Stap voor stap een regenboogfee kostuum maken 🌈 Video tutorial + gratis naaipatroon voor de cape en rok van tule

20 januari, 2023

Op zoek naar makkelijke outfits voor carnaval? Als je nog niks voor carnaval hebt bedacht, geen paniek! Je hebt nog alle tijd om dit eenvoudige regenboogfee kostuum voor je kind te maken. Een eenvoudig project met tule stoffen van Katia Fabrics. Je kleintje in een regenboogfee veranderen is heel snel en makkelijk te doen. Deze tutorial bevat een stapsgewijze video en gratis patronen om de tule rok en cape te maken. 

Om dit carnavalskostuum voor kinderen te maken, heb je alleen tule stoffen van Katia Fabrics nodig, en daarnaast een schaar, strijkijzer en je naaimachine. De outfit is binnen een middag klaar.

Stap voor stap een regenboogfee kostuum maken 🌈 Video tutorial + gratis naaipatroon voor de cape en rok van tule

Video tutorial: Hoe naai je een regenboogfee kostuum voor kinderen

Materialen

Om dit eenvoudige regenboogpfee kostuum voor kinderen te maken, heb je de volgende materialen nodig:

  • Geplooide tule voor de cape. In de video zie je de afmetingen om de cape te maken in een één maat voor kinderen van 3 tot 6 jaar.
  • Satijnen of een soortgelijk lint van 10 mm breed en 100 cm lang.
  • Smeltbare interfacing: 2 stroken van 10 mm breed bij 65 cm lang (optioneel).
  • Zachte veelkleurige tule voor de rok.
  • Jerseystof voor de voering van de rok.
  • Gratis rokpatroon voor kinderen maat 12 maanden tot 12 jaar.
  • Taille-elastiek van 25 mm breed. Richtlijnen voor het meten van de taille-elastiek vind je in het patroon.

Naaipatroon regenboogfee

Begin met het knippen van alle patroondelen van de tule cape en rok. Leg de patroondelen bovenop de stof volgens de nerflijn. Knip precies langs de patroonlijn. Het patroon is inclusief naadtoeslag van 1 cm en een zoom van 2 cm. Vergeet niet om de inkepingen die in het patroon aangegeven staan te markeren door kleine inkepingen in de stof te knippen.

Stap voor stap een regenboogfee kostuum maken 🌈 Video tutorial + gratis naaipatroon voor de cape en rok van tule

De rok naaien

  1. Naai de jersey rokvoering langs de zijkanten; leg hiervoor de voor- en achterkant van de rok met de goede kanten op elkaar. Omdat het jerseystof is, kan je het het beste met een zigzagsteek op je naaimachine naaien. Je kunt een lockmachine gebruiken als je die hebt.
  2. Zoom de jersey rok volgens de patrooninkepingen. Gebruik een tweelingnaald om de elasticiteit van de stof te behouden.
  3. Kijk naar de stukken tule rok en naai langs de zijkanten. De rand van de tule rok blijft onbewerkt, dat wil zeggen, hij wordt niet omgezoomd.
  4. Verzamel de tule rok in de taille; laat er een lange stiksteek langs lopen en trek aan de uiteinden van de draad om deze te plooien. Verzamel de plooien totdat het overeenkomt met de taillemaat van de jersey rokvoering.
  5. Plaats de tule over de voering van de rok, met de verkeerde kant van de tule op de goede kant van de voering. Naai rond de tailleomtrek.
  6. Naai langs de uiteinden van de taille. Verbind de taille met de rok met een rechte steek en laat een paar centimeter open.
  7. Haal het elastiek door de opening met een veiligheidsspeld. Zodra je het elastiek erdoor hebt, pas je het aan de taille aan. Naai de uiteinden van het elastiek aan elkaar en werk af door de opening in de taille dicht te naaien.

Stap voor stap een regenboogfee kostuum maken 🌈 Video tutorial + gratis naaipatroon voor de cape en rok van tule

De cape naaien

  1. De cape knippen:
    Lange cape: knip een stuk van 65 cm breed en 46 cm lang (in de richting van de plooien).
    Korte cape: knip een stuk van 65 cm breed en 35 cm lang (in de richting van de plooien).
    Strijk de stof niet plat zodat deze zijn plooien niet verliest.
  2. Optioneel: vergeet niet om twee dunne stroken interfacing van 10 cm x 65 cm te knippen. Bevestig de tussenvoering op 2 cm van de rand van elk stuk om voldoende ruimte over te laten om de nek te laten volants. Dit zal helpen om structuur aan het nekgedeelte toe te voegen.
  3. Overlap vervolgens beide stukken bij de halslijn en naai op elkaar.
  4. Verzamel beide cape onderdelen, zorg ervoor dat ze 33 cm meten bij de nekomtrek.
  5. Bedek de halsnaden met lint en vouw de uiteinden van het lint om. Laat aan elk uiteinde ongeveer 30 cm over om een strik te maken.
  6. Knip de zoom van de cape op de gewenste lengte. Het is niet nodig om tulestof te zomen, omdat het niet uitrafelt.

Stap voor stap een regenboogfee kostuum maken 🌈 Video tutorial + gratis naaipatroon voor de cape en rok van tule

Je regenboogfee kostuum is klaar voor je kleintje om te genieten tijdens carnaval, Halloween, feestjes of om thuis te spelen.