Leer hoe je een Pegui jurk naait met Akukuna diy, winnares Katia Designers Awards 6

Akukuna diy is een van de winnaars van onze Katia Designers Awards 6 wedstrijd in de categorie naaien. Vandaag op onze blog leert ze je hoe je een jurk kan naaien met haar gratis naaipatroon. Als je van comfortabele en makkelijke naaipatronen houdt, dan is de Pegui jurk ontworpen door @akukuna_diy iets voor jou! Kies je favoriete stof uit de nieuwe lente/zomercollectie en geniet van het naaien. Voor deze jurk kun je zowel elastische stoffen als niet-elastische stoffen gebruiken zoals de chambray mousseline die ze in deze tutorial gebruikt.

Leer hoe je een Pegui jurk naait met Akukuna diy, winnares Katia Designers Awards 6

Hoe naai je een zomerjurk?

Vandaag delen we een fantastisch patroon van de Spaanse ontwerpster Sonia Cepa. Als je van eenvoudige projecten houdt die je in één middag kunt naaien, zul je deze Pegui jurk geweldig vinden. Leer eenvoudig een jurk naaien met het gratis naaipatroon van Sonia in maat XS, S, M, L, XL, 2XL, 3XL.

  • Buste afmetingen (met de vouw al genaaid): XS 94 cm, S 100 cm, M 106 cm, L 112 cm, XL 118 cm, 2 XL 124 cm, 3 XL 130 cm
  • Benodigde stof (met een breedte van 145 cm): maat XS, S, en M 125 cm. Maat M, L, en XL 130 cm. Maat 2 XL en 3 XL 235 cm.

Materialen:

Leer hoe je een Pegui jurk naait met Akukuna diy, winnares Katia Designers Awards 6

Over de ontwerper @Akukuna_diy 

“Mijn naam is Sonia en ik ben gepassioneerd door het ontwerpen van naaipatronen. Ik heb twee kinderen genaamd Arianne en Iris en met hen begon mijn ondernemerschap. Van jongs af aan voel ik mij aangetrokken tot alles wat met creativiteit te maken heeft, zoals tekenen, naaien… en vooral uitvinden. Als kind droomde ik er al van om een ​​”Kledinguitvinder” te worden. Ik wist niet eens dat zo’n beroep bestond… Ik ben nooit meer gestopt met werken, creëren, leren en mezelf elke dag opnieuw uitvinden. Geef me wat lappen stof, een naaimachine en een schaar en ik ben gelukkig! Ik hoop dat je mijn Pegui jurk leuk vindt. Het zou voor mij een enorme eer zijn om jouw versie van de Pegui jurk te zien. Bedankt Katia voor de steun!”

Leer hoe je een Pegui jurk naait met Akukuna diy, winnares Katia Designers Awards 6

Pegui jurk naaipatroon

Afhankelijk van het soort stof dat je gebruikt, kan je de Pegui jurk op elk moment van het jaar dragen. De jurk heeft een diagonale vouw middenvoor, die sluit met horizontale stiksels. Er zijn verborgen zakken aan de zijkant en elastiek aan de achterkant van de taille. De jurk kan worden gemaakt in elastische en niet-elastische stoffen, zoals: T-shirt jersey, sweatshirt  jerseysweatmousselinelinnen, enz…

Het is een eenvoudige en aantrekkelijke jurk die je in twee uur klaar hebt. Met stretchstof kun je een kleinere versie maken die meer op de borst valt.

Leer hoe je een Pegui jurk naait met Akukuna diy, winnares Katia Designers Awards 6

Knippen van de onderdelen

Voorpaneel: 1 keer.
Rugpaneel: 1 keer.

Het rugpaneel is bedrukt in het midden. Je moet de stof dus gevouwen knippen, zodat de afdruk er goed uitkomt.

Zakken: twee keer.

Hals: 1 keer.

De hals is een bias. Als je het met niet-elastische stof gaat maken, knip de nek dan schuin. Als de stof elastisch is, is het niet nodig om deze schuin af te knippen.

In de versie met elastiek aan de achterkant van de taille heb je ook een stuk elastiek nodig van ongeveer 5 mm breed.

Stap-voor-stap instructies – Pegui jurk naaien

Leer hoe je een Pegui jurk naait met Akukuna diy, winnares Katia Designers Awards 6

Markeringen

1. Markeer de inkepingen op de voor- en achterzakken. Ook de rubberen inkeping aan de achterkant en onderaan de zakken.

2. Markeer de vouwlijnen die op het patroon zijn aangegeven, aan de goede en slechte kanten van de stof.

Vouwen

3. Vouw op de lijnen. Keer de stof om, zodat je de verkeerde kant van de stof ziet. Speld langs de vouwlijn en naai vast. Eenmaal genaaid, open de stof met de vouw naar links. Keer de stof om zodat je de goede kant van de stof ziet. Naai 5 steken met ongeveer 5 cm afstand om de vouw vast te zetten. De eerste steek ongeveer 3 cm vanaf de bovenkant en de laatste steek aan het einde van de vouw. Je kan het doorstikken in een contrasterende kleur om het beter zichtbaar te maken.

Montage van de zakken

4. Plaats een zak aan de verkeerde kant van de voorkant bij de inkepingen. Naai vast. Zodra de zijkanten van de zak zijn genaaid, maak je een paar kleine inkepingen in de hoeken. Keer de zak om en plaats deze naar binnen (naar de verkeerde kant van de voorkant). Duw de hoeken goed uit. Leg de andere zakbodem erop. Naai aan de boven- en onderkant.

Elastiek aan de achterkant

5. Maak het elastiek vast aan elk uiteinde van de achterkant (bij de markeringen). Trek het elastiek aan de verkeerde kant van de stof uit terwijl je het met een zigzagsteek naait.

Schouders

6. Naai de schouders.

Zijkanten

7.  Naai de zijkanten om de voor- en achterkant samen te voegen. Pas op dat je de zakopening niet naait.

Armsgaten

8. Maak een dubbele zoom van 7 mm.

Nek

9. Vouw de nek dubbel en naai vast. Plaats het langs de halslijn aan de verkeerde kant van het kledingstuk en naai het aan de binnenkant vast met een naadtoeslag van 1 cm. Keer binnenstebuiten en eindig door 1 cm naar binnen te vouwen. Naai en strijk.

Rand onderaan

10. Vouw de rand onderaan 1 cm en dan nog eens 2 cm. Naai en strijk.

En klaar is je Pegui jurk om deze zomer te dragen. Deel je werk met ons via Instagram en tag  #katiafabrics en @katiafabrics. 

%d bloggers liken dit: