Zo naai je een beleg en tailleband op broeken en truien

Je hebt het vast wel eens gezien: broeken met mooie afwerkingen onderaan de broekspijpen en bovenaan een afgewerkte rand met elastiek. Onze tweede naaiblog voor beginners draait om een beleg en tailleband naaien met jersey stof. Een beleg is een manier om delen van een te maken kledingstuk af te werken en te verstevigen. Een beleg en tailleband naaien is relatief eenvoudig, maar lijkt misschien ingewikkeld als het je eerste keer is. Veel van onze patronen zijn gemaakt met elastische jersey stoffen die zijn afgewerkt met een beleg en elastiek. In deze blog laten we je zien hoe het moet aan de hand van een broek.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Voor een beleg kan je gewoon dezelfde stof gebruiken waarvan het kledingstuk gemaakt is. Onze patronen bevatten stapsgewijze instructies en bevat de geschikte afmetingen voor een beleg, tailleband en elastiek. We laten je hieronder zien hoe je de uitgeknipte onderdelen goed op elkaar kunt naaien. Hiervoor heb je geen lockmachine nodig, een normale naaimachine is voldoende.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Beleg en tailleband naaien

Wat je nodig hebt:

  • Naaimachine
  • Sweat / jersey stof
  • Garen in dezelfde kleur als de stof
  • Spelden
  • Veiligheidsspeld
  • Schaar
  • Video-instructies hieronder

Bekijk de video hieronder voor verdere instructies.

De eerste stap voor zowel de tailleband als de broekspijpen is om de korte zijden van elk stuk te naaien, met de goede kanten op elkaar. Vouw vervolgens het beleg dubbel met de binnenkant van de stof op elkaar. Nu zijn ze klaar om vastgezet te worden.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Tailleband

Vouw het beleg van de tailleband op zo’n manier dat de naad aan een van de zijkanten zit. Markeer deze zijkanten met een speld of zet een streepje met krijt. Laat bij de volgende stap de markeringen parallel lopen aan de naden van de broek met de goede kanten van de stof op elkaar.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Plaats de tailleband aan de buitenkant van de broek en speld de twee naden vast. Pin nu voorzichtig de rest van de band vast en zorg dat de naadjes mooi parallel lopen. Tip: om het vastpinnen makkelijker te maken, kan je de band ook eerst in vier delen verdelen door te markeren met krijt of spelden.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Naai met een rechte steek en trek voorzichtig aan de stof wanneer nodig, zodat beide lagen plat blijven en er geen plooien vormen. Laat aan de achterkant een opening van ongeveer 3cm over, zodat het elastiek erdoorheen gehaald kan worden. Werk de draadjes aan beide kanten van het gat goed af.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Gebruik een veiligheidsspeld om het elastiek, met de lengte zoals aangegeven in het patroon, door de tailleband te rijgen. Als het elastiek er helemaal doorheen is, trek je beide uiteinden door de opening zodat ze aan elkaar kunnen worden genaaid met de naaimachine. Gebruik hiervoor een zigzagsteek. Duw het elastiek terug in de tailleband en naai de opening dicht met een rechte steek. Gebruik tot slot je vingers om het elastiek op de juiste plek te krijgen.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Beleg broekspijpen

Voor de boven- en onderkant van de broek is het proces hetzelfde, behalve dat de stukken kleiner zijn. Bij de broekspijpen heb je soms zelfs geen elastiek nodig, omdat de stof zelf elastisch genoeg is.

Beleg en tailleband naaien voor beginners - Katia

Aan de slag!

Een beleg en tailleband naaien is vrij eenvoudig en geeft mooie afgemaakte resultaten aan broeken en truien. Met deze eenvoudige naaitechniek kan je gemakkelijk al onze prachtige patronen naaien uit onze nieuwe Katia Fabrics collectie Herfst/Winter 2018/2019.

Katia Fabrics

Alles wat je nodig hebt om deze projecten te maken, vind je in de Katia Shops en onze online shop Katia Fabrics.