Viscose stof: wat is het, kenmerken en naaipatronen

29 september, 2023

Viscose stof, ook wel bekend als rayon, is een zachte stof met een spectaculaire drapering, perfect voor jurken en blouses. Bij Katia Fabrics vind je viscose stoffen in effen kleuren en unieke prints. Viscose is een ongelooflijke 100% viscose stof waar je verliefd op zult worden als je het probeert: het is eenvoudig te naaien en heerlijk zacht om aan te raken. Laat deze herfst en winter je creativiteit de vrije loop met viscose stoffen en de nieuwe naaipatronen van Katia Fabrics. Duik in de zachtheid, veelzijdigheid en elegantie van viscose stoffen.

Viscose stof: wat is het, kenmerken en naaipatronen

Wat is viscose?

Viscose is een semi-synthetische stof zonder enige elasticiteit. Ondanks zijn vergelijkbare uiterlijk en gevoel met natuurlijke vezels zoals katoen of zijde, wordt viscose geproduceerd met natuurlijke materialen, zoals plantaardige cellulose.

Ook bij Katia Fabrics hebben we een duurzame viscose stof genaamdEcoviscose. Deze stof heeft het Ecovero eco-label. De vezels worden verkregen uit duurzaam hout en cellulose uit gecertificeerde en gecontroleerde bronnen.

 

Kenmerken van viscose

Deze stof is veelzijdig, heeft een mooie drapering en is een goede optie om zowel alleen als in combinatie met andere stoffen te gebruiken, zoals Linnen en Viscose Faded Denim, een stof samengesteld uit linnen en viscose.

Een van de meest verrassende eigenschappen van viscose is het vermogen om vocht op te nemen en af ​​te geven. Dit betekent dat het je warm houdt in de winter zonder verstikkend aan te voelen en koel in de zomer zonder te oververhitten. 

Tips voor het naaien met viscose stof

Met deze tips kun je viscose beter naaien en prachtige kledingstukken maken.

  1. Gebruik geschikte naalden: Gebruik een dunne naald, zoals een universele naald of een 80/12 naald voor dunne stoffen.
  2. Was de stof: Viscose kan na het wassen krimpen, dus het is belangrijk om de stof voor het knippen en naaien te wassen om te voorkomen dat het kledingstuk te klein wordt na de eerste wasbeurt.
  3. Knip voorzichtig: Gebruik scherpe scharen of een rolmes om de stof precies te knippen. Zorg ervoor dat de stof op een groot genoeg plat oppervlak ligt om de onderdelen comfortabel te kunnen knippen.
  4. Probeer het eerst uit op een restje: Voordat je aan de slag gaat, test je met een restje viscose stof de lengte en spanning van de steek. Gebruik een rechte steek van gemiddelde lengte om de hoofdnaden te naaien. Indien nodig kun je een zigzagsteek gebruiken om de randen af te werken of te voorkomen dat ze rafelen.
  5. Strijk voorzichtig: Gebruik een strijkijzer op een lage temperatuur en leg een vochtige doek tussen het strijkijzer en de stof om beschadiging te voorkomen. Viscose kan gemakkelijk kreukelen, dus het is belangrijk om het voorzichtig te strijken.

Viscose stof: wat is het, kenmerken en naaipatronen

Viscose stof: een wereld vol mogelijkheden

Viscose is ideaal voor blouses, jurken en broeken. De veelzijdigheid stelt je in staat om kleding te maken die je gemakkelijk van dag naar nacht brengen, terwijl ze toch elegant en verfijnd blijven. Combineer verschillende kleuren en prints om een handgemaakte garderobe te creëren voor jou en je kleintjes.

Om je naaiprojecten naar een hoger niveau te tillen, bekijk onze naaipatronen voor herfst/winter in ons nieuwe Texturen 2023/2024 naaimagazine. In deze editie vind je kinderjurken gemaakt van bedrukte viscose, een prachtige damesjurk met twill viscose en een elegante damesjumpsuit met een mooie print ecoviscose.

Als je op zoek bent naar naaiprojecten voor viscose stof, ben je misschien ook geïnteresseerd in: