6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

14 april, 2021

“Meerdere wegen leiden naar Rome”. Er zijn meer manieren om te breien dan dat er breiers zijn! Oké, we overdrijven waarschijnlijk, maar er zijn inderdaad veel manieren om te leren breien. Alleen al hoe je je naalden vasthoudt: continentaal of Engels, Portugees, enz. Zelfs steeknamen kunnen in bepaalde regio´s en talen verschillen. Toch heeft iedereen zijn eigen manieren, gewoontes en voorkeuren. Dit is vaak een combinatie van overgenomen kennis, workshops, YouTube video´s of autodidactisch leren. Ongeacht je ervaring, of je nu een beginner bent of een expert, wij helpen je op weg! Hieronder delen we 6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen. Zo kun je onze modellen uit de Katia tijdschriften moeiteloos breien!

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

Er zijn veel Katia vrienden die al decennia lang onze ontwerpen breien. Ze kennen alle ins en outs. Maar we zijn ons er ook van bewust dat veel beginners voor het eerst Katia patronen breien. Daarom volgen hier 6 tips om Katia tijdschrift patronen te lezen en begrijpen zodat je zonder twijfel aan de slag kan met je nieuwe breiproject.

1 | Lees het patroon, controleer de afmetingen en omcirkel je maat

Je hebt alles verzameld wat je nodig hebt om te beginnen met je nieuwe breiproject: Katia tijdschriften of PDF patronen, haak- en breinaalden, garens. Maar eerst.. Deze eenvoudige voorbereidingen helpen je om het patroon makkelijker te volgen en om verwarring te voorkomen:

  • Neem de tijd om het patroon aandachtig te lezen. Al onze patronen zijn online beschikbaar als PDF in setjes van twee talen: Nederlands-Frans, Spaans-Engels en Duits-Italiaans.
  • Controleer de afmetingen die aangegeven staan in het patroon voor de juiste maat en het aantal benodigde bollen (zie vakjes in rood). Maten worden altijd aangegeven in centimeters.
  • Omcirkel of markeer de instructies die specifiek voor jouw maat zijn (zie voorbeeld maat b) 42-44). Let op: als er maar één getal staat, dan geldt dit voor alle maten.

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

2 | Wanneer en hoe je de steken breit

In elk patroon vind je een overzicht die de dikte van de breinaalden en/of haaknaalden aangeeft samen met de namen van de steken. Ook vind je er informatie over welke kleur garens en welke specifieke steek gebruikt is. Als je niet zeker weet hoe je de steken van een patroon moet breien, hebben we wat handige bronnen voor je verzameld:

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

2.1 Uitleg van de basissteken als PDF

Als je de tabel goed bekijkt (zie vorige afbeelding), zie je de zin ´zie beschrijvingen bij basissteken´. Al onze tijdschriften bevatten een pagina met uitleg en illustraties van de basissteken en technieken om een ​​kledingstuk te maken. Als je nog geen Katia tijdschrift hebt, kan je hier onze gratis pdf met al deze instructies downloaden. Deze downloadlink vind je tevens op elke patroonpagina op onze website (zie afbeelding).

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

Naast de basissteken en -technieken vind je in elk tijdschrift (en deze PDF) een tabel met afkortingen die in patronen worden gebruikt. Je vindt er ook een tabel met soortgelijke garens, handige tips en hoe je een schema kunt volgen… Download en bewaar onze complete gids voor het breien en maken van kledingstukken!

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

2.2 Video´s van basissteken en technieken

Als je wilt zien hoe je de basissteken en -technieken breit, kun je een kijkje nemen op ons YouTube-kanaal en onze Academy sectie. Hier delen we video´s zoals breien op rechte naalden, rondbreinaalden en natuurlijk ook haaksteken.

Tip: Als je een patroon op onze website bezoekt, klik dan op de namen van de gebruikte steken om de bijbehorende video tutorials te zien.

