Haak je eigen Ultrasoft Vest door Linda Daas van @wolgelukjes

15 juli, 2020

Toe aan aan uitdaging? Wat dacht je van een gehaakt zomervestje met Katia Ultrasoft ontworpen door Linda Daas? “Ik ben dol op het zelf maken van mooie dingen. Meestal op haakgebied, maar breien en achter de naaimachine creatief bezig zijn vind ik ook erg leuk om te doen. Het liefst ontwerp en maak ik kledingstukken, sjaals en woonaccessoires. Op Instagram kan je mij vinden onder de naam @wolgelukjes en mijn patronen deel ik op mijn blog op Trendy met wol. Vandaag deel ik een gehaakt zomervestje met jullie met Katia Ultrasoft. Het haakpatroon vind je hieronder op de blog. Heel veel haakplezier!”

Gehaakt zomervestje door Linda Daas @wolgelukjes - gratis haakpatroon

Gehaakt zomervestje: inspiratie achter het ontwerp

Voor het vestje heb ik gekozen voor het garen Concept by Katia Ultrasoft. Dit garen is van 100% biologisch katoen, maar ziet eruit als wol: het heeft veel volume en voelt licht aan. Het is ook nog eens erg zacht. In mij ogen perfect voor een zomers vestje!

Het vestje is gehaakt met kleur 55. De licht zalmoranje kleur vind ik erg mooi voor de zomer. Het vestje wordt van boven naar beneden gehaakt. Door de stokjes in de achterste lus te haken ontstaat er een ribbel wat een mooi effect geeft in het haakwerk. Opvallend is de netsteek die wordt toegepast aan de onderkant van het vestje en aan de uiteinden van de mouwen. De vrolijke bloemetjes maken het vestje helemaal af.

Gehaakt zomervestje door Linda Daas @wolgelukjes - gratis haakpatroon

Gehaakt zomervestje – patroon

Materialen:

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Stekenverhouding: 18 steken x 11 toeren (halve stokjes en stokjes in de achterste lus van de halve stokjes) = 10 x 10 cm met haaknaald 4,5mm.

Afmetingen:

 • Maat M
 • Breedte achterkant hals: 20 cm
 • Lengte hals tot onderkant: 62 cm
 • Breedte vest (totaal voorkant en achterkant): 95 cm

Steken:

 • losse
 • halve vaste
 • vaste
 • halve stokjes
 • stokje
 • kreeftesteek

Klik hier voor onze video´s voor beginners

Opmerkingen:

 • Het vestje wordt van boven naar beneden gehaakt (top down methode).
 • Keer na iedere toer het haakwerk. Dit wordt verder niet in het patroon vermeldt.
 • Liever het vestje kleiner of groter? Haak dan minder toeren dan 32 of meer toeren vanaf toer 32. Maar eindig met een even toer voordat je met de armsgaten begint.
 • Wil je de mouwen langer of korter? Haak dan meer of minder toeren. Maar eindig met een oneven toer voordat je aan de rand begint.
 •  

Patroon

Bovenkant

Start met een ketting van 70 lossen.

Toer 1: haak 1 losse (deze telt niet als steek), in de tweede losse vanaf de haaknaald 1 half stokje. Haak 69 halve stokjes. Totaal 70 halve stokjes.

Doe een markeerder in het 12e, 24e, 47e, 59e halve stokje. In deze steken wordt in de volgende toeren gemeerderd.

Toer 2: haak 2 lossen (deze telt niet als steek). Haak dan stokjes in de achterste lus van de halve stokjes. Zo ontstaat er een ribbel. Maar haak in de steken met de markeerring: 1 stokje, 1 losse, 1 stokje (= de meerdering) Totaal 74 stokjes.

Toer 3: haak 1 losse (deze telt niet als steek). Haak dan halve stokjes. Maar haak in elke losse van de vorige toer: 1 half stokje, 1 losse, 1 half stokje (= de meerdering) Totaal 82 halve stokjes.

Toer 4: haak 2 lossen (deze telt niet als steek). Haak dan stokjes in de achterste lus van de halve stokjes. Zo ontstaat er een ribbel. Maar haak in de losse van de vorige toer: 1 stokje, 1 losse, 1 stokje (= de meerdering) Totaal 90 stokjes.

Toer 5-32: haak toer 3 en 4 om en om. Bij elke toer komen er door de meerdering 8 steken bij. Toer 32 heeft dan 314 steken (stokjes).

