Op zoek naar een eenvoudig (en gratis) naaipatroon voor een coltrui? Zoek dan niet verder! ✂

17 februari, 2023

Leer een eenvoudige coltrui naaien met dit gratis naaipatroon! Het ontwerp van Belén Perez, winnaar van de Katia Designers Awards 6, is het perfecte model om zelf een comfortabele trui te maken. Alles wat je nodig hebt is 160 centimeter van onze Recycled Brushed Jersey stof en het patroon van de coltrui. Ook is er een video tutorial waarin je stap voor stap kunt zien hoe de trui genaaid wordt. Makkelijker kan het niet! Ongeacht je naainiveau, dit project is supersnel en eenvoudig.

Op zoek naar een eenvoudig (en gratis) naaipatroon voor een coltrui? Zoek dan niet verder! ✂

Naai een trui met hoge kraag

Dit patroon is van Belén Pérez (@valvitas). Ze won de Katia Designers Awards 6 met haar prachtige coltrui met lange, verlaagde mouwen en opstaande kraag. Volg de instructies en naai deze warme en comfortabele trui met Katia Fabrics sweat- of jerseystoffen.

Om je te laten zien hoe je de trui met opstaande kraag moet naaien, hebben we gekozen voor een gebreide stof: Recycled Brushed Jersey. Het ziet er geweldig uit in pasteltinten en voelt lekker luchtig aan met de geruwde bovenzijde. Omdat de samenstelling gerecycled materiaal bevat, is het ook gecertificeerd volgens de Global Recycled Standard. Ideale stof voor allerlei soorten comfortabele kleding zoals rompertjes, truien, jurkjes en pyjama´s. Kies je favoriete kleur uit onze collectie.

Op zoek naar een eenvoudig (en gratis) naaipatroon voor een coltrui? Zoek dan niet verder! ✂

Een coltrui naaien – wat heb je nodig?

Materiaal:

 • Naaipatroon damestrui (S – XL) in PDF-formaat
 • 1,60m Recycled Brushed Jersey
 • Elastiek, 30 mm breed (Zie de instructies voor de hoeveelheid die nodig is voor elke maat)

Accessoires:

Tips en trucs

 • Was en strijk de stoffen voordat je aan de slag gaat.
 • Zorg er bij het knippen voor dat alle patroondelen dezelfde lijnrichting hebben.
 • Voor het naaien van deze stof raden wij een 80/12 jerseynaald aan.
 • Als je geen overlockmachine gebruikt en je naaimachine geen elastische rechte steek heeft, kun je ook met een zigzagsteek naaien met een lichte naaldspanning en vrij strakke steken. Dit voorkomt dat de naad rafelt wanneer de stof uitrekt tijdens het dragen.
 • Zorg er ook voor dat je de stof niet uitrekt terwijl je naait.

Op zoek naar een eenvoudig (en gratis) naaipatroon voor een coltrui? Zoek dan niet verder! ✂

Naai instructies

Download eerst het patroon in PDF-formaat en zet het in elkaar. Lees dan goed de instructies.

Vervolgens knip je het sjabloon uit papier en breng je alles over op de stof. In deze post leggen we je uit hoe het werkt met het tekenen van het patroon. Nadat je alle stukken met de juiste markeringen hebt overgebracht en uitgeknipt, ga je verder met naaien.

 1. Plaats eerst de voor- en achterkant van de trui met de goede kanten op elkaar. Speld het vast bij de schouders en naai het daar aan elkaar.
 2. Leg de mouwen met de goede kanten op elkaar op de armsgaten. Zorg ervoor dat de alles goed samenkomt bij de schoudernaad en zijranden. Speld en naai.
 3. Leg nu het voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar, speld en naai de zijkanten van het voor- en achterpand en de mouwen vast.
 4. Leg beide kraagstukken met de goede kanten op elkaar en naai de zijrand vast. Speld vervolgens beide kraagdelen met de goede kanten op elkaar en naai ze langs de bovenrand aan elkaar. Keer ten slotte de kraag met de goede kant naar buiten.
 5. Plaats de kraag op de halslijn zodat de kraagnaad in het midden van het achterpand zit en naai de kraag vast.
 6. Naai de zoom aan de onderkant van de mouwen en laat een opening vrij voor het elastiek.
 7. Trek het elastiek erdoor met een veiligheidsspeld, naai de uiteinden aan elkaar en sluit de opening.
 8. Naai de zoom aan de onderkant van het voor- en achterpand op dezelfde manier, trek ook hier het elastiek door en pas het op de gewenste lengte aan.
 9. Naai tenslotte de uiteinden van het elastiek aan elkaar en sluit de opening.

Op zoek naar een eenvoudig (en gratis) naaipatroon voor een coltrui? Zoek dan niet verder! ✂

En klaar is je coltrui met hoge kraag! Laat iedereen trots zien dat het 100% zelfgemaakt is met je eigen handen. We hopen dat je het leuk vond om een coltrui te naaien en dat je het aandurft om te naaien met stretchstoffen met onze tips en trucs.