Leer randen afwerken met biaisband en een zak opnaaien met elastische stof

In deze nieuwe naailes is het de beurt aan twee technieken die je nodig zult hebben bij het werken met elastische stoffen: een zak opnaaien en randen afwerken met biaisband. Voor deze technieken hebben we de East Kangaroo-sweatstof en het Bodysuit naaipatroon gebruikt. Stretchstoffen zijn comfortabel en koel; ideaal voor het naaien van zomerkleding. Daarom delen we vandaag enkele handige tips voor het naaien met elastische stoffen.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat je altijd een jersey naaimachinenaald moet gebruiken. De afgeronde naaldpunt zorgt ervoor dat de naald niet blijft haken en er geen halen in de stof komen. Bij het strijken is het belangrijk dat je een lap stof tussen het strijkijzer en de stof legt. Dit voorkomt afdrukken. Tot slot is het belangrijk dat je de stof niet rekt tijdens het naaien om rimpels en krullen te voorkomen.

Leer randen afwerken met biaisband en een zak opnaaien met elastische stof

Hoe moet je een zak opnaaien

De techniek die we je laten zien, is nuttig voor zowel stretchstoffen als geweven stoffen zoals onze popeline. Het eerste dat je moet doen, is met een zigzag of locksteek langs de randen van de zak. Maak vervolgens een zoom langs de rechte bovenrand van de zak en zet de steek vast.

De zoom rond de gebogen randen kan je direct met een strijkijzer vormen, of doormiddel van een rijgsteek. Naai 5mm vanaf de rand (rechte steek met de maximale lengte). Trek vervolgens aan een van de draden en houd deze vast zoals we je in de video laten zien.

Tot slot is het tijd om de zak op de juiste plek te naaien zoals aangegeven op het patroon. Speld of rijg de zak op de juiste plaats en naai vast rondom de gebogen randen.

Leer randen afwerken met biaisband en een zak opnaaien met elastische stof - zakje

Randen afwerken met biaisband

Het naaien van een schuine biaisband is hetzelfde bij zowel rekbare als geweven stoffen. Het is erg belangrijk dat je de stof niet rekt tijdens het naaien. Alle afmetingen staan aangegeven op het naaipatroon. Speld de biaisband netjes op zijn plaats. Als je een beginner bent, kan je ook eerst met de hand en een paar losse steekjes de biaisband op zijn plek vastzetten alvorens je met de naaimachine aan de slag gaat.

Leer randen afwerken met biaisband en een zak opnaaien met elastische stof - randje

Leg de goede kant van de biaisband op de verkeerde kant van de stof en naai het vast langs de rand. Vouw daarna de bias twee keer dubbel zoals we je in de video laten zien. Speld vast of rijg voordat je met de naaimachine aan de slag gaat. Gebruik een naaigaren dat zoveel mogelijk bij de kleur van je stof past.

Geen zorgen om de randen: biaisband past zich er perfect op aan. Elastische stoffen zijn van nature al erg flexibel en geweven stoffen worden schuin van draad geknipt wat de meest rekbare richting is.

Katia Fabrics

Alles wat je nodig hebt, vind je in de Katia Winkels en ons online verkoopplatform KatiaShop.

%d bloggers liken dit: