Hoi allemaal! Mijn naam is Ingrid ter Beek en ik woon in Nederland. Als kind was ik al heel veel aan het knutselen en freubelen, dat kon ook niet anders met ouders die allebei heel creatief waren. Daarna deed ik er niet zoveel meer mee. Tot ongeveer 10 jaar geleden: ik ging weer haken en borduren. Zo’n 3,5 jaar geleden is daar breien bij gekomen. Ook kruip ik regelmatig achter de naaimachine. Daarnaast maak ik projectbags en schaaretuitjes die ik verkoop via mijn blog, Instagram en Etsy. Ik ontwerp graag met Katia garens. Je kan drie van mijn ontwerpen gratis op mijn blog vinden: een zomersjaal gemaakt met Polynesia, een kussen gemaakt met Washi en een mandje gemaakt met Scuby Cotton. Met trots deel ik vandaag mijn nieuwe gratis haakpatroon. Ga aan de slag en haak je eigen tas met Scuby Soft!
Haak je eigen tas
Het is een eenvoudig patroon voor beginners dat heerlijk snel weghaakt dankzij het dikke garen Katia Scuby Soft. Scuby Soft is een zacht en stevig gevlochten koord en daarom perfect voor het maken van tassen en woonaccessoires. Haal 6 bollen van je lievelingskleur in huis en haak je eigen tas met mijn gratis haakpatroon!
Materialen
- 6 bollen Katia Scuby Soft (kleur 308)
- haaknaald 5,5 mm
- stopnaald
- steekmarkeerders
- leren tashengsels
- lapje stof voor de voering (optioneel)
- label (optioneel)
Afmetingen
40 cm breed x 30 cm hoog
Haaksteken & afkortingen
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
rstv = reliëf stokje voor
Opmerkingen
- Je begint met de bodem en blijft die na de opzet door haken, je sluit die eerste paar toeren dus niet af met een hv; wel kan je een steekmarkeerder plaatsen zodat je weet wanneer je rond bent. Pas na toer 5 sluit je een toer met een hv.
- Vanaf toer 6 haak je beginlossen, deze tellen niet mee als steek, maar zijn alleen bedoeld om de juiste hoogte te hebben.
- Aan het eind van het patroon vind je een haakschema voor zowel de bodem als de rechte kanten van de tas.
Patroon
Haak een ketting van 40 l, nu ga je rondom deze lossenketting haken.
R1: V in 2e l vanaf de naald en in elke l tot het eind van deze kant (39 v totaal), in de laatste l van deze kant haak je nog 2 extra v voor de zijkant, dan haak je aan de andere kant van de lossenketting weer 39 v; te beginnen in de l waar ook de 2 extra l in gehaakt zijn, en in de laatste l van die kant haak je nog 2 extra v voor de zijkant.
R2: V in elk van de 39 steken van de vorige toer, in de zijkant 2 v in beide v, dan weer v in elk van de 39 steken van de vorige toer en in de zijkant 2 v in beide v.
R3: V in elk van de 39 steken van de vorige toer, in de zijkant 1 v in de eerste v, 2 v in de volgende v, 2 v in de volgende v, 1 v in de volgende v, dan weer v in elk van de 39 steken van de vorige toer en in de zijkant 1 v in de eerste v, 2 v in de volgende v, 2 v in de volgende v, 1 v in de laatste v.
R4: V in elk van de 39 steken van de vorige toer, in de zijkant 1 v in de eerste v, 1 v in de volgende v, 2 v in de volgende v, 2 v in de volgende v, 1 v in de volgende v, 1 v in de volgende v, dan weer v in elk van de 39 steken van de vorige toer en in de zijkant 1 v in de eerste v, 1 v in de volgende v, 2 v in de volgende v, 2 v in de volgende v, 1 v in de volgende v, 1 v in de laatste v.
Diagram
Hieronder vind je een diagram van de bodem. Klik op de afbeelding om te vergroten.
R5: Haak in de achterste lussen: v in de eerste steek en in elke steek tot het eind van de toer, sluit de toer met een hv.
R6: 2 l (tellen niet mee als steek) en st in dezelfde steek, st in elk van de volgende steken tot het eind van de toer, sluit met een hv in het 1e st (dus niet in de beginlosse).
R7: 1 l (telt niet mee als steek) en v in dezelfde steek, v in elke steek tot het eind van de toer, sluit met een hv in de 1e v (dus niet in de beginlosse).
R8: 2 l (tellen niet mee als steek) en st in dezelfde steek (dit st is de eerste van de 39 steken), *rstv om het volgende st twee toeren lager, st in de volgende steek*, herhaal *-* tot de korte zijkant (je hebt dan 39 steken gehad), st in elk van de 8 zijkant steken, 1 st (dit is de eerste van 39 steken), *rstv om volgende steek st twee toeren lager, st in de volgende steek*, herhaal *-* tot de korte zijkant (je hebt dan weer 39 steken gehad), st in elk van de 8 zijkant steken, sluit met een hv in het 1e st (dus niet in de beginlosse).
R9: 1 l (telt niet mee als steek) en v in dezelfde steek, v in elk van de volgende steken tot het eind van de toer, sluit met een hv in de eerste v (dus niet in de beginlosse).
R10: 2 l (tellen niet mee als steek) en rstv om dezelfde steek twee toeren lager, *st in de volgende steek, rstv om de volgende steek twee toeren lager*, herhaal *-* tot de korte zijkant (je hebt dan 39 steken gehad), st in elk van de 8 zijkant steken, *rstv om de volgende steek twee toeren lager, st in de volgende steek, rstv om de volgende steek twee toeren lager*, herhaal *-* tot de korte zijkant (je hebt dan weer 39 steken gehad), st in elk van de 8 zijkant steken, sluit met een hv in het 1e st (dus niet in de beginlosse).
Herhaal
Herhaal toeren 7 tot en met 10 tot je tas de gewenste hoogte heeft. Daarna haak je nog 1 keer toer 7 en hecht je de draad af. Werk ook alle andere losse draden netjes weg.
Diagram
Haak je eigen tas met behulp van het geschreven patroon hierboven, of de diagram hieronder. Klik op de afbeelding om te vergroten.
Voering
Tot slot bevestig je de hengsels aan de tas. Voeg eventueel een mooi label toe met je naam of initialen en voer de tas. Bij gehaakte tassen is een voering wel aan te raden, om te voorkomen dat je tas uitzakt. Ik naai de voering er altijd met de hand in. In de video hieronder zie je stap voor stap hoe het moet.
Haak je eigen tas en deel je werk!
Ook je eigen tas gehaakt? Wij zouden het leuk vinden een foto van jouw tas te zien. Deel het met ons op Instagram en tag @katiayarns en @sunny_designs zodat we jouw versie kunnen bewonderen.