Haak een mand of plantenpot voor je kerstboompje met het gratis haakpatroon van Handmadejolie

Mijn naam is Mariska van der Neut en ik ben het gezicht achter Handmadejolie. Mijn liefde voor haken begon toen ik een paar jaar in Zweden woonde. Het liefst werk ik met natureltinten zoals wit, grijs, zand en taupe. Door meerdere garens met elkaar te combineren, krijg je soms een verrassend resultaat. Ik vind het leuk dat uit te proberen en mijn ontwerpen te delen met anderen. Dat doe ik op mijn website handmadejolie.nl en op Facebook en Instagram. Ik ontwerp graag home deco items, kleding en accessoires. Volgend voorjaar verschijnt mijn eerste boek met meer dan 25 haak- en breiprojecten en mooie interieurfoto’s. Vandaag deel ik een gratis haakpatroon met jullie: een gehaakte mand met Scuby Cotton en details met Big Ribbon.

Gehaakte mand of bloempot voor je kerstboom - gratis haakpatroon door Handmadejolie

Over het ontwerp

Natureltinten zorgen voor rust, ruimte en eenvoud en passen perfect bij ieder interieur. Voor de Kerstdagen heb ik een kamerden gekocht die ik in een mooie mand wilde zetten. Ik besloot een gehaakte mand te maken met Scuby Cotton in een beige tint. Scuby Cotton is een robuust en chunky garen met een stoere uitstraling. Ik koos ervoor dit garen te combineren met Big Ribbon in gebroken wit. Hiermee haakte ik wat details om de toeren met Scuby Cotton. Als finishing touch koos ik bijpassende knoopjes en naaide deze om de mand.

Gehaakte mand of bloempot voor je kerstboom - gratis haakpatroon door Handmadejolie

Gehaakte mand door Handmadejolie

Deze mand is gehaakt met Katia Scuby Cotton. De details zijn erop gehaakt met Big Ribbon.

Materialen

Haaksteken en afkortingen

mr: magische ring
hv: halve vaste
v: vaste
v.l.l: vaste in de voorste lus
v.a.l.: vaste in de achterste lus

Afmetingen

Diameter 23 cm, hoogte 20 cm

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk

Opmerkingen

  • Het patroon wordt in rondes gehaakt

gratis haakpatroon door Handmadejolie

Patroon

Onderkant mand

Met Scuby Cotton, begin met een magische ring

R1: 6v in de ring (6)
R2: 2v in elke v (12)
R3: *1v in volgende v, 2 v in volgende v* 6x (18)
R4: *1v in volgende 2 v, 2 v in volgende v* 6x (24)
R5: *1v in volgende 3 v, 2 v in volgende v* 6x (30)
R6: *1v in volgende 4 v, 2 v in volgende v* 6x (36)
R7: *1v in volgende 5 v, 2 v in volgende v* 6x (42)
R8: *1v in volgende 6 v, 2 v in volgende v* 6x (48)

De bodem is nu klaar. Meet bij je eigen plant of deze nu groot genoeg is.

R9 – 13: 1 v in de achterste lus in elke steek (48)
R14: 1v in elke v (48)
R 15 – 19: 1v in de achterste lus in elke steek (48)
R20: 1v in de achterste lus in elke steek, sluit met 1hv (48)

Meet of je mand hoog genoeg is voor jouw plant. Hecht af.

Met Big Ribbon
R21: 1v in de voorste lus in elke steek, sluit met 1hv (48)

Details met Big Ribbon

Hecht nu onder aan de mand aan met Big Ribbon in de voorste lus van de 1e steek van toer 8. Haak nu een hv in elke voorste lus van de volgende toeren tot en met de laatste steek van toer 12. Hecht af.

Hecht aan in de voorste lus van de eerste steek van toer 14. Haak nu een hv in elke voorste lus van de volgende toeren tot en met de laatste steek van toer 18. Sluit de toer met een hv. Hecht af.

Versiering met knoopjes

Naai op toer 13, precies in het midden tussen de 2 toeren met details van Big Ribbon, een rand knoopjes voor de finishing touch.

Gehaakte mand of bloempot voor je kerstboom - gratis haakpatroon door Handmadejolie