Leer hoe je een zomerjurk naait met het gratis naaipatroon + de video van @nairamkitty

Marian, beter bekend als @nairamkitty op social media, leert ons vandaag een jurk naaien met de nieuwe Rustic Cotton stoffen. Rustic cotton is een nieuwe 100% katoenen stof met ietwat ruige look en speciale rustieke touch. Heerlijk licht en fijn om kleding mee te naaien, zoals jurken, broeken, en zelfs woonaccessoires zoals kussens of schorten. Je kunt alle Rustic Cotton gebruiken voor deze jurk, zowel effen als bedrukt.

Leer een jurk naaien met Katia Fabrics en onze video tutorial

Leer je eigen jurk naaien

Dit is een project op beginnersniveau waar je veel naaitechnieken leert: hoe je een aanzicht naait, hoe je knopen plaatst en hoe je een mouw plooit. En ook nog met een gratis naaipatroon in maat 36 t/m 46. Voor deze jurk hebben we Rustic Cotton Salinas Birds uit de FLY SS21 collectie gebruikt.

Leer een jurk naaien met Katia Fabrics en onze video tutorial

Materialen

De materialen die je nodig hebt om deze jurk te naaien, zijn:

Leer een jurk naaien met Katia Fabrics en onze video tutorial

Tips & tricks

Voordat we beginnen, geven we een paar tips:

  • Was de stof voor je begint.
  • Voor deze stof raden we aan om een universele 80-90 naald te gebruiken.
  • Lees de instructies aandachtig door voordat je begint.

Video tutorial

Bekijk de video tutorial die Marian voor ons heeft gemaakt en volg elke stap zorgvuldig. Het patroon heeft een naadtoeslag van 1 cm behalve aan de onderkant en manchetten.

Jurk naaien – tutorial

1. Begin met het knippen van alle onderdelen: 1x achterpand bovenstuk aan de stofvouw, 2x voorpand bovenstuk recht van draad, 1x rokdeel-vooraan de stofvouw, 1x rokdeel-achter aan de stofvouw, 1x beleg achterpand aan de stofvouw, 2x beleg voorpand recht van draad en 2x mouwen. Neem alle markeringen van de patroondelen over op de stof.

2. Knip de belegdelen nu uit plakvlieseline (2x voorkant en 1x achterkant) en strijk ze aan de verkeerde/ binnen kant van de stof. Twee stroken van 2 cm breed en met de lengte van het bovenstukje voorpand, aangegeven op het patroon. Strijk ze aan de verkeerde/ binnen kant van de stof op de aangegeven plek.

3. Vouw 1 cm aan de voorrand van het bovenstukje om naar binnen en strijk mooi plat, vouw vervolgens 2 cm om, strijken, vastspelden en naai de naadjes met een afstand van 1,5- 2 cm door. Plaats de middenvoorraad van het rechter voorpand bovenop de linker, vast spelden en vervolgens alleen onderaan vastnaaien. De voorranden spelden.

Stikken en rimpelen

4. Stik zonder aan en afhechten met de langste steeklengte een dubbele/ evenwijdige naad aan de bovenkant van het achter-rokdeel. Trek voorzichtig aan de onderste draden zodat de stof iets gaat rimpelen tot de rok dezelfde de breedte heeft als het achterpand bovenstuk, maak een knoopje in de draden. Verdeel de gerimpelde stof gelijkmatig. Leg het achter rokdeel (bovenrand boven) op het bovenstuk achterpand (onderrand boven) met daarbij de goede kanten op elkaar, speld en naai de naden aan elkaar, tussen de eerder stiksels door, werk de naad af (met lock of zigzag) en strijk de naad naar beneden gevouwen op de rok mooi plat. Ditzelfde doen we met het voorpand en het rokdeel-voor.

5. Leg het belegdeel-achter met de goede kant op de schoudernaad van de twee belegdelen-voor, speld en naai de schoudernaden, vouw de naadjes open en strijk plat, knip de uit stekende stukjes naad bij. Werk de naad rondom de belegeren af. Vouw 1 cm naad aan de voorranden naar binnen en strijk dit plat. Zie video.

6. Rimpel de mouwkop zoals we je in de video laten zien. 

7. Leg het voorpand op de achterpand, met de goede kanten op elkaar, speld en naai de schoudernaden, vouw de naden richting achterpand en strijk mooi plat.

Mouwen

8. Leg de mouwen op de armsgaten, de goede kanten op elkaar, op de aangegeven punten. Speld en naai de naden en werk de naden af. Zie video.

9. Leg de belegdelen op de halslijn, met de goede kanten op elkaar, schouder op schouder en ongeveer 1,5- 2cm vanaf de middenvoorrand jurk. Speld en naai het beleg op de halslijn, maak kleine knipjes in de ronding van de halslijn zodat de stof beter valt en strijk de naad en vouw het beleg naar binnen. Speld en stik op ongeveer 1cm vanaf de halslijn door.

10. Leg de goede kanten van de voor- en achterkant jurk op elkaar en speld en naai de zijkanten vanaf de mouwen tot onderkant rok in één stuk, werk de naden af.

11. Vouw de mouw ong 2 cm naar de verkeerde kant van de stof, speld en stik door.

Jurk passen en final touch

12. Pas de jurk en maak de zoom (= vouw de rand naar binnen, vouw de zijnaden richting achterkant, strijk rondom mooi glad, speld en naai) van 2 á 3 cm op gewenste lengte. Zie video

13. Maak met het knoopsgatenvoetje de 4 knoopsgaten zoals aangegeven in het patroon op de buitenste voorrand en naai de knopen op dezelfde plaatsen op de achterliggende rand.

Tips

  1. Oefen het maken van een knoopsgat vooraf met wat restjes.
  2. Plaats een speld aan de binnenkant van de uiteindes van het knoopsgat zodat je niet per ongeluk door het stiksel van je knoopsgatrandje knipt of snijdt.

En klaar is je zelfgemaakte jurk! We hopen dat je deze tutorial leuk vond en aangemoedigd wordt om verschillende unieke stoffen te proberen, zoals Rustic Cotton.

Leer een jurk naaien met Katia Fabrics en onze video tutorial

%d bloggers liken dit: