@desteje combineert yoga en haken met haar Manipura sjaal, een gratis haakpatroon geïnspireerd door de lotusbloem

Hallo! Ik ben Vanessa @Desteje, yogadocent en haakverslaafde. Ik ben dol op het ontwerpen van haakpatronen vanuit een therapeutisch oogpunt. Haken heeft veel voordelen die ons helpen ons gevoel van eigenwaarde en creativiteit te vergroten. Het versterkt de sociale banden, stimuleert de communicatie en zorgt voor veel voldoening. Het vermindert stress en angst. Mijn nieuwe ontwerp is de Manipura sjaal, geïnspireerd op het derde chakra en gemaakt met 5 bollen Katia SeaCell Cotton. Het gratis haakpatroon vind je hieronder, inclusief een meditatie! 

Manipura sjaal door @desteje - gratis haakpatroon

De macht om te kiezen

De chakra’s, of energiedraaikolken, bevinden zich langs de wervelkolom en geven energie aan het lichaam. Hun functie is het bevorderen van fysieke, emotionele en mentale gezondheid om een staat van spiritueel evenwicht te creëren. Elke chakra krijgt een kleur toegewezen. Manipura wordt vertegenwoordigd door de lotusbloem met 10 gele bloembladen. Wanneer een staat van harmonie wordt bereikt, kan dit leiden tot zowel bereidheid als vastberadenheid. Het resultaat is dat het de weg vrijmaakt voor sereniteit en het vermogen om met anderen om te gaan. De boodschap is: “je hebt de macht om te kiezen”. Hier volgt een meditatie.

Manipura sjaal door @desteje - gratis haakpatroon

Leg je handen op je navel, in het gebied van de zonnevlecht, en sluit je ogen. Haal drie keer langzaam, diep en bewust adem terwijl je al je aandacht op je handen richt. Visualiseer dan een stralende geelgekleurde zon die je vult met warmte en licht. Herhaal de boodschap in je hoofd, voel het uit je hart stralen: “Ik heb de kracht om te kiezen”. Voer dit uit terwijl je je zelfgemaakte Manipura sjaal draagt. Het resultaat is dat je bij het dragen altijd aan dit moment van welzijn wordt herinnerd.

Manipura sjaal door @desteje - gratis haakpatroon

Manipura sjaal door @Desteje

Afmetingen

Breedte: 32cm
Lengte: 176cm

Materialen

Afkortingen

 • l – losse
 • v – vaste
 • stk – stokje
 • hv – halve vaste
 • meerd – meerdering: haak 2 stk in eenzelfde steek
 • mind – mindering: 2 stk samenhaken
 • herh – herhalen
 • nld (n)- naald (en)
 • st – steek

Bekijk hier onze videos ‘haaksteken voor beginners’

Steekverhouding

Met haaknaald 4mm in stk: 17 st x 10 rijen = 10 x 10 cm

Opmerkingen

 • Deze sjaal wordt in twee delen gehaakt, de sjaal en de rand.
 • De sjaal wordt plat gehaakt in heen-en teruggaande rijen,
 • Keer je werk aan het eind van een rij
 • Eerste 3 keerlossen tellen niet als steek

Patroon

Met Katia SeaCell Cotton kleur 102, een magische ring maken met hierin 3l en 2stk.
T1-50: stk in elk stk v.d. voorafgaande rij, 1 meerd in de derde l v.h. omhoog halen. (52 stk aan eind van rij 50).
T51-101: stk in elk stk v.d. voorafgaande rij.
T102-150: stk in elk stk v.d. voorafgaande rij, 1 mind in de derde l v.h. omhoog halen.
T151: eindigen met 3 stk.
Haak de onderkant v.d. sjaal in dezelfde kleur en op de volgende manier: 2v in elke l en stk aan de zijkant (in totaal 306v), afhechten en de draad wegwerken.

Manipura sjaal door @desteje - gratis haakpatroon

Rand

Met Katia Seacell Cotton kleur 104, samennemen aan de onderkant v.d. sjaal en haak een rij in v.

Haak 1 stk in dezelfde st v.d. l voor het omhoog halen, 2 stk, 4l, keer het werk, hv in de derde l v.h. omhoog halen, 3l, keer het werk, 6stk in de ruimte van 4l.

*Haak 4stk, 4l, keer het werk, de haaknaald insteken in de ruimte tussen de 4stk en uithalen in de ruimgte v.d. 4l v.d. voorafgaande golf, hv, 1l, keer het werk, 7stk in de ruimte v.d. 4l*

Herh** tot er in totaal 76 golven gemaakt zijn.

Haak 2stk en 2stk in de laatste v, 4l, keer het werk, de haaknaald insteken in de ruimte v.d. 4l en uithalen in de ruimte v.d. 4l v.d. voorafgaande golf, hv, 1l, keer het werk, 7stk in de ruimte v.d. 4l.

Afhechten en de draad wegwerken.