Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

7 april, 2023

Een patchwork vest naaien is als het maken van een kunstwerk dat je overal mee naartoe kunt nemen. Het mooie van dit project is niet alleen dat het praktisch is, maar ook een uniek kledingstuk met persoonlijkheid. Laura van @elatelierdelaura_yt laat je stap voor stap zien hoe je een quiltvest naait met stoffen van Katia Fabrics. Als je op zoek bent naar een project voor een uniek en trendy vest, dan is deze video tutorial iets voor jou. Om het nog makkelijker te maken, is het bijbehorende naaipatroon gratis verkrijgbaar. Hiermee naai je eenvoudig je eigen patchwork vest in bohemian stijl.

Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

Met dit project leer je verschillende naaitechnieken. Bijvoorbeeld hoe je met de patchworktechniek van restjes stof een groot stuk stof maakt, hoe je het vestje voert en hoe je de randen afwerkt met biaisband.

Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

Naai een patchwork vest met Laura

De video-tutorial is gemaakt door Laura, die een grote passie heeft voor mode en naaien. Toen ze 18 was, besloot ze een stage in deze richting te doen.

“Mijn naam is Laura en ik kom uit Valencia, Spanje. Ik heb kledingtechniek en confectiekleding gestudeerd en heb 6 jaar naailes gegeven aan verschillende instituten in Valencia en Barcelona. Op dit moment woon ik in Italië. De pandemie begon direct nadat ik was verhuisd, dus besloot ik me in de wereld van YouTube te wagen en meer mensen te helpen hun eigen kleding en accessoires te naaien.”

“Ik blijf privé naailessen en workshops geven hier in Italië. Ook blijf ik elke dag nieuwe dingen leren en technieken perfectioneren, zodat mijn tutorials anderen kunnen motiveren hetzelfde te doen.”

Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

Stofkeuze voor het vest

Eerst kies je de stoffen van Katia Fabrics die je wilt gebruiken voor je patchwork vest. Zorg ervoor dat ze verschillende kleuren, ontwerpen en texturen hebben om een ​​authentiek patchwork-effect te creëren. Je kunt bijvoorbeeld geweven katoenen stoffen gebruiken, denim, jersey, Sweatstoffen of mousseline. Alles kan en mag ​​zodat je vest verandert in een canvas met verschillende texturen, waarop sterke kleuren zich vermengen met zachte tonen.

Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

Materialen

 • Stoffen of stofresten in verschillende kleuren, met verschillende structuren en prints.
 • 150 cm vlieseline
 • Biaisband van 5 meter
 • Gratis naaipatroon 

Accessoires

Tips

 • Was en strijk je stoffen voor je begint.
 • Voor het naaien raden wij een universele naald 90/14 aan.
 • Naai bij het voeren eerst een stiksteek om de stof aan de tussenvulling te bevestigen. Zo voorkom je dat hij wegglijdt en lelijke zakken en plooien ontstaan.

Instructies

Om het vestje te naaien, download eerst het PDF naaipatroon, print het uit en zet het in elkaar.

Knip vervolgens het sjabloon uit papier. Wanneer je alle stukken met de juiste markeringen hebt overgetekend en uitgeknipt, kan je verder met de volgende stap.

🌐 Ondertiteling in het Nederlands 💬

De video is in het Spaans, dus we raden je aan de YouTube-ondertiteling in te schakelen:

 • Klik op het pictogram Ondertitels.
 • Klik dan op het icoontje Instellingen ⚙️ (ernaast).
 • Ga ten slotte weer naar Ondertitels en selecteer Automatisch vertalen.

Bereid de patchworkstof voor

 1. Knip vierkanten van 7 cm x 7 cm uit stof die 5 cm x 5 cm zijn wanneer ze aan elkaar worden genaaid.
 2. Begin nu met het aan elkaar naaien van de vierkanten: naai 2 vierkanten aan één kant met de goede kanten op elkaar en strijk de naadtoeslag open.
 3. Als je alle vierkanten in paren aan elkaar hebt genaaid, voeg je ze weer aan één kant samen door ze met de goede kanten op elkaar te leggen en aan elkaar te naaien. Hierdoor krijg je grotere vierkanten. Strijk ook hier de naadtoeslag.
 4. Als alle paren samengevoegd zijn tot grote vierkanten, naai ze dan op dezelfde manier weer aan elkaar. Eerst langs een rand tot een lange rechthoek, dan de rechthoeken tot het laatste stuk stof.
 5. Zorg ervoor dat alle patroondelen op de stof passen. Voordat je ze uitknipt, quilt je de stof naar wens. Je kunt spelen met parallelle, verticale of horizontale lijnen, ruiten, enz.

Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

Stap voor stap een vest naaien

 1. Als je stof gewatteerd is, d.w.z. verbonden met de tussenvulling, knip je de patroondelen uit de buitenstof en de voering.
 2. Naai het voor- en achterpand aan elkaar met de goede kanten op elkaar, langs de zijkanten en schouders. Strijk de naadtoeslag.
 3. Sluit de mouwnaad door de mouw met de goede kanten op elkaar te vouwen en te naaien en strijken.
 4. Naai vervolgens de schouder van de mouw aan het armsgat van het lijf.
 5. Herhaal dit allemaal voor de voering.
 6. Schuif de voering in de buitenstof (inclusief de mouwen). Zorg ervoor dat alle randen goed naast elkaar liggen en speld ze op hun plaats.
 7. Verbind nu beide lagen stof met een biaisband rond alle randen.
 8. Tot slot moet je beslissen hoe je het vest wilt sluiten. Je kunt bijvoorbeeld knopen bevestigen en knoopsgaten naaien, drukknopen of zelfs knevels met lussen.

Leer een patchwork vest naaien met het gratis naaipatroon van @elatelierdelaura_yt

En je patchwork vest is klaar om te worden gedragen. Geniet van een kledingstuk dat 100% zelfgemaakt is. We hopen dat je deze tutorial leuk vond en dat je nu zelf trendy kledingstukken in deze stijl durft te naaien.