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

2.3 Grafieken met symbolen en legenda

Maak je geen zorgen als je fantasiesteken of steken zonder video tegenkomt. Deze steken worden rij voor rij uitgelegd – volgens de tabel met gebruikte steken – of met afbeeldingen die symbolen en een legenda bevatten. Dat brengt ons bij de derde tip om breipatronen te volgen…

3 | Hoe lees je een grafiek

Vierkant voor vierkant wordt alles geweven. Als je wilt weten hoe je dit raster vol symbolen moet lezen, volgen hier enkele tips om een ​​grafiek correct te interpreteren:

  • Elk vierkant in een grafiek komt overeen met een steek. Welke steek dat precies is, wordt uitgelegd in de symboollegenda.
  • Steken worden horizontaal weergegeven en rijen verticaal
  • Oneven rijen worden van rechts naar links gelezen (1, 3, 5…), en even rijen (2, 4, 6…) van links naar rechts. Als je de grafiek bekijkt, kun je zien dat het getal van elke oneven rij zich aan de rechterkant bevindt en elke even rij aan de linkerkant. Op deze manier zie je snel en eenvoudig waar je elke rij moet beginnen.
  • Hoe zit het met die R? De R staat voor ´repeat´ wat ´herhalen´ betekent in het Engels. Alles wat tussen de lijntjes staat, dient herhaald te worden. In ons voorbeeld herhalen we de 10 steken (horizontaal) en de 16 rijen (verticaal). 
  • Voor en na elke R zijn er steken die aan het begin en eind van de rij gebreid moeten worden. Met andere woorden, de steken die je breit voor en na de herhaling van steken aangegeven door R.

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

Afbeeldingen met letters

De onderstaande tabel is toevallig hetzelfde voor alle maten, maar soms kom je tabellen tegen met verschillende instructies voor elke maat. In dit geval worden hoofdletters gebruikt (bijvoorbeeld A, B, C, D, E) om aan te geven welk deel je voor elke maat moet breien. De hoofdletters (A, B, C, D, E etc.) komen niet overeen met de kleine letters van de maten zoals (a), b), c), d) etc.). Soms kan het echter voorkomen dat de breimaat b) toevallig ook in de grafiek tussen B en B wordt aangegeven. In het patroon staat altijd aangegeven welke letter tot welke letter van de grafiek je voor elke maat moet breien.

Hier volgt een voorbeeld met verschillende instructies, afhankelijk van de maat. Het vak dat aangegeven staat in rood (tussen letter D en D) is wat we moeten herhalen als we maat b) breien.

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

4 | Steekverhouding en proeflapjes

De spanning van het garen, de gebruikte breinaalden en de manier van breien verschilt per persoon. Om teleurstellingen te voorkomen, raden we aan om eerst een proeflapje te breien. Investeer wat tijd en garens en brei een vierkantje met dezelfde breinaalden en breisteken die aangegeven staan bij het kopje STEEKVERHOUDING in een patroon. Tel vervolgens hoeveel steken en rijen gelijk zijn aan 10 x 10 cm. Als je minder steken en rijen hebt dan aangegeven in het patroon, kan je kleinere breinaalden gebruiken. Als je juist meer steken en rijen krijgt dan aangegeven, kan je proberen met grotere breinaalden te werken. Gebruik de naalddikte die het dichtst in de buurt komt van de 10 × 10 cm die in het patroon wordt aangegeven.

Tip: Voeg 4 of 6 extra steken toe aan het aantal steken dat is aangegeven. Brei ook nog een paar extra rijen, zodat je voldoende marge hebt om volledige steken te tellen.

Hoe tel je rijen en steken in een vierkant van 10 x 10 cm

Bekijk de video hieronder!

5 | Meerderen, minderen, afkanten.. wat betekent het?

We zullen de meest voorkomende termen van een breipatroon uitleggen om zo de meest gestelde vragen van beginners te beantwoorden!