Hecht niet af, maar ga direct door met toer 33. Bij het haken van toer 33 maak je de armsgaten.

Armsgaten

De bovenkant van het vest is af.
Breng de punten a naar b. Doe daar een markeerder door de ruimtes van de lossen, zodat deze punten aan elkaar vast zitten. Zo creëer je de twee armsgaten.

Per armsgat sla je dus 73 stokjes bij toer 33 over. Controleer even of de armsgaten de gewenste maat heeft. Zo niet, haak dan minder toeren of meer toeren, maar eindig met een even toer.

Ga verder met toer 33.

GRAPH-crochet-summer-cardigan-patterns-wolgelukjes

Toer 33: haak 1 losse (deze telt niet als steek). Haak dan halve stokjes. Bij de markeerring doe je het volgende: haak in de ruimte van de lossen van de vorige toer 1 half stokje. Steek hierbij de haaknaald tegelijk in beiden ruimtes (a en b). Zo komen deze aan elkaar vast te zitten doormiddel van 1 half stokje en ontstaat zo de opening voor het armsgat.

Vervolg de toer weer door 1 half stokje op elk stokje te haken.

Bij de volgende markeerring doe je weer precies hetzelfde zoals hierboven beschreven. Vervolg daarna ook weer de toer door 1 half stokje op elk stokje te haken. Totaal 170 halve stokjes.

Onderkant

Toer 34: haak 2 lossen (deze telt niet als steek). Haak dan stokjes in de achterste lus van de halve stokjes. Zo ontstaat er een ribbel. Totaal 170 stokjes.

Toer 35: haak 1 losse (deze telt niet als steek). Haak dan halve stokjes. Totaal 170 halve stokjes.

Toer 36-47: haak toer 34 en 35 om en om.

Gehaakt zomervestje door Linda Daas @wolgelukjes - gratis haakpatroon

Toer 48: haak 2 lossen (deze telt niet als steek). Haak dan 2 stokjes, *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes. Herhaal vanaf * tot einde toer. Haak de stokjes in de achterste lus van de halve stokjes. Zo ontstaat er een ribbel. Totaal 170 steken.

Toer 49: haak 1 losse (deze telt niet als steek). Haak dan halve stokjes. Totaal 170 halve stokjes.

Toer 50-67: haak toer 48 en 49 om en om.

Mouwen

Hecht aan in oksel. Je gaat in het rond haken, maar keer wel na elke toer je haakwerk. Begin aan de binnenkant van het haakwerk.

Toer 1: haak 2 lossen (= 1 half stokje). Haak dan halve stokjes. Eindig met een halve vaste in de 2e losse van de eerste steek. Totaal 74 halve stokjes.

Toer 2: haak 3 lossen (= 1 stokje). Haak dan stokjes. Haak de stokjes in de achterste lus van de halve stokjes. Zo ontstaat er een ribbel. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de eerste steek. Totaal 74 stokjes.

Toer 3-27: haak toer 1 en 2 om en om.

Toer 28: haak 3 lossen (=1 stokje). Haak dan 1 stokje, *2 lossen, 2 steken overslaan, 2 stokjes. Herhaal vanaf * tot einde toer. Haak de stokjes in de achterste lus van de halve stokjes. Zo ontstaat er een ribbel. Eindig met een halve vaste in de 3e losse van de eerste steek. Totaal 74 steken.

Toer 29: haak 2 lossen (= 1 half stokje). Haak dan halve stokjes. Eindig met een halve vaste in de 2e losse van de eerste steek. Totaal 74 halve stokjes.

Toer 30-47: haak toer 28 en 29 om en om.

Rand mouw

Haak een rand in kreeftensteek (zie video hieronder). Haak een 2e mouw op dezelfde manier.

Rand vest

Haak een rand rondom het vest in kreeftensteek (zie video hieronder).

Bloemetjes

Haak met kleur 50 en 54 het aantal gewenste bloemetjes. Voor maat M gekozen voor 14 bloemetjes.

Start met een magische ring en haak hierin *2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 1 halve vaste. Herhaal vanaf * nog 4 keer. Sluit de bloem met een halve vaste in de 1e losse.

Bevestig de bloemetjes aan de onderkant van het vestje.

En tadaa, je hebt een leuk gehaakt zomervestje! Deel je creaties op Instagram met #katiayarns en #madewithkatia en tag @wolgelukjes en @katiayarns.

Gehaakt zomervestje door Linda Daas @wolgelukjes - gratis haakpatroon