5 gezondheidsvoordelen van haken en breien: een gezonde hobby!

17 augustus, 2021

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van haken en breien op de gezondheid. Behalve dat het beide leuke hobby´s zijn, hebben ze ook veel fysieke, mentale en sociale voordelen. Iedere haakster of breister zal dit beamen.. Dit zijn de 5 voordelen van haken en breien!

5 gezondheidsvoordelen van haken en breien op je gezondheid
Elke steek is een nieuw begin

Wat zijn de positieve effecten van haken en breien?

1. Haken en breien maken je gelukkig, vergroten het zelfvertrouwen en dragen bij aan een gevoel van welzijn. Het kan ook helpen om je stemming positief te veranderen. Zoals alle creatieve activiteiten voedt het je fantasie en artistieke kant. Haken en breien hebben daarnaast een praktische kant en stimuleren het gevoel van ´job well done´. 

kits voor beginners - leer haken en breien
Breisters willen gewoon plezier hebben met breien

2. Zowel het leren als andere mensen leren haken en breien wordt geassocieerd met een gevoel van rust. Beide hobby´s helpen om geduld te ontwikkelen en iemands gevoel van eigenwaarde en sociale inclusie te vergroten.

kits voor beginners - leer haken en breien
Blijf kalm en haak je blij

3. Haken en breien helpen eenzaamheid en isolement te verminderen en tegelijkertijd persoonlijke relaties te versterken. Mensen worden met elkaar verbonden, zowel op lokaal niveau, zoals workshops, evenementen en bijeenkomsten in wolwinkels. En op internationaal niveau, zoals onze Facebook-groepen Crochet-Along Katia en Knit-Along Katia.

kits voor beginners - leer haken en breien
Garens brengen kleur in ons leven | Yarn bomb door @guerrilleresdelganxetbny

4. Onderzoeken tonen aan dat haken en breien veel gezondheidsvoordelen hebben: ze kunnen de bloeddruk verlagen, effecten van dementie vertragen, symptomen van artritis helpen beperken en ze bieden afleiding van (chronische) pijn. Steken tellen, de handen coördineren, het garen doorgeven.. alles stimuleert de hersenen en helpen mobiliteitsproblemen te verbeteren.

Worry less, knit more
Meer breien, minder zorgen..

5. Met betrekking tot emotionele en mentale gezondheid helpen haken en breien bij het verminderen van stress, angst en depressies. Dit komt omdat deze activiteiten, net als yoga, ontspanning, concentratie en meditatie bevorderen.

kits voor beginners - leer haken en breien
Ontspannen is een keuze. Kies goed. Kies wol.

Iedereen kan haken en breien

IEDEREEN kan leren haken en breien. Kinderen, ouderen, links- en rechtshandigen… haken en breien kent geen grenzen. Brei en haak waar je wil, wanneer je wil en waarmee je wil. Garens en materialen zijn beschikbaar voor alle budgetten. Draag met trots de kleding en accessoires die je met je eigen handen hebt gemaakt. Wat wil je nog meer in een hobby?