Gehaakte rugzak door MadeinRox: gratis haakpatroon voor een unieke DenimBag

22 mei, 2019

Mijn naam is Rocío, maar iedereen noemt me Rox (@MadeinRox). Ik kom uit Madrid en ben wiskundelerares. Ik geniet evenveel van getallen als van ballen, twee passies die eigenlijk veel gemeen hebben. Ik hou van innoveren, blijven leren en vooral creëren. Vandaag deel ik mijn Denim Bag haakpatroon met jullie. In de stapsgewijze instructies hieronder laat ik je zien hoe je de tas met 6 bollen Love Denim haakt. Hoewel ik verschillende tassen heb, gebruik ik mijn rugzakken het meest dankzij de veelzijdigheid. Deze gehaakte rugzak is zeer comfortabel en bevat meer opbergruimte dan je op het eerste gezicht zou denken. Bovendien, wanneer je de tas haakt met het gerecycleerde garen Love Denim, zal het de perfecte dikte hebben voor een projecttas, reistas, sporttas, etc.

DenimBag - gehaakte rugzak door MadeinRox

Gehaakte rugzak

Ik haak al sinds ik klein was. Mijn oma hielp me elke zomer een gehaakt topje te maken. Er is altijd ruimte om nieuwe dingen te leren en ik ben dan ook een fan van breien en macramé. Het voelt heel speciaal om dingen te kunnen creëren. Daarom moedig ik je aan om de Denim Bag met je eigen handen te maken. Alles wat je onderweg nodig hebt, kun je in deze tas meenemen. Je kan de tas geheel naar eigen wens samenstellen met je lievelingskleuren. En door de tas met Katia Love Denim (een ecologisch duurzaam katoen gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken) te maken, ben je ook nog eens duurzaam bezig!

gehaakte rugzak door madeinrox - DenimBag met Katia Love Denim

DenimBag door @madeinrox

gehaakte rugzak door madeinrox - DenimBag met Katia Love Denim

BENODIGD MATERIAAL

 • Katia Love Denim 4 bollen kleur jeans (102)
 • Katia Love Denim 2 bollen kleur beige (104)
 • Haaknaald 5 mm
 • 1 rits van 55 cm lengte (minimaal)
 • 1 rits van 18 cm lengte (minimaal)
 • 2 meters nylon lint voor de hengsels
 • Naald, schaar, garen

AFMETING

Breedte: 25 cm
Lengte: 30 cm
Diepte: 15 cm

GEBRUIKTE STEKEN

 • L. = losse
 • V. = Vaste
 • HV. = Halve Vaste
 • Nld. = Naald
 • st. = Steek

Verweven Steek:

 • Een even aantal steken opzetten.
 • Rij 1: 1 V in de 2e L vanaf de haaknaald, * 1 L, sla 1 L over, haak 1 V in de volgende L *, herhaal van * tot * tot aan het einde van de naald en keer het werk.
 • Rij 2: 1 L, sla de eerste V over, * 1 V in de ruimte, 1 L, sla 1 V over *, herhaal van * tot * tot aan het einde van de naald, haak 1 V in de laatste L en keer het werk.
 • Rij 3 en volgende rijen: Herhaal rij 2. Zie GRAFIEK A.

GRAFIEK A:

Grafiek a

STEEKVERHOUDING

Steekverhouding in de gebruikte steek. 10 x 10 cm = 15 st x 15 rijen met haaknaald 5mm

MOEILIJKHEIDSNIVEAU

Gemiddeld

OPMERKNGEN

 • De gehaakte rugzak bestaat uit verschillende losse delen, die allemaal gehaakt worden met haaknaald 5 mm. Elk van deze delen heeft een rand die gehaakt moet worden zoals beschreven in het patroon. Naai de delen samen met een naaimachine of met de hand.
 • Alles wordt in rijen heen en weer gehaakt, behalve een gedeelte van het zakje (wordt aangegeven in het patroon)

PATROON GEHAAKTE RUGZAK

Voorkant van de rugzak

Met Katia Love Denim (kl. 102), haak 40 lossen.

Rij 1 – 40: haak de verweven steek zoals hierboven aangegeven

Rij 41: 2 L, sla de eerste 3 steken over (er wordt gehaakt over de tweede vrije ruimte van de voorafgaande rij), * 1 V, 1 L, sla 1 V over *, herhaal van * tot * tot aan het eind, haak 1 V in de laatste L en keer het werk.