5.1 Meerderen

  • … Meerder aan beide kanten, op 1 st. vanaf elke kant, in elke 8e naald: 5 maal 1 st.

Dit betekent dat je 1 steek recht (= randsteek) en 1 meerdering in de volgende steek maakt. Vervolgens ga je door met breien zoals aangegeven in het patroon tot je de laatste 2 steken van de naald bereikt. Hier meerder je weer en eindig je met 1 steek in de laatste steek (= randsteek). Je hebt nu aan beide kanten 1 steek vanaf de rand gemeerderd.​

Vervolgens brei je nog 7 rijen zonder te meerderen. In de 8e rij meerder je weer aan beide kanten, waarbij je herhaalt wat hierboven werd uitgelegd. Blijf elke 8e rij 1 steek vanaf beide randen meederen; in totaal doe je dit 5 keer. Dit betekent dat je in totaal 10 steken meerdert (2 meerderingen per rij x 5 keer) verspreid over 40 naalden (elke 8 naalden x 5 keer).

In deze video laten we zien hoe je aan beide kanten meerdert aan het begin en einde van een rij, aan de goede van het werk:

5.2 Afkanten

De eerste en laatste steek van een rij heten de kantsteek. Of dat hetzelfde is als de zelfkantsteek? Nee, dat dan weer niet… Voor meer info over de basissteken kan je hier onze gids downloaden.

  • …bij het begin van elke naald aan de goede kant v.h. werk afk.: 1 maal 5 st., 3 maal 3 st., 2 maal 2 st.

Je gaat aan beide kanten afkanten aan het begin van een rij. Met andere woorden, je kant af aan het begin van één kant (= de goede kant van het werk) en aan het begin van de rij aan de andere kant (= de verkeerde kant van het werk). Je kant 5 steken af ​​aan het begin van de volgende 2 rijen (= 10 steken totaal).

Daarna kant je 3 steken af ​​aan het begin van de rij (= rechte kant van het werk) en nog 3 steken aan het begin van de volgende rij (= averechte kant van het werk). Dit moet in totaal 3 keer worden herhaald. Onthoud dat we aan beide kanten afkanten (= begin van de rechte kant + begin van de averechte kant) 3 keer (= 6 rijen), elke keer 3 steken (= 18 steken totaal).

Als laatste kant je 2 steken af ​​aan het begin van elk van de volgende 2 rijen (= rechte kant + averechte kant). Dit moet je in totaal 2 keer doen (= 4 rijen / 8 steken).

Je breit in totaal 12 rijen recht en kant in totaal 36 steken af ​​(= 18 steken aan elke kant).

Afkanten met twee naalden

In deze video laten we zien hoe je eenvoudige afkant met 2 naalden.

6 | Bekijk de rectificaties op onze website

We eindigen de zesde tip met een gezegde: fouten maken is menselijk. En achter Katia zitten nogal wat mensen! Als we een fout maken, plaatsen we een correctie op onze website. Voordat je begint met het breien van een patroon, raden we aan de updates van het tijdschrift of patroon te bekijken. Als er een update heeft plaatsgevonden, download dan de pdf om je patrooninformatie compleet te maken. Mocht je zelf een fout tegenkomen, laat het ons dan weten via dit contactformulier. Ons team beantwoordt je vraag zo snel mogelijk, zodat je gauw verder kunt met je project.

6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

Hopelijk hebben deze 6 tips je geholpen zodat je nu eenvoudiger onze breipatronen kan lezen en begrijpen. Als je nog andere tips of vragen hebt over het lezen van een patroon, laat dan hieronder een reactie achter. Oh! En het patroon dat als voorbeeld werd gebruikt, kun je vinden in het nieuwe Katia tijdschrift Casual 106 en als PDF op onze website. Bedankt voor het lezen tot het einde! 

26 comentarios sobre 6 tips om Katia breipatronen te lezen en begrijpen

  • Stec Christiane

    Hallo, ik brei het model 08 uit Essentials 107 kleedje in suprême Merino.

