Wil je een stijlvolle deken naaien? Leer hoe je een granny square deken naait met deze stapsgewijze tutorial

3 maart, 2023

Wat komt er in je op als je denkt aan chillen op de bank onder een dekentje? Klinkt als een geweldig plan? Dan is deze tutorial iets voor jou. Leer hoe je een eenvoudige granny square deken kunt naaien. Dankzij de stapsgewijze instructies van Esther @looksanddiy zul je zien dat het naaien van je deken makkelijk en snel is. Om te beginnen heb je je naaimachine nodig, 2m Granny Square Stof en 190 cm zachte en warme Sherpa Fleece stof. Zorg er ook voor dat je je schaar, meetlint en spelden bij de hand hebt en ga een heerlijke middag aan de slag.

Wil je een stijlvolle deken naaien? Leer hoe je een granny square deken naait met deze stapsgewijze tutorial

Deze stapsgewijze instructies zijn gemaakt door Esther (@looksanddipatterns), het gezicht achter Looks and DIY. Al haar patronen zijn in het Engels en Spaans. Je vindt verschillende patronen om te printen en naaien in haar webshop.

“Ik ben Esther Martínez, een naaipatroonontwerper. Ik heb prijzen gewonnen in Spanje, ik heb als spreker deelgenomen aan Feria Creativa en ik ben te zien geweest in het tijdschrift Elle. Voor mij is naaien een reddingsboot, een moment om los te koppelen. Ik ben begonnen met naaien door te kijken naar mijn moeder en oma. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met spelen met stoffen. Ik studeerde Bedrijfskunde en besloot toen om mijn carrière om te gooien en mode en patroonontwerp te studeren. Ik maak modieuze naaipatronen met duidelijke en gedetailleerde instructies voor vrouwen die hun eigen kleding willen naaien, maar geen tijd willen verspillen aan het ontwerpen van patronen of niet weten waar ze moeten beginnen.

Mijn patronen vind je op mijn Online Academy. Als je op zoek bent naar een plek om uit te rusten en los te koppelen van je drukke dag, ga dan rustig naaien. Maak kleding die je als gegoten zit met je eigen handen en nieuwe technieken wilt leren, dan kan ik je helpen. Ik help je een unieke, persoonlijke en duurzame garderobe te creëren waar je 100% trots op bent. Ik kom graag met je in contact!”

Wil je een stijlvolle deken naaien? Leer hoe je een granny square deken naait met deze stapsgewijze tutorial

Leer een granny square deken naaien

Materialen

Tips

Als je op zoek bent naar de instellingen die Esther op haar naaimachine heeft gebruikt en naar tips om met pluizige stoffen te naaien, ga dan naar Esther´s Instagram. Daar heeft ze een Reels video voorbereid met al haar praktische tips.

Om deze pluizige stoffen makkelijker te kunnen naaien, kan je een rolnaaivoet gebruiken en je stoffen aan elkaar rijgen zodat ze niet verschuiven tijdens het naaien. Dit is belangrijk omdat de granny square stof een zeer open textuur heeft en de harige stof elastisch is, dat wil zeggen dat het makkelijk breekt als de stof niet met zorg wordt behandeld.

Pas beide tips toe en je zult geen probleem hebben met naaien.

Wil je een stijlvolle deken naaien? Leer hoe je een granny square deken naait met deze stapsgewijze tutorial

Zo naai je een granny square deken

  1. Zoek om te beginnen naar het midden van beide stoffen (je kunt ze dubbel vouwen om het midden te vinden). Markeer met een speld. 

  2. Begin met een van de lange randen, plaats de goede kanten op elkaar, waarbij de speld in het midden overeenkomt. Speld vast.

  3. Zorg ervoor dat je aan het begin en einde 1 cm open laat. Naai op elkaar.

  4. Herhaal deze stappen aan alle kanten. Laat aan één kant 20 cm open zodat je de deken binnenstebuiten kan keren. Zo zien de hoeken eruit:

  5. Druk de hoeken voorzichtig naar buiten. Teken een diagonale lijn die is ontstaan door de stof vanuit de hoek te vouwen. Markeer met krijt. Het resultaat is een lijn op 90º. Naai op deze manier alle 4 de hoeken.

  6. Knip de overtollige stof af en maak een snede in de richting van de punt van de hoek zodat de naad mooi vast komt te zitten.

  7. Hierna keer je de deken binnenstebuiten door het gat van 20 cm. Zo zien de hoeken eruit nadat je de deken binnenstebuiten hebt gekeerd:

  8. Naai de opening dicht.

  9. Stik ten slotte door om een rand rond de hele deken te maken. Speld het eerst op zijn plaats en rijg het vast.

En je deken is klaar! We hopen dat je het leuk vond. Deel je creaties met ons op Instagram met de hastag #katiafabrics en vergeet ons niet te taggen op @katiafabrics!