Eenvoudige stoffen sjaal naaien met de nieuwe Katia Sari stoffen door Änni Sews

6 september, 2021

Vul je garderobe met kleur! Leer een stoffen sjaal naaien in minder dan 1 uur. Hiervoor heb je een geschikte stof nodig die licht, soepel en aangenaam aanvoelt. Je hebt geluk, in de nieuwe FLY SS21 collection hebben we verschillende stoffen met deze eigenschappen: sari, Panama, muslin, bambula en plumeti. Download HIER een van de 3 gratis patronen die we op onze website hebben. Leer hoe je de randen afwerkt met een speciale gast: Änni Sews. Laten we samen een sjaal naaien!

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics

Hey, ik ben Annï en ik blog op aennisews.de en op Instagram @aennisews over alles wat met stoffen en garens te maken heeft. Vandaag breng ik jullie in samenwerking met Katia Fabrics een snel en eenvoudig patroon om een mooie lichte stoffen sjaal te naaien.

Hoe naai je een sjaal?

1 stuk stof = twee grote sjaals!

Je kunt nooit genoeg sjaals hebben. Dus toen ik de nieuwe Sari stoffen uit de Fly-collectie zag, wist ik meteen wat ik wilde gaan maken. De Sari stof moest om mijn nek! En niet alleen om de mijne, want als ik een sjaal naai, ontstaat er bijna altijd automatisch een tweede. Voor 2 driehoekige sjaals heb je slechts een klein stukje stof nodig, met de maat van de breedte van de stof. Althans voor het eenvoudigste model. Want je kunt ook de breedte van de stof een beetje verkleinen en meerdere stukken stof samenvoegen.

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics

Stap 1: knip de stof

De breedte van de sari-stof is 140 cm, dus je hebt een stuk stof van 140 cm nodig om een ​​vierkant te maken. Neem nu een hoek van het vierkant en vouw deze naar de hoek schuin tegenover zodat je een driehoek krijgt. Als je een dikkere sjaal wilt maken, kun je de randen van de gevouwen stof rondom samen afwerken. Ik zou dit doen met een stof die geen patroon op de achterkant van de stof heeft. In dit voorbeeld gaan we werken met een enkele laag stof en daarom knippen we de stof af aan de rand waar we hebben het gevouwen. Dan krijgen we twee identieke driehoeken om sjaals van te maken.

Je hebt verder ook geen ​​speciale naaimachine of naaivoet nodig. In theorie hoef je niet eens een naaimachine te hebben, want een rolzoom kan ook met de hand gedaan worden. 🙂

Ik wil mijn sjaal wat meer laten opvallen, dus ik ga alle drie de randen afwerken met een rolzoom. Ook ga ik sier/dikker garen gebruiken zodat de naad er voller uitziet en de punten netjes aansluiten en een mooie ononderbroken lijn vormen. Toevallig komt de kleur van de draad die ik gebruik perfect overeen met de kleur van de neonlijnen van de Sari Fluor stof, hoewel met dit type stiksel een draad van een andere contrasterende kleur er ook erg goed uitziet.

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics

Stap 2: locken

Om de lockmachine perfect af te stellen is het raadzaam om een ​​test te doen voordat je begint. Ik vind het niet erg om een ​​strook van 1 cm breed van mijn stof “op te offeren” om te testen. In het ergste geval komt de naad niet goed uit en knip ik hem dicht bij de rand af. Als er nog stof over is om te testen, dan is dat nog beter.

Ik verwijder de linkernaald en rijg het dikke garen door de twee haken. Op de rechter naald rijg ik een bijpassende kleur. Ik heb gekozen voor een lichtroze kleur.

Voor het dikkere garen gebruik ik de spoelnetjes van mijn overlock. In de meeste gevallen worden deze netten samen met de naaimachine geleverd, maar het kan voorkomen dat een beginner ze weggooit in de veronderstelling dat ze deel uitmaken van de verpakking. Ik zal niet verklappen met wie dit jaren geleden is gebeurd toen ze haar eerste naaimachine kocht …

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics

Stap 3: sjaal naaien

Ik begin met locken in de richting van de stofdraad of tegen de draadrichting in. Voor iedereen die beter was dan ik in wiskunde, dit moet een van de poten van de driehoek zijn. Als je de juiste hoek aan het einde van de eerste rand hebt bereikt, kun je de stof een beetje draaien en doorgaan met naaien, of rechtdoor voorbij het einde van de rand locken, je stof bijdraaien voor de volgende zijde en dan het overtollige van het lockdraad afwerken, zoals ik ook zal doen in de andere hoeken. Voor een perfecte hoek kan je, met een beetje handigheid, net voorbij het einde van de hoek aan de stof trekken zodat de draden van de metalen pinnetjes van de steekplaat glijden, je stof bijdraaien en je lockvoetje weer laten zakken.

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics

Naaien in dwarsrichting

Hier een tip: bij het naaien in dwarsrichting, dat wil zeggen tegen de draad in, is het maken van een glad rolzoompje moeilijk. Er worden golven gevormd omdat de stof uitrekt. Voor wie dat lastig vindt: verhoog het differentieel van de machine. Je kan het beste even testen, want het hangt altijd af van het materiaal waarmee je werkt. Een andere optie is om eerst een stiksteek te maken met de normale naaimachine. En dan nog een overlocknaad bovenop, omdat dit de vorm van de stof beter behoudt. Het gebruik van vilten linten of iets dergelijks lijkt mij geen goed idee, omdat het vilt door het wassen en dan is de naad niet meer zo mooi.

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics

Oefening baart kunst en ik moet toegeven dat ik betere naden heb gemaakt dan vandaag. Maar ze zijn nog nooit eerder zo kleurrijk uitgekomen met een kleur die zo goed bij de stof past!

Leer een stoffen sjaal naaien met katia fabrics