Rij 42: 2 L, sla de eerste 3 steken over, * 1 V, 1 L, sla 1 V over *, herhaal van * tot * tot aan het eind, haak 1 V in de ruimte van de eerste twee lossen van de voorafgaande rij.

Rij 43 – 49: herhaal rij 42

Met Katia Love Denim (kl. 104), haak 161 V rondom het deel, zodat je een rand vormt. Eindig met 1 HV. (39 st. over het gedeelte aan de onderkant van het deel, 40 st over elke zijkant, 10 st. over elk schuin gedeelte en 22 st. over het gedeelte aan de bovenkant).

Achterkant van de rugzak

Herhaal rij 1 – 49 van de voorkant. Naai de nylon hengsels op de gewenste plek aan de achterkant, zodanig dat de restanten van het lint aan de binnenkant van het deel vallen.

gehaakte rugzak door madeinrox - DenimBag

Onderkant van de rugzak

Met Katia Love Denim (kl. 102), haak 40 lossen.

Rij 1 – 12: haak de verweven steek zoals hierboven aangegeven

Met Katia Love Denim (kl. 104), haak 102 V rondom het deel, zodat je een rand vormt. Eindig met 1 HV. (39 steken over het gedeelte aan de onderkant en het gedeelte aan de bovenkant en 12 steken over elke zijkant).

Zijkanten van de rugzak

Met Katia Love Denim (kl. 102): haak 12 lossen.

Rij 1 – 18: haak de verweven steek zoals hierboven aangegeven

Met Katia Love Denim (kl. 104), haak 58 V rondom het deel, zodat je een rand vormt. Eindig met 1 HV. (11 steken over het gedeelte aan de onderkant en het gedeelte aan de bovenkant en 18 steken over elke zijkant).

Herhaal bovenstaande stappen nog een keer voor een tweede zijkant. 

DenimBg door madeinrox met Katia Love Denim

Bovenkant van de rugzak

Met Katia Love Denim (kl. 102), haak 80 lossen.

Rij 1 – 4: haak de verweven steek zoals hierboven aangegeven.

Herhaal bovenstaande stappen nog een keer.

Naai beide delen samen met de grote rits in het midden.

Met Katia Love Denim (kl. 104), 182 V rondom het deel, zodat je een rand vormt. Eindig met 1 HV. (79 steken over het gedeelte aan de onderkant en het gedeelte aan de bovenkant en 12 steken over elke zijkant).

Zakje van de rugzak

Met Katia Love Denim (kl. 104), haak 32 lossen.

Rij 1 – 22: haak de verweven steek zoals hierboven aangegeven.

Haak 106 V rondom het deel, zodat je een rand vormt. Eindig met 1 HV. (31 steken over het gedeelte aan de onderkant en het gedeelte aan de bovenkant en 11 steken over elke zijkant).

Haak vervolgens om de rand:

Rij 1: 1 L, haak V rondom de gehele rand in de achterste lus, eindig de rij met 1 HV.

Rij 2: 1 L, haak V rondom de gehele rand, behalve het gedeelte aan de bovenkant, waar we 2 V, 27 L, 2 V haken. Eindig de rij met 1 HV.

Rij 3: 1 L, haak V rondom de gehele rand en eindig de rij met 1 HV.

Naai de kleine rits in de ruimte van de 27 L van rij 2 van de rand. Naai het zakje aan de voorkant van de rugzak op de gewenste lengte.

gehaakte rugzak door madeinrox - DenimBag met Katia Love Denim

In elkaar zetten van de rugzak

Naai het gedeelte van de onderkant van de rugzak aan de delen van de voorkant, achterkant en zijkanten. Houd rekening met het feit dat de hengsels aan de buitenkant van de rugzak moeten vallen.

gehaakte rugzak door madeinrox - DenimBag met Katia Love Denim

Naai het gedeelte van de voorkant en de achterkant van de rugzak aan de delen van de zijkanten. Naai als laatste het deel van de bovenkant van de rugzak met de rits, aan de delen van de voorkant, achterkant en zijkanten van de rugzak.

En klaar is je gehaakte rugzak!

DenimBag - gehaakte rugzak door MadeinRox