    Probleem bij hals .
    De 20 midd.st (=kabel)afk, hierbij 5 maal 2st opnemen.
    Wat bedoelt men daarmee ?
    Ook bij mouw komt deze afzetmethode voor.
    Alvast bedankt op voorhand.
    Christiane Stec

  • Angela Zwijgers

    Hallo,
    Ik brei uit concept 11 patroon 43.
    Hierin staat bij het minderen van de mouwen:in elke 4e naald: 13 maal 1 st; in elke 2e naald: 19 maal 1st. Moet ik dan in elke 4e nld en in elke 2e nld minderen. Of eerst 13 keer in elke 4e naald en daarna 19 keer in elke 2e naald.

  • NANCY VERHOLLE

    Hallo
    Ik weet niet goed hoe ik nu verder de twee verschillende grafieken A en B te gebruiken als er steken weggevallen zijn in het midden voor de hals. Ik moet de twee zijden appart verder breien. Het is het model nr 9 van Katia gebreid met Merino Shetland.
    Ik denk dat ik een stuk terug zal moeten uithalen en de steken terug op één lijn zetten tot ik terug bij de hals kom. Maar dan weet ik ook niet meer waar ik gebleven ben op mijn grafieken bij uithalen.
    Hopelijk krijg ik hier de nodige hulp. Alvast dank.
    Mvg. nancy

  • Nancy Dieussaert

    Goeiemiddag,

    Ik brei uit n°107 nr 16 Ingenua. Op de werkbeschrijving op pag. 69 staat bij het rugpand ‘1 st.rev.’
    Ik begrijp niet welke steek daarmee wordt bedoeld. Is dit een verdraaide steek ? Die steek komt ook maar 1x voor in het patroon
    Kunnen jullie me wijzer maken ?
    Alvast bedankt

  • Nancy De Groote

    Hallo, wat betekend minderen aan beide kanten bij de 6 de centrale steek?
    Kleed babilonia .

  • Riet

    Ik brei een vestje in dubbele rijstkorrelsteek. Bij het afkanten voor de armsgaten, doe ik dat ook met deze steek? Of in tricotsteek?

  • Henny de Vries

    Wat wordt er bedoeld met 1 steek afkanten elke steek en 1 steek afkanten elke naald?

  • Daphne van Iersel

    Ik brei een poncho waarbij ik “om de 2e naald” moet minderen. Is dat dan uiteindelijk de 3e naald?

  • Katia

    Hallo Daphne, om welk Katia-patroon gaat het precies?

  • Ann V

    Hallo,ik brei patroon 26 uit Katia nr 107.Dit geldt eigenlijk voor elke grafiek:hoe het patroon aan passen bij 1/ verminderen van steken en 2/ bij vermeerderen van steken?

  • Fransje Tiggeloven

    Ik ben bezig met trui 08 uit Katia sport nr 115. Ik ben nu bij de mouwen en heb 16 cm gebreid en moet nu minderen aan beide kanten op 1 st, vanaf elke kant: elke 6e naald, 10 maal 1 steek. Hoe moet ik dit doen?

  • Katja

    Beste lezer,
    Ik ben patroon 30 uit babyboek 102 aan het breien. Kan het zijn dat Grafiek A niet het juiste patroon aangeeft van de reliefsteek? Ik zie nl 5 x averechtse rijen in de grafiek staan, in het gebreide model zijn dit 5 rijen met rechte steken.
    Graag hoor ik jullie reactie.
    Vriendelijke groeten,
    Katja.

  • Katja

    Beste lezer,
    Ik ben patroon 30 uit babyboek 102 aan het breien. Kan het zijn dat Grafiek A niet het juiste patroon aangeeft van de reliefsteek? Ik zie nl 5 x averechtse rijen in de grafiek staan, in het gebreide model zijn dit 5 rijen met rechte steken.
    Graag hoor ik jullie reactie.
    Vriendelijke groeten,
    Katja.

Geef een reactie