijkant, 3l, v hierbij de haaknaald insteken in het midden van de l van de 2 voorafgaande T van het complete deel, 3l, samenvoegen met lus en hv in de tweede ruimte die gevormd is door de 7l aan de kant van het aangrenzend deel, 3l, haken naar de volgende hoek.

Verder haken op de volgende manier: *groep 2st in de volgende l, 2l, (groep 2dst, 4l, groep 2dst, 2l) in de groep 2dst van de voorafgaande T, groep 2st in de volgende l, 7l, v hierbij de haaknaald insteken in het midden van de l van de 2 voorafgaande T, 7l*, herh ** rondom, hv in het eerste st, afhechten.

romantische sjaal met kwastjes door @crochetroad met Katia Cotton-Cashmere

Voeg de hoeken aan de lange kant samen op de volgende manier: 2l, samenvoegen met lus en hv, 1l en voltooi de kant (zie afbeeldingen 13 en 14). Rijen 2, 3 en 4 (met 15 delen voor elke rij)

Voor het samenvoegen van de delen die niet over de lengte van de kanten vallen, de hoeken die diagonaal tegenover elkaar liggen, samenvoegen wanneer deze dichtbij komen (l, samenvoegen met lus en hv, 1l). Bekijk de video voor meer informatie (zie afbeeldingen 8, 9, 10, 11 en 12)

romantische sjaal met kwastjes door @crochetroad met Katia Cotton-Cashmere

Hoe maak je kwastjes

Maak kwastjes en bevestig deze aan de twee korte uiteinden. Kwastjes kan je maken met een boek of een stuk karton van ongeveer 13 cm lang. Wikkel de draad 40 keer om en knip door. Je kan ze dunner maken zodat je minder garen verbruikt. Als je ze net zo dik wil als de video, dien je ze 40 keer om te wikkelen. Je hebt dan iets meer garen nodig dan aangegeven. Knip een draad van twee maal de lengte van je onderarm en knoop dit rondom de bovenkant van het kwastje. 

romantische sjaal met kwastjes door @crochetroad met Katia Cotton-Cashmere

Maak de kwastjes vast aan de verkeerde kant van het werk (zie afbeelding 15, de steekmarkeerders geven aan waar de flosjes bevestigd moeten worden). Laat de twee draden die gebruikt zijn voor het vastknopen van de flosjes deel uitmaken van hetzelfde flosje, op deze manier hoeven de draden niet weggewerkt worden.

Knip een draad van twee maal de lengte van je onderarm en wikkel dit op ongeveer 2 cm vanaf de bovenkant rondom het flosje. Knip de onderkant van de draadjes op dezelfde lengte en strijk ze glad met een borstel. Indien gewenst kan je met een strijkijzer de kwastjes mooi glad stomen.

romantische sjaal met kwastjes door @crochetroad met Katia Cotton-Cashmere

%d bloggers liken dit: